Το θυµάστε το «Λάικ Όρφανς»; Αυτή τη δουλειά που εξέπληξε ευχάριστα όταν έφτασε από τους Τwofourtwo το 2014, έχοντας µια φανερά κριτική διάθεση στα δρώµενα –κοινωνικά, πολιτικά, οικονοµικά, της εποχής µας, ως αποτέλεσµα της οικονοµικής κρίσης; Τρία χρόνια µετά, Κώστας Μάντζαλος και Κωνσταντίνος Κουννής τοποθετούν στις αίθουσες του χώρου τους στην οδό Κοραή της παλιάς Λευκωσίας τα έργα της νέας τους δουλειάς, µε τίτλο «Postcards from Cyprus», ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 15 Νοεµβρίου.
Μετά τις «Τρεις ψηλές γυναίκες», τη sold out παράσταση που σκηνοθέτησε τον περασµένο Ιανουάριο, ο Μάριος Μεττής ανεβάζει το «Κλυταιµνήστρα ή το έγκληµα» της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Όσο για την πρωταγωνίστριά του; Επιµένει να µην αποκαλύπτει το όνοµά της. Μιλάει όµως µε τόσο ενθουσιασµό γι’ αυτήν, που κάτι µου λέει πως θα µας εκπλήξει ευχάριστα. Η πρεµιέρα πάντως δίνεται 25 Νοεµβρίου.
Tη Μαγδαλένα Ζήρα την πετυχαίνω σε µια βδοµάδα πραγµατικών αλλαγών. Νέων ξεκινηµάτων. Η σκηνοθέτης που έκανε µεγάλη επιτυχία µε την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη το καλοκαίρι, µόλις έχει ξεκινήσει πρόβες για την επόµενη δουλειά της, που ανεβάζει η ΕΘΑΛ. Μόλις έχει καταθέσει την πρότασή της για τη χρηµατοδότηση του ΘΟΚ για το 2018, και µόλις άρχισε να διδάσκει στο εργαστήριο θεατρικής γραφής στην οµάδα των Αντι-Δρώντων. Στην ΕΘΑΛ σκηνοθετεί το έργο του Δηµήτριου Γουζέλη «Ο Χάσης», ένα έργο από τη Ζάκυνθο του 18ου αιώνα, «µια γέφυρα µεταξύ της αναγεννησιακής λογοτεχνίας και της σύγχρονης νεοελληνικής γραφής, µε ρίζες στην κοµέντια ντελ άρτε», όπως µου εξηγεί, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο τέλη Νοεµβρίου.
Μερικοί από τους σπουδαιότερους και πολυβραβευµένους ηθοποιούς µονοδράµατος στον κόσµο, όπως οι Pip Utton, Birute Mar και Alexandar Rubinovas, αλλά και performers όπως ο Yaser Khasep από το ιρανικό Κουρδιστάν, η Maria Vidal από τη Χώρα των Βάσκων και η Tomoko Ando από την Ιαπωνία, ανεβαίνουν στη σκηνή για το Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράµατος στο Πάφος 2017. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει ακόµα παραστάσεις από την Ελλάδα, όπως τη βασισµένη στο «Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου και τη δραµατοποίηση του κλασικού «Κόλχαας» του Heinrich von Kleist, αλλά και τις καλύτερες της περσινής εθνικής διοργάνωσης, τον «Καραγκιόζη» σε σκηνοθεσία Αντρέα Αραούζου και τη «Rebecca» της Χαραλαµπίας Θεοφάνους. Καλλιτεχνικός διευθυντής του νέου αυτού θεατρικού θεσµού ο Μηνάς Τίγκιλης. «Προέκρινα κυρίως παραστάσεις µε αφετηρία έργα σπουδαίων λογοτεχνών και έργα µε αναφορά σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα», εξηγεί για την επιλογή του. Το Φεστιβάλ πραγµατοποιείται στον ανακαινισµένο πολυχώρο Αττικόν, (23–29 Οκτωβρίου, µε δυο παραστάσεις στις 19:00 και 21:00) και θα φιλοξενήσει συνολικά 14 παραστάσεις.
Μετά τη Chiharu Shiota και την εγκατάστασή της στη Σπηλιά της Φάµπρικας, το Πάφος 2017 υποδέχεται και άλλα σηµαντικά ονόµατα της διεθνούς εικαστικής σκηνής, για την έκθεση «Yφαίνοντας την Ευρώπη: Ο κόσµος ως στοχασµός». Ανάµεσά τους η Κορεάτισσα Kimsooja (εκπροσώπησε τη Ν. Κορέα στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας), η οποία παρουσιάζει στην έκθεση µια εικαστική εγκατάσταση βασισµένη στo έργo της «Thread Roots», o Johan Grimonprez, o οποίος θα παρουσιάσει το νέο του έργο «On Empathy», η Αµερικανίδα εικαστικός και ακτιβίστρια Cat Mazza, µε έργο ειδικά για τη διοργάνωση, η Αµερικανίδα Sabrina Gschwandtner, η Ιταλίδα περφόρµερ και videο artist Francesca Fini µε το βραβευµένο έργο της «Ofelia Non Annega», η Ελβετίδα Eva Borner, οι Αγγλίδες εικαστικοί Sarah-Jay Ford και Janis Jefferies και αρκετοί άλλοι. Το παρόν τους θα δώσουν φυσικά και Κύπριοι εικαστικοί, µεταξύ των οποίων οι Κυριάκος Κουσουλίδης, Αναστασία Μηνά, Χρίστος Αβραάµ και Άννα Λυτρίδου. Η έκθεση, σε επιµέλεια Έφης Κυπριανίδου, εγκαινιάζεται στις 2/12 και θα διαρκέσει µέχρι τις 31 του ίδιου µήνα.