O Πέτρος Δημητρίου  μιλά για πρώτη φορά μετά τις προεδρικές εκλογές για το δικό του ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, κάνοντας τη δική του ανάγνωση για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν τελικά στην ήττα. Στον απολογισμό του και αναφερόμενος σε λάθη που ενδεχομένως να έγιναν, δηλώνει πώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε. Ο τέως διευθυντής του Γραφείου του τέως Προέδρου Αναστασιάδη, αναφέρεται στις σχέσεις του με τους δύο ισχυρούς άντρες του Δημοκρατικού Συναγερμού και διηγείται πώς βίωσε τις εντάσεις και τις συγκρούσεις των δύο. Μιλά για τις δύσκολες ώρες που μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, τις δύσκολες αποφάσεις καθώς επίσης και την επίμαχη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος στο Συνεδριακό Κέντρο. Απαντά για την παρουσία ατόμων έξω από την αίθουσα και για τα όσα λέγονται γύρω από την δική του εμπλοκή. Προβαίνει στη δική του ανασκόπηση για τους λόγους που η κατάσταση είχε ξεφύγει στον ΔΗΣΥ και επιρρίπτει την ευθύνη σε όσους με δημόσιες τοποθετήσεις τους είχαν παραβιάσει την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου.

Αναφέρεται ακόμα στις σχέσεις του σήμερα με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Δηλώνει πως οι εκλογές μπορούσαν να κερδηθούν λόγω τη πετυχημένης διακυβέρνησης, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν. Σχολιάζει ακόμα τη νέα Κυβέρνηση, η συνεργασία του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως Υπουργό Εξωτερικών του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς επίσης την επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ και τα δικά του προσωπικά σχέδια.

– Ήσασταν ο campaign manager του Αβέρωφ Νεοφύτου. Τι θεωρείτε ότι πήγε λάθος στις εκλογές;

– Μου έχουν αποδώσει αυτόν τον τίτλο και είναι λάθος. Πηγαίνοντας στο Προεδρικό, είχα μια εμπειρία τεσσάρων χρόνων, ως μέλος του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος και ως πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ. Κρίθηκε ότι, σε μία μονοκομματική Κυβέρνηση και θεωρώ ότι είναι λογικό, έπρεπε να υπάρχει μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Προεδρικού- κόμματος και Υπουργών – κόμματος, για συνεργασία σε θέματα που αφορούσαν και τη Βουλή. Αυτό το σύνδεσμο κλήθηκα να διαδραματίσω από την πρώτη στιγμή που πήγα στο Προεδρικό. Την περίοδο των τελευταίων μηνών, κατά την οποία στην ατζέντα ήταν μόνο το θέμα των προεδρικών εκλογών, αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο σύνδεσμος, θα είχε και αυτό το ρόλο. Δεν είχα, όμως, κανένα άλλο ρόλο. Και αν με ρωτάτε τι πήγε λάθος, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο ήταν ένα από τα λάθη που έγιναν. Υπήρξε ευθυνοφοβία, αναβλητικότητα στο να ληφθούν αποφάσεις η οποία οδηγούσε αξιωματούχους στο να αποσείουν ευθύνες και να φορτώνουν εύκολα ταμπέλες αλλού. Δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και αυτό είναι αλήθεια. 

– Άλλοι σας θεωρούσαν τον άνθρωπο της εμπιστοσύνης του Αναστασιάδη, και άλλοι άνθρωπο του Αβέρωφ. Πώς βίωσε την σύγκρουση μεταξύ τους;

– Βεβαιότατα και υπήρξαν διαφωνίες, όπως υπήρξε όμως και μεγάλη υπερβολή ως προς την ένταση.  Ζεις σε μια διαδικασία που κινείται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Απαιτούνται αστραπιαίες αποφάσεις και χρειάζεται την ώρα που θα αποφασίσεις να έχεις καθαρό μυαλό για να ληφθεί σωστή απόφαση. Σε αυτή τη διαδικασία, βεβαίως και υπήρξαν διαφορετικές αναγνώσεις και για αυτό υπήρχαν και συγκρούσεις. Τις έζησα έχοντας την ίδια εκτίμηση που έχω και σήμερα. Είναι λογικό να υπάρχουν συγκρούσεις, αλλά να είναι σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων, να καταλήγουμε δηλαδή στη μια μέση λύση και να σβήναμε σύντομα την όποια αντιπαράθεση έβγαινε προς τα έξω. Δυστυχώς, πήραν διαστάσεις οι διαφωνίες σε κάποιες περιπτώσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι θα ερχόταν ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, όμως δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και για τις πιο μεγάλες διαφωνίες δεν τους έπαιρνε πάνω από πέντε λεπτά να συζητήσουν και να τα βρουν.

– Μπορούσαν να κερδηθούν οι εκλογές;

– Βεβαίως. Όμως τι διεκδικούσε ο ΔΗΣΥ; Δεν υπήρξε ποτέ κανένα κόμμα που να καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρίτη συνεχή θητεία. Θα ήταν ένα θαύμα και πραγματικά πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να το πετύχουμε, διότι είχαμε μια πετυχημένη διακυβέρνηση.

– Υπήρξε και ένταση για τους χειρισμούς που έγιναν μεταξύ Ά και Β΄γύρου προεδρικών εκλογών, με αποκορύφωμα τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου στο Συνεδριακό Κέντρο. Υπήρξε ένταση, βρέθηκαν κάποια άτομα εκεί και απειλήθηκαν επεισόδια και πολλοί θεωρούν ότι πίσω από την παρουσία τους βρίσκεστε εσείς;

– Υπερβολές. Μόνο αυτό έχω να πω. Στο Πολιτικό Γραφείο θα πήγαινε μία πρόταση, η οποία πήγε και ψηφίστηκε και η οποία ήταν προϊόν συνδιαμόρφωσης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

– Άλλαξε στην πορεία όμως αυτή η πρόταση…

– Ήταν ακριβώς η ίδια. Άλλαξε απλά το λεκτικό διότι είχε χρησιμοποιηθεί στο μεσοδιάστημα από άλλους. Η πρόταση και η λογική της, ήταν ακριβώς τα ίδια. Υπήρχαν πράγματα που μας πλήγωσαν, υπήρχαν και πράγματα που θέλαμε να διασφαλίσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Το καλό του κόμματος και η ενότητα της παράταξης, επέβαλλε την κατά βούληση ψήφο. Το λάθος ήταν ότι αυτή η απόφαση δεν τηρήθηκε και δυστυχώς αυτό έγινε από ηγετικά στελέχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απών από την τελετή εγκατάστασης του νέου ΠτΔ ο Αβέρωφ

– Όταν λέτε για ηγετικά στελέχη, αναφέρεστε στον Αβέρωφ Νεοφύτου;

– Αναφέρομαι στον οποιοδήποτε  έκανε δημόσια δήλωση και δεν απέπνεε τη γραμμή της κατά συνείδησης απόφασης, παίρνοντας θέση ή φωτογραφίζοντας τον οποιοδήποτε υποψήφιο, πέραν του βήματος που του δόθηκε στο Πολιτικό Γραφείο.

– Λέγεται επίσης ότι τα μητρώα μελών του ΔΗΣΥ βρέθηκαν στα χέρια του ΑΚΕΛ. Για αυτό, τι λέτε;

– Αυτά όλα είναι κουτσομπολιά και δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω. Να πω ωστόσο το εξής: Είναι δυνατόν ο ΔΗΣΥ να δώσει κατάλογο 52 χιλιάδων μελών στο ΑΚΕΛ; Σε ένα χρόνο έχουμε ευρωεκλογές  και εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και θα καταδικάσουμε τη συνέχεια της παράταξης μας λες και όλα τελειώνουν σε μια και μόνο εκλογική διαδικασία; Αστειότητες.

