Το πόρισμα του Ηλία Στεφάνου για το μαύρο βαν που απασχόλησε τις κυπριακές Αρχές από τον Νοέμβριο του 2019, επανήλθε για τα καλά στο προσκήνιο εντός της χθεσινής ημέρας. Είναι ενδεικτικές οι τοποθετήσεις που έκανε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Active ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση του κλιμακίου της επιτροπής PEGA με τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, είπε πως «αν η υπόθεση του βαν δεν είχε κουκουλωθεί», ενδεχομένως αυτή τη στιγμή να μην απασχολούσε την Ελλάδα σκάνδαλο υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημοσιογράφου και πολιτικών προσώπων. Μίλησε για αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της υπόθεσης, ενώ σε άλλο σημείο εξήγησε πως δεν απαιτήθηκε η δημοσιοποίηση του πορίσματος του Ηλία Στεφάνου για την υπόθεση του βαν.

Ως γνωστόν, η ιδιοκτήτρια (κυπριακή) εταιρεία του περιλάλητου βαν, αλλά και η Cytrox που ανέπτυξε το λογισμικό Predator και το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα, ελέγχονται από τον ίδιο επιχειρηματία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Εισαγγελέας: Η υπόθεση του βαν έχει τελειώσει

Είναι προφανές ότι ο κ. Κούλογλου δεν πείστηκε από τα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, στον ίδιο και στους συναδέλφους του ευρωβουλευτές. Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο κ. Σαββίδης, σχολιάζοντας τα όσα διαμείφθηκαν κατά τη συνάντησή του με ευρωβουλευτές της επιτροπής PEGΑ, το πόρισμα ποινικής ανάκρισης δεν πρέπει να συγχέεται με το πόρισμα μιας ερευνητικής επιτροπής. Σχολίασε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γίνει μια διαφοροποίηση μεταξύ του τι είναι ποινική έρευνα και τι είναι ερευνητική επιτροπή. Στις διερευνητικές επιτροπές διά νόμου δίνονται στοιχεία για το τι έκανε η διερευνητική επιτροπή. Η ποινική ανάκριση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, το νομοθετικό πλαίσιο τη διαχωρίζει πλήρως λέγοντας ότι (η έκθεση από ποινική ανάκριση) είναι απόλυτα προστατευόμενη από τον κάτοχό της, που στην προκείμενη είναι ο Γενικός Εισαγγελέας».

Χθες το κλιμάκιο της εξεταστικής Επιτροπής της Ευρωβουλής, η οποία έχει ως στόχο να διερευνήσει τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Κύπρο. Οι ευρωβουλευτές της ειδικής αυτής αποστολής συναντήθηκαν και με την υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου και τον υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο. Πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα, συμμετείχαν και στην κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Θεσμών. Εκεί έθεσαν ζητήματα και ερωτήματα, ενώ υπήρξε η δέσμευση των κοινοβουλευτικών σωμάτων για τις ανάλογες γραπτές απαντήσεις.

Οι σχολές σκέψεις

Τουλάχιστον δύο βασικές σχολές σκέψεις φαίνεται να υπάρχουν στην εξεταστική επιτροπή της Ευρωβουλής PEGA. Το πιο πάνω συμπέρασμα προκύπτει από το εξεταστικό έργο του ειδικού αυτού σώματος στην Κύπρο το προηγούμενο διήμερο.

Ο «Φ» παρακολουθώντας από κοντά τις συναντήσεις και τις εργασίες της επιτροπής κατά τη διήμερη παρουσία των στελεχών της στο νησί μας, διέκρινε -από τη μια- μεγάλο ενδιαφέρον ευρωβουλευτών για να εξακριβώσουν γιατί η Κύπρος έχει καταστεί θερμοκήπιο εταιρειών παρακολούθησης.

Υπάρχουν, όμως και ευρωβουλευτές που δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν εύκολα ότι το πρόβλημα είναι τόσο οξύ όσο έχει παρουσιαστεί. 

Κάποιοι αποδίδουν την ύπαρξη αυτών των διαφορετικών τάσεων και στους κομματικούς σχηματισμούς της Ευρώπης, πράγμα που κρίνεται φυσιολογικό από άτομα που παρακολουθούν για αρκετό καιρό τα όσα τεκταίνονται στην Ευρωβουλή.

Γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις αλλά και ελληνικά

Πολύ καλά διαβασμένα σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Κύπρο σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο των λογισμικών παρακολουθήσεων, αλλά και στοιχεία τα οποία φανερώνουν τη διασύνδεσή της όλης υπόθεσης με την Ελλάδα, είναι στελέχη της εξεταστικής επιτροπής PEGA.

