Προσωπικό ξεκαθάρισμα από τον ίδιο τον Κόλιν Στιούαρτ απαιτεί η Λευκωσία ως προς τα όσα φέρεται να είχε δηλώσει κατά των Ελληνοκυπρίων. Οι διαψεύσεις από πλευράς εκπροσώπων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν ικανοποιούν την κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία ζήτησε ευθέως από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να απορρίψει το δημοσίευμα ως αβάσιμο και λανθασμένο. Κάτι που μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε γίνει από πλευράς του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, κάλεσε τον Κόλιν Στιούαρτ, να απορρίψει δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Γενί Ντουζέν ως αβάσιμο και λανθασμένο. Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter ο κ. Δημητρίου αναφέρει πως δεδομένου ότι το δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν «αποδίδει στον κ. Stewart πρωτοφανείς και σοβαρότατες αναφορές σε βάρος της πλευράς μας, αναμένουμε από τον ίδιο να απορρίψει το δημοσίευμα ως αβάσιμο και λανθασμένο». Κατέληξε δε, υποδεικνύοντας πως «γενικόλογες και αόριστες αναρτήσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν αρκούν».
Προηγουμένως ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ είχε υποστηρίξει πως όλα όσα περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα του τ/κ Τύπου είναι λανθασμένοι και αβάσιμοι ισχυρισμοί, τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνουμε.
«Απορρίπτουμε όλους τους ισχυρισμούς περί μεροληψίας ως λανθασμένους και αβάσιμούς. Εργαζόμαστε στενά με τις δυο πλευρές αμερόληπτα», είπε ο κ. Σιντίκ.
Το βράδυ της Τετάρτης, και αφού είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, υπήρξε ανάρτηση από πλευράς του διεθνούς οργανισμού. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση τους στο τουίτερ τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν λόγο για «λανθασμένους και αβάσιμους» ισχυρισμούς. «Εργαζόμαστε στενά και με τις δυο πλευρές αμερόληπτα. Απορρίπτουμε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς περί μεροληψίας. Είναι λανθασμένοι και αβάσιμοι», αναφερόταν στη σχετική ανάρτηση.
Ο σάλος προκλήθηκε από το κείμενο του αρθρογράφου της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι, ο οποίος αναφερόταν σε ενημέρωση που διοργανώθηκε στις 17 Ιανουαρίου για τις σκανδιναβικές χώρες στα ΗΕ και τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Στιούαρτ σε αυτή τη συνάντηση –όπως αναφέρει ο Μουτλούγιακαλι– υποστήριξε ότι «το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει τώρα ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά με την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όμως, μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν».
«Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, είπε και ότι ‘λέγεται συχνά σε εμένα ότι υποστηρίζω την τουρκική πλευρά, όμως κάνω μια αντικειμενική αξιολόγηση»’.
Ο Μουτλούγιακαλι γράφει ότι υπάρχουν μερικές σημαντικές διαπιστώσεις αναφορικά με το «βόρειο τμήμα του νησιού», όπως οι οικονομικές κυρώσεις στους Τουρκοκύπριους και ο κ. Στιούαρτ φέρεται να ανέφερε ότι επιδεινώνεται η οικονομική και κοινωνική κατάσταση και πως οι οικονομικές κυρώσεις προκαλούν περισσότερο πόνο στον λαό, όμως δεν αλλάζουν την πολιτική κατάσταση».
«Έρχεται ο καιρός της επανεξέτασης του χαρακτήρα αυτών των κυρώσεων», φέρεται να πρόσθεσε.
Όσον αφορά το επικείμενο δείπνο των δύο ηγετών με τον Κόλιν Στιούαρτ, ο Αλίμ Σιντίκ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν τις δύο πλευρές να τα ενημερώσουν για το θέμα αυτό. Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ είχαν συμφωνήσει σε μια τελευταία συνάντηση, στο πλαίσιο ενός δείπνου, με την ευκαιρία της αποχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αρχικώς είχε λεχθεί ότι το δείπνο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιωθεί επίσημα.
Στο μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαου Μενελάου, με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, με τη συμμετοχή και του κ. Στιούαρτ. Κατά τη συνάντηση έγινε μια γενική ανασκόπηση θεμάτων που συζητούνται στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών.