Η πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, είναι ένας αντιπερισπασμός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για τη διαμόρφωση του Νέου Χάρτη της Μέσης Ανατολής, δηλώνει η δρ Ελένη Σταύρου, ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής και βουλευτής ΔΗΣΥ. Υποδεικνύει ότι οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες μέσω των τριμερών και τετραμερών συνεργασιών με την παρουσία και της Ε.Ε. έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όλα αυτά, επισημαίνει, οδηγούν την Τουρκία σε ενέργειες για αναβάθμιση του ρόλου της στον ισλαμικό κόσμο, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει τις αντιδράσεις των μουσουλμανικών χωρών προς όφελός της.
-Πιστεύετε ότι η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ, εξυπηρετούσε κάποια σκοπιμότητα;
-Η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ επιβεβαιώνει το διαχρονικό φαινόμενο, κατά το οποίο ισχυροί εξωγενείς παράγοντες με μονομερείς αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες τους, ανατρέπουν εθνικά προγράμματα μικρών και μεγάλων χωρών και δρομολογούν πολιτικές και στρατιωτικές συγκρούσεις, επ’ ωφελεία αποκλειστικά δικών τους συμφερόντων. Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ είναι αντιπερισπασμός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν, για τη διαμόρφωση του Νέου Χάρτη της Μέσης Ανατολής, ερήμην της Αμερικής. Διότι η Ρωσία θέλει να εμφανίζεται ως ο De Facto νικητής του πολέμου στη Συρία και ο ρυθμιστής της Νέας Τάξης. Η Τουρκία προσδοκά ότι η Ρωσία θα την προστατεύσει από τον εφιάλτη των Κούρδων και τον διαμελισμό της. Το Ιράν ζητά από τη Ρωσία να το στηρίξει έναντι των πυρών του Ισραήλ, της Δύσης και του Αραβικού Σουνιτικού Συνασπισμού. Οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται ούτε και θα επιτρέψουν να τις εκτοπίσουν από τον νευραλγικό αυτό χώρο. Η Αμερική, όμως, επέλεξε να ρίξει ολόκληρη τη Μ. Ανατολή σε ένα νέο καμίνι, για να μην αφήσει απερίσπατους τους διεκδικητές και διανομείς των λαφύρων του πολέμου να εδραιωθούν. Επίσης, κάνουν επίθεση πρωτοβουλίας κινήσεων. Είναι αιφνιδιαστικό πλήγμα κατά Ρωσίας, που εξελίχθηκε σε ρυθμιστή της Μέσης Ανατολής. Επίδειξη στήριξης Ισραήλ. Μαζί πολλαπλασιάζουν την ισχύ και την παρουσία τους. Είναι ένα μήνυμα στην τριμερή Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν. Είναι ένα μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ. Είναι ένα μήνυμα ισχύος προς τους Κούρδους, προς το Ιράκ, προς την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Είναι ένα μήνυμα περιφρόνησης κινδύνων και αντιποίνων και ότι θα τα πατάξουν επιτυχώς. Τέλος, καταγράφουν αντιδράσεις για να τιμωρήσουν τους αντιδρώντες.
-Πώς επηρεάζει αυτή η απόφαση την Κύπρο και την Ελλάδα;
-Εμάς, την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, οι εξελίξεις αυτές μας αφορούν άμεσα και δραστικά. Και τούτο διότι στο στρατόπεδο αντίδρασης έσπευσε να τεθεί επικεφαλής η Τουρκία, με την άμεση σύγκληση στην Κωνσταντινούπολη της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, για να κεφαλαιοποιήσει και να διαχειρισθεί τη συνολική ισλαμική αντίδραση εναντίον του Ισραήλ. Η Τουρκία προσδοκά, μέσα από τις φλόγες και τη φρίκη μιας νέας αλόγιστης αιματοχυσίας, να ξαναβάλει σε εφαρμογή τα οράματα του Ερντογάν για κατίσχυση του πολιτικού Ισλάμ σε όλο το εύρος της εκλιπούσας, πριν ένα αιώνα, Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η γεωστρατηγική και οικονομική κοσμογονία που συντελείται τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Κύπρο, στην παρουσία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνει έξω την Τουρκία και ανατρέπει και ματαιώνει όλα τα μεγαλεπήβολα επεκτατικά της οράματα. Η Τουρκία στο προβλεπτό μέλλον δεν έχει άλλη κατεύθυνση να επεκταθεί παρά μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ο μοναδικός τρόπος για να το επιτύχει είναι να αποκτήσει νόμιμα δικαιώματα επί της Κύπρου μέσω της λύσης που η ίδια θέλει.
-Για ποιο λόγο πιστεύετε πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα;
-Είναι φανερό ότι την επίσκεψη αυτή ενθάρρυνε η Αμερική κατά την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και ευθύς μετά, αντάλλαξαν επισκέψεις Τσαβούσογλου – Κοτζιάς για να την προπαρασκευάσουν.