Αυτό φάνηκε κατά το δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ σε εστιατόριο ξενοδοχείου της Λευκωσίας και στο οποίο συμμετείχε και ο «Φ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ολλανδή ευρωβουλευτής, Σόφι ιντ Βελντ, υπέβαλε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. Αυτά αποσκοπούσαν στην τεκμηρίωση ότι η ομάδα επιχειρηματιών που απασχόλησαν την Κύπρο από το 2017 σε σχέση με τις παρακολουθήσεις, διασυνδέονται με το σκάνδαλο παρακολούθησης που προέκυψε στην Ελλάδα. Η ευρωβουλευτής του κόμματος Renew, η οποία θα συντάξει και το πόρισμα του εξεταστικού έργου του εν λόγω σώματος σε Κύπρο και Ελλάδα (1-4/11), έκανε ξεκάθαρες αναφορές για πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που αποτέλεσαν αντικείμενο δημοσιευμάτων μας. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως η κα ιντ Βελντ, μιλά πολύ καλά τα ελληνικά. 

Γνώστης γεγονότων και πληροφοριών, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Εξάλλου, ο επικεφαλής της επιτροπής PEGA Γερούν Λέναερς, αλλά και ο Τάις Ρέουτεν δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για την αποκάλυψη περί συνεργασίας της ιδιοκτήτριας του βαν παρακολουθήσεων Ws Wispear, με το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας. 

Ο «Φ», κατόπιν πρόσκλησης που έλαβε και αποδέχθηκε, κατέθεσε προχθές στο ειδικό αυτό σώμα της Ευρωβουλής μακροσκελές σημείωμα έκτασης 45 σελίδων. Περιελάμβανε επτά παραμέτρους που αναδείχθηκαν μέσω δημοσιευμάτων και τεκμηρίων από το 2017 μέχρι και το 2022. 

Στη συνέχεια, παρουσιάσαμε εν συντομία το περιεχόμενο, εστιάζοντας σε κάποια σημεία που φανερώνουν το ιστορικό των παρακολουθήσεων στο νησί μας, αλλά και τη διασύνδεση του όλου ζητήματος με την υπόθεση που απασχολεί την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη χρήση του Predator. Με το εν λόγω λογισμικό παρακολουθείτο για 2,5 μήνες ο Ελλαδίτης δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ενώ επιχειρήθηκε «επιμόλυνση» του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη. Μετέπειτα έγινε γνωστό ότι θύμα του Predator ήταν και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. Στο δείπνο εργασίας παρουσίασε και τα δικά του βιώματα ο Μακάριος Δρουσιώτης που εμφανίστηκε στην επιτροπή υπό την ιδιότητα του ερευνητή-συγγραφέα. Μίλησε για τα όσα κατέγραψε στην τελευταία του συγγραφική δουλειά.

Μεγάλος χρόνος αναλώθηκε σε ερωτήματα που υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές. Βάσει των διευκρινίσεων που ζήτησαν να λάβουν τα μέλη της αποστολής, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στην Κύπρο για τις παρακολουθήσεις, αλλά και τις διαδικασίες που τηρούνται για τις εξαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δείπνο εργασίας διήρκεσε πέραν των δύο ωρών.

Προηγήθηκε συνάντηση της επιτροπής με τον έμπειρο νομικό Ηλία Στεφάνου, ο οποίος είχε διοριστεί ως ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής στην υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων.

Τα μέλη της αποστολής: Jeroen Lenaers (πρόεδρος της PEGA και επικεφαλής της αντιπροσωπείας / ΕΛΚ, Ολλανδία), Sophia int Veld (εισηγήτρια για την έκθεση της PEGA / Renew, Ολλανδία), Sylvie Guillaume (Σοσιαλιστές, Γαλλία), Juan Ignacio Zoido Alvarez (ΕΛΚ, Ισπανία), Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (ΕΛΚ, Ελλάδα), Thijs Reuten (Σοσιαλιστές, Ολλανδία), Roza Thun Und Hohenstein (Renew, Πολωνία), Saskia Bricmont (Πράσινοι, Βέλγιο), Στέλιος Κούλογλου (Αριστερά, Ελλάδα), Laura Ferrara (μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές, Ιταλία), Lidia Pereira (ΕΛΚ, Πορτογαλία).

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Και νηφαλιότητα

Παρά τις όποιες τάσεις καταγράφονται ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής PEGA, έχουν εκφραστεί θέσεις από αρκετούς ευρωβουλευτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από νηφαλιότητα. Η Σόφι ιντ Βελντ, μιλώντας χθες στην κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Θεσμών και Νομικών, όπου φιλοξενήθηκαν τα μέλη της PEGA, σημείωσε ότι το πρόβλημα των παρακολουθήσεων είναι ευρωπαϊκό και η Κύπρος παίζει σημαντικό ρόλο στη διερεύνησή του. Εξήγησε πως υπάρχει κατάχρηση των λογισμικών παρακολούθησης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά των πολιτών τους, αλλά και θέμα με την εξαγωγή αυτών των λογισμικών. Να σημειωθεί ακόμη ότι η εν λόγω ευρωβουλευτής έχει προβάλει δεόντως υπόθεση που δημοσιοποιήθηκε και αφορά αγορά λογισμικού από υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας. Με άλλα λόγια δεν φαίνεται να τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η ευρωβουλευτής του κόμματος Renew, θα συντάξει και το πόρισμα που αφορά την 4ήμερη αποστολή του κλιμακίου PEGA σε Κύπρο και Ελλάδα.