Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εκείνη που πρέπει να κινητοποιηθεί προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση στο Κυπριακό, υποστήριξε ο Κόλιν Στιούαρτ. Υποστήριξε πως αντί κινητοποιηθούν οι Ελληνοκύπριοι «μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν και κατηγορούν».

Τις αναφορές του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ  ΟΗΕ αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ ).  Κάτω από τον τίτλο «Παραπομπές από τον Στιούαρτ στην ελληνοκυπριακή πολιτική…Μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν», ο αρθρογράφος, Τζενκ Μουτλούγιακαλι, αποδίδει τις εξής αναφορές στον Κόλιν Στιούαρτ:

«Το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει τώρα ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά με την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όμως, μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμερικανικό «στοπ» για F-35 σε Τουρκία

Ο αρθρογράφος προσθέτει και τα εξής:

«Η ενημέρωση διοργανώθηκε στις 17 Ιανουαρίου για τις σκανδιναβικές χώρες των ΗΕ και τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το επιβεβαίωσα με δύο διαφορετικούς διπλωμάτες, το επαλήθευσα και θαύμασα το θάρρος του ανδρός.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ είπε και ότι ‘λέγεται συχνά σε εμένα ότι υποστηρίζω την τουρκική πλευρά, όμως κάνω μια αντικειμενική αξιολόγηση’.

Υπάρχουν μερικές σημαντικές διαπιστώσεις αναφορικά με το βόρειο τμήμα του νησιού. Οι οικονομικές κυρώσεις στους Τουρκοκύπριους για παράδειγμα.

‘Επιδεινώνεται η οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Οι οικονομικές κυρώσεις προκαλούν περισσότερο πόνο στον λαό, όμως δεν αλλάζουν την πολιτική κατάσταση. Έρχεται ο καιρός της επανεξέτασης του χαρακτήρα αυτών των κυρώσεων’. 

Παιδεία

‘Η παιδεία που παρέχεται στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της Κύπρου δεν μεγαλώνει ποιοτικούς νέους. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τουρκική πλευρά χρησιμοποιούν διδακτικά βιβλία ιστορίας που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους μονομερώς ως θύματα και τους άλλους ως ανηλεείς δολοφόνους. Και οι δύο πλευρές έχουν μουσεία σύγκρουσης που δείχνουν πώς ήταν απάνθρωπη η άλλη πλευρά. Ναι, συνέβησαν τραγικά πράγματα, όμως αυτά δεν τα έπαθε μόνο η μία πλευρά. Το να μιλάμε μόνο για το παρελθόν που δεν θα μπορούσε να αλλάξει πλέον, δεν θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία στο μέλλον’.

Μια κριτική προς την ελληνοκυπριακή ηγεσία ήρθε και για τα ιστορικά βιβλία.

‘Το 2017 συστάθηκε μια επιτροπή ιστορικών βιβλίων που σκόπευε την παραγωγή διδακτικών βιβλίων που θα ικανοποιούσαν και τις δύο πλευρές. Ενώ η τουρκοκυπριακή κοινότητα συμμετείχε ενεργώς στις ετοιμασίες, η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν έκανε οποιανδήποτε εργασία’. 

Έλκυσαν την προσοχή μου ειδικά τα λόγια του ότι ‘ενώ η ελληνοκυπριακή ηγεσία κατηγορεί την τουρκική πλευρά, οι ίδιοι δεν κάνουν τίποτα το οποίο δεν θέλουν να κάνουν’.

Μακάρι οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών να μην έκαναν μόνο πίσω από κλειστές πόρτες τέτοια σχόλια. Σκέφτηκα και το εξής: Προηγουμένως δεν είχαμε συναντήσει κάποιον αξιωματούχο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, ο οποίος να κάνει τόσο ξεκάθαρη έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για να βελτιωθεί το αδιέξοδο που ζουν οι Τουρκοκύπριοι.

Ο υπουργός εξωτερικών της ΤΔΒΚ που διορίστηκε από την Άγκυρα δημιουργεί ένταση και πάλι. Επιτίθεται αριστερά και δεξιά με έναν τυφλό εθνικισμό. Συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών!»