Η παραίτηση του Λιβάνιου πρωθυπουργού Χαρίρι δείχνει πόσο εύθραυστη παραμείνει η ειρήνη και η σταθερότητα στην επικίνδυνη γειτονιά μας, γεγονός που καταδεικνύει και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιόν της η Κυπριακή Δημοκρατία και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Οι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης Εuro-Gulf, που εδρεύει στη Ρώμη.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνέπεσαν με τις δραματικές εξελίξεις στο Λίβανο, γεγονός που προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων στελέχη της πανεπιστημιακής και διπλωματικής κοινότητας, δημοσιογράφοι και φοιτητές. Καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους αναφέρθηκε στην παραίτηση Χαρίρι, την οποία χαρακτήρισε αποτέλεσμα της μάχης επικράτησης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών εντός αλλά και εκτός Λιβάνου.

Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή σε γεγονότα που καθιστούν την Μέση Ανατολή ως την πλέον ασταθή περιοχή του κόσμου, αναφέρθηκε στη σύγχρονη μείζονα απειλή της τρομοκρατίας. Ανέπτυξε τις επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας στην περιοχή είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με γειτονικά κράτη και να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή της ιδιότητα ώστε να γίνει γέφυρα σύνδεσής τους με τις Βρυξέλλες.

«Οι νέες διεθνείς σχέσεις στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόλπο» ήταν το θέμα που ανέπτυξε στο συνέδριο ο Ζαν Λουπ Σαμαάν, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος ανέλυσε τη στροφή που κάνουν οι Αραβικές χώρες του Κόλπου, αναπτύσσοντας τις σχέσεις τους με χώρες της Ασίας (Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα).

«Επιδιώκουν να εξασφαλίσουν αυξημένη συνεργασία στους τομείς εξοπλισμών, κατασκευών και οικονομίας, διαπιστώνοντας την ασταθή πολιτική των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Δύσης, όπως είναι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία», υπέδειξε. Τόνισε πως χώρες του Κόλπου αυξάνουν τη συνεργασία τους με τη Νότια Κορέα στον τομέα των εξοπλισμών και της χρήσης ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Υπογράμμισε τον αυξημένο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Κατάρ, ενώ επεσήμανε την έλλειψη συγκεκριμένης και προβλέψιμης πολιτικής της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια.

Οπως είπε, αυτό είναι κάτι που είναι πιο έντονο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ αλλά άρχισε επί προεδρίας Μπους και συνεχίστηκε επί Μπαράκ Ομπάμα. Όπως είπε, σημαντικός παράγοντας της προσέγγισης των χωρών του Κόλπου με την Ασία αποτελεί η ενεργειακή συνεργασία. Η ασιατική αγορά είναι η μεγαλύτερη για τους προμηθευτές φυσικού αερίου και πετρελαίου, γεγονός που επιδρά καταλυτικά στις μεταξύ τους σχέσεις.

«Δεν είναι μόνον θέμα αερίου και πετρελαίου είναι και θέμα επενδύσεων», συνέχισε, κάτι που εκτείνει τη συνεργασία και σε νέους τομείς, όπως είναι η αμυντική βιομηχανία και η συνεργασία στο διάστημα. «Η Σαουδική Αραβία δεν αγοράζει drones από τις ΗΠΑ αλλά από την Κίνα και αυτό λέει πολλά», είπε. «Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ παραμένουν ο κυριότερος παίκτης στην περιοχή», σημείωσε και υπέδειξε ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 η ΗΠΑ ακολουθούν μια πιο διακριτική πολιτική στην περιοχή.

Στις ευκαιρίες που υπάρχουν για την Κύπρο μέσω δημιουργίας συνεργιών μεταξύ ΕΕ και Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε ο Δρ. Mitchell Belfer, Πρόεδρος του Κέντρου Ενημέρωσης Εuro-Gulf με έδρα τη Ρώμη, ο οποίος εστίασε στα παράλληλα δρώμενα μικρών νησιωτικών χωρών όπως είναι η Κύπρος και το Μπαχρέι. Αναφέρθηκε στις σχέσεις τους με μεγάλες γειτονικές χώρες, όπως είναι η Τουρκία και το Ιράν αντίστοιχα. Υπέδειξε ως καλό παράδειγμα την πολιτική μιας ακόμα μικρής χώρας, όπως είναι το Λουξεμβούργο, που εξασφάλισε τη συνεργασία των γειτονικών του κρατών, Γαλλίας και Γερμανίας, που στο παρελθόν το διεκδικούσαν, μέσω καλών σχέσεων μαζί τους.

Ο Mitchell Belfer αναφέρθηκε στην προβληματική σχέση Άγκυρας με το ΝΑΤΟ και χαρακτήρισε ως θετικό βήμα για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή τη διευρυμένη συνεργασία των Αραβικών κρατών. «Οι μικρές χώρες δεν πρέπει να κοιτάζουν το χθες και το σήμερα, αλλά οφείλουν να ετοιμάζονται για την επόμενη κρίση», είπε. Προέβλεψε πάντως νέες κρίσεις στον ορίζοντα με σοβαρότερη την τρομοκρατική απειλή που δεν θα εκλείψει ακόμη και με τη στρατιωτική ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. «Η παραίτηση Χαρίρι είναι το σύμπτωμα» υπέδειξε και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. 

Πηγή: philenews