Το σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλεύτρια Εύα Καϊλή, αναδεικνύει ολοένα και πιο επιτακτικά την ανάγκη τήρησης των κανονισμών για τη διαφάνεια που διέπουν τις πολιτικές που ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφορικά με τα ζητήματα εξυπηρέτησης συμφερόντων, τονίζουν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, Ελένη Σταύρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Λουκάς Φουρλάς και Γιώργος Γεωργίου.
Ελένη Σταύρου: Πλήγηκε η Δημοκρατία και ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου
Για πλήγμα στη Δημοκρατία και στο θεσμό του ευρωβουλευτή και του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε λόγο η ευρωβουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ελένη Σταύρου. Σχολιάζοντας τη δήλωση της Προέδρου του Σώματος, Ρομπέρτα Μετσολα, η κα Σταύρου σημείωσε ότι δεν πρόκειται για πολιτική τοποθέτηση, αλλά για το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος.
Σε συνάντηση με Κύπριους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Ολομέλειας του ΕΚ, η ευρωβουλεύτρια του ΔΗΣΥ είπε ότι πλήγηκε η Δημοκρατία και ο θεσμός του ευρωβουλευτή και του Ευρωκοινοβουλίου. «Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της δικαιοσύνης και των θεσμών ακριβώς για να μην αφήσουν να πληγεί ο θεσμός της δημοκρατίας», είπε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί που αφορούν τη διαφάνεια σχετικά με τις συναντήσεις των ευρωβουλευτών με διάφορες ΜΚΟ και λόμπι. Θα πρέπει, είπε, να πέσει φως στις χρηματοδοτήσεις αυτών των ΜΚΟ, κάτι το οποίο επεσήμανε και η Πρόεδρος Μέτσολα.
Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: Πολιτική και διαφθορά έχουν παντρευτεί και ψάχνουμε το διαζύγιο
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ σημείωσε ότι πρώτη φορά υπάρχει ένα τέτοιο σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο του οποίου η αξιοπιστία έχει πληγεί. «Δεν είμαστε στην ίδια θέση που είμασταν χθες ως Ευρωκοινοβούλιο», είπε.
Το ερώτημα είναι, πρόσθεσε, τι μέτρα μπορεί να πάρει το Ευρωκοινοβούλιο για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα, δεδομένου ότι το Σώμα είναι περιτριγυρισμένο από λόμπι και από κυβερνήσεις με τον καθένα να πιέζει για τα συμφέροντά του.
Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει καλύτερη προστασία και μεγαλύτερη διαφάνεια. Πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά μέτρα για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο, όχι μόνο στο ΕΚ, αλλά και στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, όπου, όπως είπε, πολιτική και διαφθορά, «έχουν παντρευτεί» και ψάχνουμε το διαζύγιο.
Σημείωσε ακόμη ότι εάν δεν συνέβαινε αυτό το σκάνδαλο, θα περνούσε σήμερα η απελευθέρωση της βίζας για Κατάρ και Κουβέιτ με μεγάλη πλειοψηφία.
Λουκάς Φουρλάς: Τα σάπια μήλα να απομονωθούν
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς είπε ότι είναι ξεκάθαρο πλέον ότι κάποιες ξένες δυνάμεις προσπαθούν με παρεμβάσεις να αλλοιώσουν αποφάσεις για τα δικά του συμφέροντα και όπως διαφαίνεται βρίσκουν και κάποιους «δούρειους ίππους» μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να κάνουν τη δουλειά τους. Είπε ότι θεωρεί ότι είναι μια καλή ευκαιρία αυτή η κρίση «να καθαρίσουν κάποια πράματα και να μπουν στις σωστές βάσεις».
Ίσως να πρέπει να επανεξετάσουν για το πως λειτουργούν τα λόμπι μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να γίνει μία εκκαθάριση αυτών που είναι διεφθαρμένοι, πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να ισοπεδωθεί ο θεσμός του ΕΚ, για κάποια «σάπια μήλα», τα οποία πρέπει να απομονωθούν, όπως είπε, και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες όπου και αν υπάρχουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φουρλάς: Επικοινώνησαν από το γραφείο της Καϊλή για τροπολογίες σε σχέση με το Κατάρ
Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής με γραπτή δήλωση του, είπε πως δέχθηκε κρούση από το γραφείο της κα Καϊλή προκειμένου να καταθέσει δύο τροπολογίες που αφορούσαν τα εργασιακά θέματα στο Κατάρ στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, στην οποία είναι αναπληρωματικό μέλος.
Όπως είπε, μετά από επικοινωνία και συντονισμό με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Κορνήλιο Κορνηλίου, αρνήθηκε να καταθέσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες, αφού θεώρησε πως ήταν ενάντια στις δικές του θέσεις όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ.
«Μάλιστα, είχε προηγηθεί και συγκεκριμένη ερώτησή μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Μαρτίου το 2021 για τους θανάτους εργαζομένων μεταναστών στη χώρα. Νιώθω ιδιαίτερα θιγμένος και απογοητευμένος με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση», είπε.
Γιώργος Γεωργίου: Το Qatar Gate δεν είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου είπε ότι θα πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στις βελγικές Αρχές, καθώς αυτές ήταν που ανέδειξαν το ζήτημα και όχι το ΕΚ, «άρα δεν είναι εξ ’ιδίων η πρωτοβουλία για να εμφανιστεί και η διάθεση ότι θέλουμε να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο». Σημείωσε ότι υπάρχουν μηχανισμοί και σώματα στην ΕΕ και στο ΕΚ που θα μπορούσαν να το κάνουν, αλλά δεν το έπραξαν, όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί ότι είναι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο», αλλά ένα από τα σκάνδαλα που ταλάνισαν την Ευρώπη και εξέφρασε απαισιοδοξία ότι θα αλλάξουν τα πράγματα επειδή θα πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλές δομές και συμφέροντα, όπως είπε, και ότι υπολανθάνουν προτεραιότητες, εξυπηρέτηση γεωπολιτικών ενεργειακών και πολιτικοοικονομικών συμφερόντων που δεν λαμβάνουν υπόψη, για παράδειγμα, αν υπάρχει δικτατορία στο Κατάρ, «αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων».
Τα ζητήματα είναι δομικά και συστημικά και αφορούν στα συμφέροντα που εξυπηρετεί η ΕΕ ως τέτοια, είπε ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι η πολιτική απομακρύνθηκε από τον λόγο που έπρεπε να υπάρχει, που είναι η εξυπηρέτηση του κοινού καλού.