– Το σκηνικό στο ΔΗΣΥ όπως διαμορφώθηκε, πώς το βλέπετε; 

– Θέλω να μεταφέρω τα θερμά  μου, συγχαρητήρια στη νέα ηγεσία του κόμματος. Είμαι απόλυτα βέβαιος πώς μέσα από την σκληρή δουλειά της νέας ηγεσίας, έρχονται καλύτερες μέρες για την παράταξή μας. Ο ΔΗΣΥ πήρε ξεκάθαρα μία απόφαση ανανέωσης. Εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας είναι ότι από σήμερα, η ανανέωση θεωρείται δεδομένη και αυτό θα ίσχυε όποιος από τους δύο και αν εκλεγόταν. Η ανανέωση, στα πρόσωπα, αλλά και η διοικητική μεταρρύθμιση που απαιτείται είμαι βέβαιος πως θα δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να επιστρέψει στο σπίτι του.  Σε τέτοιου είδους διαδικασίες μιλά η βάση. Οι εμπλεκόμενοι και οι κοντά στις διαδικασίες οφείλουν να ακούν τον κόσμο. Να τον αφήσουμε λοιπόν να εκφραστεί ελεύθερα.

– Θα διεκδικήσετε θέση στην ηγετική πυραμίδα;

– Δεν έχω καταλήξει ακόμα. Αν η κατάσταση η οποία θα διαμορφωθεί είναι τέτοια που μου επιτρέπει ότι σε αυτή τη διαδικασία μπορών ενεργά να είμαι παρών, θα το κάνω. Αν όμως δεν έχω να δώσω κάτι για το καλό του ΔΗΣΥ, τότε πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω.

–  Η πολιτική θα συνεχίσει να είναι μέρος της ζωής σας; Θα διεκδικήσετε θέση βουλευτή, ευρωβουλευτή;

– Η πολιτική είναι μέρος της ζωής μου, όμως, αυτή τη στιγμή θεωρώ πάρα πολύ απομακρυσμένο ως σενάριο να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Όμως στην πολιτική δεν μπορείς να είσαι απόλυτος για τίποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αβέρωφ: Ο ΔΗΣΥ θα είναι δίπλα στον νέο Πρόεδρο

Μεγάλη σχολή η θητεία κοντά στον Αναστασιάδη

– Πέντε χρόνια στο Προεδρικό. Διευθυντής του γραφείου του αρχικά, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω στη συνέχεια. Τι αφήνει πίσω της αυτή η πενταετία και πώς την ζήσατε , μέσα από τον κέντρο λήψης αποφάσεων;

– Όταν στα 32 σου χρόνια, καλείσαι να αναλάβεις ένα τέτοιο πόστο, αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει προκατάληψη. Δεν το κρύβω ότι την ένιωσα. Ευτυχώς ωστόσο υπήρξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε πάντα ευκαιρίες να δώσει σε όλους. Στην πραγματικότητα το θεωρώ μεγάλη τιμή και προνόμιο που είχα αυτή την ευκαιρία και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη στον Νίκο Αναστασιάδη. Ήταν μεγάλη σχολή, όχι μόνο η ενάσκηση εξουσίας, αλλά κυρίως γιατί θήτευσα δίπλα από του. Με περιέβαλε με πατρική αγάπη, όταν διάφοροι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα αποτύχω. Από εκεί και έπειτα έχω την εντύπωση πως το έργο όλων μας θα το κρίνει η ιστορία. Θεωρώ ωστόσο πως η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, υπήρξε η σπουδαιότερη και επωφελέστερη όλων για τον τόπο. Στην οικονομία, στις αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.

– Τι κρατάτε από αυτή την περίοδο;