Το κίνητρο της Αμερικής ήταν να ανακόψει τη διολίσθηση Ερντογάν στην αγκαλιά του Πούτιν. Και μάλιστα, ειδικά τώρα που θα διαμορφωθεί η νέα τάξη στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία καλοείδε την πρωτοβουλία της Ελλάδας, διότι η Ελλάδα είναι η μόνη γειτονική χώρα της Τουρκίας, από την οποία ελπίζει ότι θα τη βγάλει από τα αδιέξοδα. Η Ελλάδα είναι ο διάδρομος επικοινωνίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Τουρκία έχει κακές σχέσεις, ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή της πορεία. Επίσης, η Ελλάδα είναι αξιόπιστη σύμμαχος με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με τους οποίους η Τουρκία συγκρούεται και αλληλοϋπονομεύονται. Η Ελλάδα είναι φίλη σύμμαχος και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ η Τουρκία έχει κακές, εχθρικές σχέσεις.
«Το Κυπριακό δεν είναι πλέον στατικό και μονοδιάστατο»
-Πιστεύετε ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν τις εξελίξεις σε σχέση με τα ενεργειακά και γεωστρατηγικά μας συμφέροντα;
-Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, εφεξής, κάθε διαπραγμάτευση για το Κυπριακό πρέπει να διεξάγεται και με το κριτήριο της προστασίας των κεκτημένων συμφερόντων μας, που πηγάζουν από τις Τριμερείς και Τετραμερείς Συνεργασίες, που μαζί με την Ελλάδα, έχουμε συνάψει με το Ισραήλ και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τις συμφωνίες με τις πετρελαϊκές εταιρείες που ενεργούν στην ΑΟΖ μας.
Τα συμφέροντά μας αυτά σίγουρα θα πληγούν ανεπανόρθωτα, εάν το υφιστάμενο ισοζύγιο γεωστρατηγικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο ανατραπεί, επ’ ωφελεία της Τουρκίας.
Η ιλιγγιώδης ρευστότητα στον χώρο μας, βοά ότι το Κυπριακό δεν είναι πλέον στατικό και μονοδιάστατο πρόβλημα, αλλά στενότατα συνυφασμένο με τα ηφαίστεια που μας περιβάλλουν.
Η Τουρκία επείγεται να «λύσει» το Κυπριακό, για να δεκαπλασιάσει το στρατηγικό και οικονομικό της ανάστημα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τις καθημερινές ομιλίες του ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να αφήσει κανένα περιθώριο στην Τουρκία να καταστήσει την Κύπρο τουρκικό προτεκτοράτο, μέσω της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δήλωση του ΠτΔ για ετοιμότητά του να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις, πρέπει να ερμηνεύεται μόνο ως πολιτική βούληση για συνομιλίες και καλή θέληση.
Τέλος, η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων, στα οποία η Τουρκία προτίθεται να επεκταθεί. Η Ελλάδα επανέρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω των τριμερών συμμαχιών, που με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει οικοδομήσει. Αυτές οι τριμερείς που θα ολοκληρωθούν και θα ενισχυθούν και με την Ιορδανία και τον Λίβανο, αποτελούν για την Τουρκία τη μεγαλύτερη απειλή, που θα την κρατήσουν οριστικά έξω από τα τεκταινόμενα της νέας Ανατολικής Μεσογείου και της νέας Μέσης Ανατολής.
O EASTMED ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
– Πώς αξιολογείτε την προοπτική κατασκευής του EastMed;
– Οι ανακατατάξεις αυτές στη Μέση Ανατολή, μας επιτρέπουν να ατενίζουμε την Τουρκία, ως ο άρχων της Ανατολικής Μεσογείου και αυτή ως τον ενοχλητικό επισκέπτη που κτυπά την πόρτα να τον δεχτούμε.
Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, μεταξύ Ιταλίας – Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου, στην παρουσία εκπροσώπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα γεγονός μεγάλης σημασίας. Επίκεντρο της συνάντησης ήταν ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed. Είναι επίτευγμα γεωστρατηγικής, γεωπολιτικής και οικονομικής αξίας. Με αυτό τον αγωγό, εξουδετερώνεται «ένα όραμα» τόσο εντός Ισραήλ, όσο, δυστυχώς και εντός Κύπρου, κάποιων κύκλων, που ήθελαν το φυσικό αέριο Κύπρου και Ισραήλ μέσω Τουρκίας. Ο EastMed αναδεικνύει τον ρόλο της Κύπρου και διευρύνει τις συμμαχίες της που θα επεκταθούν και μέχρι και την Ιταλία. Αυτές οι επιτυχίες, είναι της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.