«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Κύπρος είναι κόμβος για εξαγωγή λογισμικών υποκλοπών». Η δήλωση αυτή ανήκει στην Σόφι Ιν’τ Βελντ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη σύνταξη του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τη χρήση λογισμικών παρακολουθήσεων στη γηραιά ήπειρο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο ρόλος του νησιού μας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω εξέτασης («πρέπει να το κοιτάξουμε περισσότερο»). Βέβαια, την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι δεν είναι μόνο η Κύπρος το πρόβλημα. «Θα πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν λογισμικά παρακολούθησης» πρόσθεσε.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων είπε τα πιο πάνω για την Κύπρο σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, που μεταδόθηκε ζωντανά. Κατά τη διάρκειά της, η κ. Σόφι Ιν’τ Βελντ παρουσίασε μια σύνοψη για τα προκαταρκτικά ευρήματα της PEGA. Αυτά καταγράφονται στην πολυσέλιδη εισήγηση πορίσματος που συνέταξε με την ομάδα συνεργατών της.

Στην ομιλία της, η οποία χαρακτηρίστηκε από άμεσες και συγκεκριμένες αναφορές, πέραν από την Κύπρο, αναφέρθηκε στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Ήταν πειστική σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της, καθώς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση που αποκαλύψαμε και αφορά την χώρα της. Ο λόγος για τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails), τα οποία παρουσιάζουν την WS Wispear να ζητά μεσολάβηση κυπριακού κόμματος για εξαγωγή στην Ολλανδία.

Να σημειωθεί ότι το 45σελιδο σημείωμα που κατέθεσε ο «Φ» την περασμένη Τρίτη (01/11), το οποίο συνοψίζει έρευνα πέντε ετών για τις παρακολουθήσεις, καταλήγοντας σε ευρήματα στη βάση ντοκουμέντων, φαίνεται να έχει υιοθετηθεί.

Η Σόφι Ιν’τ Βελντ στην αρχική της ομιλία ευχαρίστησε τους συνεργάτες της και ιδιαίτερα την Myrthe De Boon για την σύνταξη του εισηγητικού πορίσματος. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο των Ευρωπαίων δημοσιογράφων, που -βάσει των όσων είπε- ανέδειξαν θέματα και είχαν προσωπικό κόστος. «Οι Ευρωπαίοι τους οφείλουν ευγνωμοσύνη» σχολίασε.

Εξήγησε πως στο πόρισμα καταγράφονται τα συμπεράσματα από το εξεταστικό έργο της PEGA τους τελευταίους επτά μήνες και πρόσθεσε πως η επιτροπή θα συνεχίσει τη διερεύνηση μέχρι και τον προσεχή Μάρτιο, εκτός κι αν δοθεί παράταση.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην απροθυμία των κρατών-μελών να δώσουν στοιχεία. «Είχαμε πολύ μικρή βοήθεια από τα κράτη», σχολίασε και πρόσθεσε πως ήταν «πολύ λίγη η ενημέρωση ή η επιβεβαίωση». Παρ’ όλα αυτά δήλωσε πως νιώθει ότι έχουν εντοπιστεί τα 900 από τα 1.000 κομμάτια του παζλ. «Δεν είναι συμπληρωμένο αλλά νομίζω μπορούμε να δούμε καθαρά ποια είναι η εικόνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: PEGA: Το βαν, τα λογισμικά και η εμπλοκή της Κυβέρνησης

Δεν παρέλειψε να μιλήσει ούτε για τη στάση της Κομισιόν και τη χθεσινή απαξιωτική επιστολή προς την PEGA: «Χθες το βράδυ λάβαμε απάντηση σε επιστολή που στείλαμε τον Ιούλιο που λέει “ευχαριστούμε πολύ για την επιστολή, αλλά δεν είναι δουλειά της Ευρωβουλής το θέμα”». 

Οι χώρες

Για την Πολωνία και την Ουγγαρία ανέφερε πως τα λογισμικά είναι μέρος ενός συστήματος μεθοδικά στημένου, για παρακολούθηση πολιτών. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, τον όρο καταπίεση (oppression). Όσο για την Ελλάδα είπε πως «βλέπουμε σημάδια με ένα συστηματικό και μεγάλης κλίμακας τρόπο, καθαρά ως μια πολιτική στρατηγική». Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, είπε πως φαίνεται να έγιναν παρακολουθήσεις σε βάρος προσώπων «χωρίς να αποτελούν αποδεδειγμένα απειλή για την εθνική ασφάλεια». Ανέλυσε γενικότερα τον βαθμό ανάμειξης των άλλων χωρών, αναφερόμενη και στην πατρίδα της, την Ολλανδία. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, στη χώρα της τουλίπας υπάρχουν ενδείξεις για χρήση του Pegasus και του Predator και ότι φιλοξενούνται δύο εταιρείες με αντικείμενο τα λογισμικά παρακολουθήσεων.

Υιοθετήθηκαν τα όσα κατέθεσε ο «Φ»

Η εισήγηση πορίσματος της Σοφία Ιν’τ Βελντ αποτελείται από 159 σελίδες, ενώ στην Κύπρο αφιερώνονται 13 σελίδες. Από τα όσα καταγράφονται στο προσχέδιο, φαίνεται να υιοθετήθηκε το μεγαλύτερο μέρος από το μακροσκελές σημείωμα που κατέθεσε ο «Φ» στην εξεταστική επιτροπή της Ευρωβουλής την περασμένη Τρίτη στη Λευκωσία.

Θυμίζουμε πως είναι έκτασης 45 σελίδων και περιλαμβάνει ντοκουμέντα που συγκεντρώσαμε από το 2017, καθώς και το περιεχόμενο συνεχών δημοσιευμάτων στον «Φ» από τον Αύγουστο μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο.

Υπάρχουν τουλάχιστον 10 αναφορές ως υπόμνηση στην ιστοσελίδα philenews και επτά αναφορές στα όσα καταθέσαμε προσωπικά στην Pega την περασμένη Τρίτη (1/11). Γίνεται επίσης επίκληση άλλων δημοσιευμάτων μας από το 2017.

Όπως γράψαμε και την περασμένη Κυριακή, στο σημείωμα συμπεριλάβαμε τα διαβαθμισμένα έγγραφα που ήδη δημοσιεύσαμε και στοιχεία που εξασφαλίσαμε από το 2017 μέχρι και το 2022.

Μεταξύ άλλων δείχνουν την αντιμετώπιση ομάδας επιχειρηματιών, τις σχέσεις τους με πολιτεία, αξιωματούχους και κόμμα, τη διασύνδεσή τους με το σκάνδαλο της Ελλάδας (βλ. Poltrex και υπαλλήλων που μας απασχολούν από το 2017) με ποιο τρόπο γίνονται εξαγωγές από την Κύπρο καθώς και τους νόμους που διέπουν τις παρακολουθήσεις στην Κύπρο. Να σημειωθεί ότι τα όσα δημοσιεύαμε πάντα τίθονταν ενώπιον των αρμόδιων αξιωματούχων προς σχολιασμό. Σε μια περίπτωση η Αστυνομία επιχείρησε να λάβει κατάθεση από εμάς (2020) για το πώς ήρθαν στην κατοχή μας συγκεκριμένα έγγραφα.

Άμεσα μέτρα

Στην πειστική της ομιλία η κ. Ιν’τ Βελντ αναφέρθηκε και στις προτάσεις της με στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος. Τις συνοψίζουμε, με βάση τα όσα ανέφερε:

⦁    Άμεσο μορατόριουμ για κράτη: Εξήγησε πως αυτό θα αίρεται αν εκπληρώνονται συγκεκριμένοι όροι, όπως (1) συνεργασία των Αρχών για διερεύνηση του ζητήματος, (2) πλαίσιο για υπεύθυνη χρήση του λογισμικού, (3) συγκατάθεση για έρευνα από Interpol, (4) να ανακληθούν οι άδειες εξαγωγής σε περιπτώσεις όπου δεν τηρούνται οι κανονισμοί.

⦁    Επίβλεψη ώστε να διαπιστώνεται κατά πόσον παραβιάζονται ανθρώπινα ή άλλα δικαιώματα και να καθοριστεί ο όρος «εθνική ασφάλεια» ώστε να είναι διακριτό πότε διαφυλάσσεται αυτή.

⦁    Ενίσχυση κανόνων εξαγωγής, γιατί οι υφιστάμενοι σύμφωνα με την κ. Ιν’τ Βελντ είναι ανέκδοτο.

Αίσθηση προκάλεσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων όταν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανώριμη ως Δημοκρατία. Έδωσε νωρίτερα το παράδειγμα των ΗΠΑ που αμέσως έλαβαν μέτρα μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο του Pegasus. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανάπτυξη τέτοιων μηχανισμών, όπως κι αυτοί στη χώρα του Ατλαντικού, ενώ διατύπωσε τη θέση περί ενίσχυσης του ρόλου της Europol.

Από τη διαδικασία ερωταπαντήσεων, ξεχώρισε η τοποθέτησή της ότι «οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν τις κυβερνήσεις και όχι το αντίθετο».

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Πειστική παρουσία

Με τη χθεσινή της παρουσία στις Βρυξέλλες, η Σόφι Ιν’τ Βελντ έστειλε ηχηρά μηνύματα, έδειξε τον σωστό δρόμο και –κυρίως– διάλυσε κάθε αμφιβολία για τις προθέσεις της. Ποτέ δεν θέλησε να στοχοποιήσει άλλες χώρες και να καλύψει τη δική της πατρίδα. Το ενδιαφέρον της για την Ε.Ε. ήταν αγνό κι αυτό ήταν έκδηλο στις τοποθετήσεις της. Είναι ενδεικτικό ότι στην εισήγηση πορίσματός της αναφέρθηκε στο e-mail που δημοσίευσε ο γράφων περί τις αρχές Οκτωβρίου. Το εν λόγω ηλεκτρονικό μήνυμα φανέρωνε την προσπάθεια της WS Wispear να ζητήσει μεσολάβηση από κόμμα για εξαγωγή προϊόντος της σε υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας. Πέραν τούτου η κα Ιν’τ Βελντ αναφέρθηκε και στα κακώς κείμενα που αφορούν την πατρίδα της. Γενικά επιβεβαίωσε όσους ευρωβουλευτές ανήκουν σε διαφορετικούς κομματικούς χώρους, αλλά αναγνωρίζουν την ακεραιότητά της. Αυτό σημαίνει ότι τα λόγια της λαμβάνουν μεγαλύτερη βαρύτητα.