– Σε προσωπικό επίπεδο τις αληθινές σχέσεις φιλίας που έχτισα με διάφορους ανθρώπους και τις οποίες θα κρατήσω μια ζωή. Πολιτικά είναι πολλά, αν πρέπει να διαλέξω κάποια που έμαθα πλέον να εφαρμόζω και εγώ, θα έλεγα πως πρώτο έρχεται η αναγκαιότητα όπως η υπηρεσία σου στοχεύσει στο να γίνει ωφέλιμη για τον τόπο και όχι κατ’ ανάγκη αρεστή. Με γνώμονα αυτό καλείσαι να λαμβάνεις αποφάσεις εκεί και όπου πρέπει, χωρίς να μεταθέτεις ευθύνες. Να μην εγκλωβίζεσαι δηλαδή σε ψευδοδιλήμματα αν κάτι που πρέπει να γίνει συνοδεύεται με προσωπικό κόστος. Εξίσου σημαντικό είναι να μπορείς να εφαρμόζεις διοικητικά μοντέλα που απαιτούν την σοφία των πολλών, που πάντα υπερέχει του ενός. Να επιλέγεις δηλαδή τη συλλογικότητα και στις αποφάσεις και στην υλοποίηση.

 

 

 

– Σήμερα οι σχέσεις σας  με τον Νίκο Αναστασιάδη, ποιες είναι;

– Εξαιρετικές όπως ήταν πάντα.

– Λέγεται ότι είχατε σύγκρουση πρόσφατα…

– Διαφωνίες με τον Πρόεδρο είχα πάρα πολλές καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Δεν θυμάμαι μέρα που να μην συζητήσαμε και να μην υπήρχαν θέματα που να είχαμε διαφορετικές απόψεις. Όμως πρόκειται για άνθρωπο ο οποίος είναι από τους καλύτερους συνομιλητές, καλωσορίζοντας και πολλές φορές αναζητώντας την αντίθετη άποψη. Αδικείται σε αυτό το θέμα ο Νίκος Αναστασιάδης λόγω του έντονου χαρακτήρα του.

Η νέα Κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της

– Πώς είδατε τη νέα κυβέρνηση;

– Θέλω με όλη μου την ειλικρίνεια να ευχηθώ στον νέο Πρόεδρο και τους Υπουργούς του κάθε επιτυχία. Αυτό απαιτεί το καλό του τόπου και η ευημερία των πολιτών. Ο ΔΗΣΥ θα είναι και οφείλει να είναι εκεί, να επικροτεί  και να βάλει πλάτες στις πολιτικές εκείνες που ανταποκρίνονται σε αυτές τις αρχές, δηλαδή της ευημερίας των πολιτών και του καλού για τον τόπο. Οφείλει και θα είναι εκεί όμως, για να ασκήσει κριτική όπου χρειάζεται και πάλι για το καλό του τόπου, κατά την άποψη του. Δεν συμφωνώ όμως με λογικές αφορισμού εκ προοιμίου. Και το παράδοξο ότι αυτές προέρχονται από κόμματα και άτομα που τον στήριξαν. Ο Πρόεδρος έκανε τις επιλογές του, τώρα θα κριθεί για το αποτέλεσμα της δουλειάς του.

– Ζήσατε το Νίκο Χριστοδουλίδη ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Αναστασιάδη και λέγεται μάλιστα ότι είχατε και αρκετές φορές κόντρα. Ποια η άποψη σου;

– Διαφωνίες είχα με πολλούς υπουργούς της Κυβέρνησης, όμως και πολλοί υπουργοί μεταξύ τους. Το οξύμωρο σε αυτό είναι ότι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη δεν ήρθα ποτέ σε αντιπαράθεση.

– Οι σχέσεις σας όμως πώς ήταν;

– Οι σχέσεις μας πάντα ήταν καλές. Από τον καιρό που ήμουν πρόεδρος της Νεολαίας του ΔΗΣΥ. Ναι, είχα διαφορετική εκτίμηση για τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα των προεδρικών εκλογών. Αλλά σε θέματα πολιτικής, ουδέποτε είχαμε διαφωνίες.

Λάθη έγιναν αλλά η παραγωγή έργου υπερέχει

– Έζησες τη διακυβέρνηση και στο παρασκήνιο, άρα είδες και άκουσες και πολλά. Τι απαντάς σε όλα αυτά για τα οποία κατά καιρούς διάφοροι, κατηγορούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη;

– Λάθη έγιναν. Ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος έξαλλου το έχει παραδεχτεί. Πως είναι εξάλλου δυνατό να αναμένει κάποιος πως μέσα από μια τόσο έντονη πορεία δέκα χρόνων δεν θα διαπιστώνονταν παραλείψεις και αδυναμίες. Αυτό ωστόσο που μετρά περισσότερο είναι το τελικό αποτέλεσμα στην παραγωγή έργου και στην πρόοδο της κοινωνίας και εκεί θεωρώ πως αναμφίβολα η διακυβέρνηση υπερέχει κατά παρασάγγας. Η περιβόητη λόγου χάρη μεταφορά του Προέδρου στο εξωτερικό, με ιδιωτικό τζετ, έδωσε δυστυχώς εκ των υστέρων λαβή για κριτική. Χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψη τα δεδομένα της στιγμής, ή το γεγονός πως κανένα αντάλλαγμα δεν δόθηκε στους ιδιοκτήτες, κάτι που αποδεικνύουν σωρεία ερευνών που έγιναν, ή ακόμα τα εκατομμύρια που εξοικονόμησε το κράτος, ο κόσμος διάβασε μόνο τον τίτλο και μας βρήκε λάθος. Ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος είναι αυτός που είπε πως πώς αν συνειδητοποιούσε τις αντιδράσεις που θα προκαλούνταν, δεν θα το χρησιμοποιούσε.

 

 

 

– Με τα διαβατήρια;

– Το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, στήθηκε το 2007. Το 2013, όταν τα διαθέσιμα ρευστά του κράτους αρκούσαν μόνο για την καταβολή μισθών ενός μήνα, για να λαμβάνουμε υπόψη και τα δεδομένα της εποχής, το ΚΕΠ είχε τη δική του συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενισχύοντας τόσο τα κρατικά ταμεία όσο και τις ιδιωτικές εταιρείες του τομέα, οι οποίες αδυνατούσαν να βρουν χρηματοδότηση και να εξασφαλίσουν τα δικά τους δάνεια. 

Έπρεπε ασφαλώς το πρόγραμμα εκείνο να θωρακιστεί καλύτερα προκειμένου να το προστατεύσουμε. Έγιναν τέσσερις διαδοχικές αλλαγές/αυστηροποίησεις των κριτηρίων. Δυστυχώς η ύπαρξη επιτήδειων που στόχο είχαν να το εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα, αλλά και η δική μας υπερβολή στα όσα λέγονταν οδήγησαν στην κατάρρευση του. 

Σε σχέση ωστόσο με την κριτική που ασκήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πρόγραμμα, θέλω να πω όμως το εξής: Μελέτησα τόσο το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής όσο και το πόρισμα Καλογήρου. Το ποσοστό των πολιτογραφήσεων που αναφέρονται ως εσφαλμένες την περίοδο από το 2007-2013 που δεν ήταν Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης, ήταν μεγαλύτερο. Αυτό δεν αποτελεί βεβαίως δικαιολογία αλλά δείχνει ακριβώς πως το πρόγραμμα δεν στήθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες καταστάσεις. Με αδυναμίες ξεκίνησε, τις οποίες δυστυχώς δεν αντιμετωπίσαμε με επάρκεια. Για την εμπλοκή λόγου χάρη του πρώην δικηγορικού γραφείου στη διαδικασία και στα όσα ακούστηκαν κατά καιρούς, το δίκαιο ή όχι της κριτικής, μπορεί εύκολα να εξαχθεί από την ποσότητα στις προβληματικές πολιτογραφήσεις που αφορούσαν το γραφείο του. Τον είχα ρωτήσει κάποια στιγμή μάλιστα, για ποιο λόγο να έχει γραφεία στο όνομα του, αφού αποχώρησε. Μου απάντησε ως εξής: «Άσε τους λόγους. Θα ήταν πιο φρόνιμο να αλλάξω το όνομα, να πουλήσω το γραφείο, να αλλάξω τους μετόχους και να κοροϊδεύω τον κόσμο; Ή να νιώθω καθαρός με τη συνείδηση μου;» Αν το έκανε, αν έκρυβε το όνομα και εξασφάλιζε την ανωνυμία των μετόχων θα ήταν έντιμο και ηθικό;