Όταν κάνει θέατρο για παιδιά, νιώθει πως έχει την ίδια ώρα υποχρέωση να τα εκπαιδεύσει, προσφέροντάς τους μια καλή παράσταση. Κάτι που έχει καταφέρει από το πρώτο του κιόλας εγχείρημα, τον «Παπουτσωμένο γάτο», κάνοντάς μας να μιλάμε για έναν νεαρό, ανερχόμενο σκηνοθέτη. Ο «Οδυσσεβάχ» είναι ένα έργο που αγάπησε πολύ ο ίδιος από μικρός και που το πρότεινε για τον λόγο αυτό στο Σατιρικό Θέατρο. Και θέλησε να φτιάξει ένα έργο συναρπαστικό, για να μαγέψει τα παιδιά.
Ο Μάριος Κακουλλής λοιπόν, στην τρίτη του συνεργασία με το Σατιρικό, σκηνοθετεί το γνωστό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους μέσα από μια μαγευτική ιστορία, με εντυπωσιακό σκηνικό, με καράβια, γοργόνες και κύκλωπες, μάγισσες και λογοφάγους. Αυτή τη φορά με νέους συνεργάτες και συντελεστές, οι οποίοι μας συστήνονται μέσα από την υποβρύχια φωτογράφισή τους στην αφίσα. Από αυτή την Κυριακή, στις 10:30, και κάθε Κυριακή μέχρι τα Χριστούγεννα, κάτι μου λέει πως τα πιτσιρίκια θα κάνουν πάλι ουρές στο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης.
Το κλασικό ανέβασμα ενός σαιξπηρικού έργου σ’ αυτόν τον «Άμλετ» δεν πρόκειται να το δούμε. Κι αυτό γιατί ο σκηνοθέτης του ακούει στο όνομα Πάρις Ερωτοκρίτου. Τον ήρωά του πάντως τον βρήκε στο πρόσωπο του Γιάννη Καραούλη, του νεαρού Ελλαδίτη που γνωρίσαμε ως Πέτρο στο έργο της Άλκης Ζέη που ανέβασε ο ΘΟΚ. Στον ρόλο της Οφηλίας η Αντωνία Χαραλάμπους, Γερτρούδη η Παναγιώτα Παπαγεωργίου και Πολώνιος ο Πάνος Μακρής. Η πρώτη παράσταση δίνεται την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ενώ η επίσημη πρεμιέρα στις 28 του ίδιου μήνα.
Ένα θεατρικό δρώμενο θα παρουσιαστεί για μόνο τρεις μέρες (5, 6 και 7 Οκτωβρίου) παράλληλα με την καινούρια έκθεση της Λεβέντειου Πινακοθήκης «Παράδοξη Αφροδίτη». Αξιοποιώντας και φωτίζοντας το ισόγειο του κτιρίου σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει ένα λογοτεχνικό και ποιητικό αφιέρωμα στη θεά Αφροδίτη, με επιλογές κειμένων από Ευριπίδη, Όμηρο, Σαπφώ, Μίλαν Κούντερα, Νίκο Καζαντζάκη, Sam Shepard, Arthur Rimbaud και Pierre de Ronsard.
Η απαγγελία και δραματοποίηση των κειμένων θα ολοκληρωθεί με διασκευές ερωτικών τραγουδιών. Τα κείμενα και τα τραγούδια είναι στην Αγγλική και την Ελληνική γλώσσα. Με τους ηθοποιούς Αλεξία Παρασκευά, Ανδρέα Αραούζο και Ηρόδοτο Μιλτιάδους, ενώ ο τελευταίος τραγουδά συνοδευόμενος στο πιάνο από τον Ευθύβουλο Θεοχάρους.
Το Σαρδάμ φτάνει αισίως στην πέμπτη διοργάνωσή του. Από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, σε Λεμεσό (Θέατρο Ένα) και Λευκωσία (ARTos), το διεθνές φεστιβάλ θα επιχειρήσει για τρεις μέρες να φέρει κοντά τη λογοτεχνία και τη λογοτεχνική περφόρμανς. Συγγραφείς-περφόρμερ από την Κύπρο και το εξωτερικό μοιράζονται πρωτότυπους τρόπους συγγραφής, ανάγνωσης και, γενικότερα, παρουσίασης της λογοτεχνίας, μέσα από ανατρεπτικές αναγνώσεις, λογοτεχνικές περφόρμανς και εργαστήρια. Κοινό τους χαρακτηριστικό ο συνδυασμός της λογοτεχνίας με σύγχρονα και κλασικά μέσα έκφρασης, όπως θέατρο, τεχνολογία, σύγχρονος χορός, slamming/spoken word, εικαστικές τέχνες κ.ά.
Η τελευταία τους σκηνική συνάντηση έγινε στον ΘΟΚ, όταν ο Γιάννης Ιορδανίδης κάλεσε τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη να ερμηνεύσει την κυρία Άλβινγκ στους «Βρυκόλακες» του Ίψεν. Σ’ αυτή τη νέα σεζόν επιφυλάσσουν στο κοινό μια νέα συνάντηση, με την ηθοποιό να δανείζει τη φωνή της στην Αλιόνα Ιβάνοβνα, την ενεχυροδανείστρια που δολοφονεί ο κεντρικός ήρωας Ρασκόλνικοφ στο «Έγκλημα και τιμωρία» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, που θα παρουσιάσει σε παγκύπρια πρώτη στο Θέατρο Διόνυσος.
Με τη νέα χρονιά, το Θέατρο Δέντρο επιφυλάσσει στο κοινό δυο σημαντικές παραστάσεις. Θα δούμε τον Σταύρο Λούρα και την Αννίτα Σαντοριναίου τον Γενάρη στις «Καρέκλες» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουαΐμη, ενώ λίγο αργότερα ένα μονόλογο του Άκη Δήμου με τη Στέλα Φυρογένη και επί σκηνής τον μουσικό Κλέωνα Αντωνίου των Mode Plagal.