Ένα θέμα για το οποίο διεξήχθησαν «ομηρικές μάχες» ενώπιον της Βουλής και το οποίο αφορούσε τέσσερις συνεργάτιδες του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης και της αδελφότεκνης του, έληξε με υποχώρηση της κυβέρνησης, η οποία αναγνώρισε, μέσω του προϋπολογισμού, πως πρέπει να αποχωρήσουν κατά τη λήξη της θητείας του κ. Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό για το έτος 2023, στο σημείο που αφορά τους συμβούλους/συνεργάτες του Προέδρου, αφού αναφέρεται πως «η απασχόληση τους θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», προστίθεται: 

«Νοείται ότι, σύμβουλοι/συνεργάτες που λόγω της απασχόλησής τους αυτής έχουν για οποιονδήποτε λόγο μετατραπεί σε εργοδοτούμενους αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ανεξάρτητα από τις διατάξεις του Νόμου Ν.70(Ι)/2016 ή οποιοσδήποτε άλλου Νόμου, η απασχόλησή τους τερματίζεται το αργότερο με τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης ή την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των Υφυπουργών, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ή την αποχώρηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανάλογα με την περίπτωση». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σημειώνεται, ότι τα τελευταία δύο χρόνια η συγκεκριμένη αναφορά περιλαμβανόταν από τη Βουλή, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση, η οποία φέτος περιέλαβε η ίδια το σχετικό απόσπασμα. Σημειώνεται επίσης, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου έχασε για διαδικαστικούς λόγους. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως το Ανώτατο δεν είχε υπεισέλθει στην ουσία της υπόθεσης. Ο Πρόεδρος είχε ζητήσει να ακυρωθεί τροπολογία που περιελήφθη στον προϋπολογισμό του 2022, με βάση την οποία, η απασχόληση των συμβούλων και συνεργατών του…τερματίζεται με τη ληξη της θητείας της κυβέρνησης ή την αποχώρηση των αξιωματούχων.

Υπενθυμίζεται, πως οι τέσσερις συνεργάτιδες του Προέδρου δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι αλλά εργοδοτούνταν στον ΔΗΣΥ, από όπου μεταπήδησαν στην κυβέρνηση ως σύμβουλοι του Προέδρου και με διάφορες μεθοδεύσεις μετετράπησαν σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου και ουσιαστικά μονιμοποιήθηκαν. Το θέμα είχε εγείρει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος κατηγορήθηκε για «αντιδεοντολογική συμπεριφορά», ότι έχει επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ως ο καθ’ εαυτόν πυλώνας της αντιπολίτευσης» κοκ.

Από πλευράς της Βουλής, το θέμα είχε εγείρει η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου και σχετική τροπολογία που κατέθεσε στηρίχτηκε από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους.

Οι τέσσερις συνεργάτιδες του Προέδρου, μετά την αποχώρηση τους από το Προεδρικό, μαζί με τον Πρόεδρο, μπορούν να προσφύγουν στο εργατικό δικαστήριο διεκδικώντας αποζημιώσεις. Θέμα επιστροφής τους στο δημόσιο, δεν φαίνεται να εγείρεται. 

Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή διορισμού τους το 2013 αναφερόταν ξεκάθαρα, πως ο διορισμός θα έχει ισχύ μέχρις ότου τερματιστεί από τον Πρόεδρο ή μέχρι την εκπνοή της θητείας του Προέδρου.