Το φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξουν επίσημα οι Αποθήκες Παπαδάκη στη Λεμεσό, οι οποίες μεταμορφώνονται για να στεγάσουν το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών της πόλης. Να θυμίσουμε ότι οι αποθήκες της οδού Σαλαμίνος, δωρήθηκαν από την οικογένεια του Στάθη Παπαδάκη το 2009 και τον Μάρτιο του 2010 ο Δήμος Λεμεσού ανέθεσε τη μελέτη του κτηρίου στην αρχιτέκτονα Σεβίνα Φλωρίδου, με σκοπό να συντηρηθούν και να διαμορφωθούν σε πολιτιστικό κέντρο, στο οποίο θα γίνονται εκθέσεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνών κατά κύριο λόγο αλλά και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες όπως διαλέξεις και προβολές. Η χρηματοδότηση του έργου (εμβαδό 623τ.μ.)  το οποίο κόστισε 1,3 εκατομμύρια ευρώ, προέρχεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κατά περίπου 65% ενώ το υπόλοιπο 35% εξασφαλίστηκε από δημοτικούς πόρους.

Πρώτη έκθεση στο Κέντρο θα έχει σχέση με φετινή συμμετοχή της Κύπρου στην Μπιενάλε Βενετίας. Εν ολίγοις, ο νέος πολιτιστικός χώρος της Λεμεσού θα λειτουργήσει ως προέκταση των δράσεων που θα λάβουν χώρα στη Βενετία, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από διάφορους τομείς. Παράλληλα με τη διοργάνωση εικαστικής έκθεσης με έργα Κυπρίων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην Μπιενάλε, η εκδήλωση περιλαμβάνει περφόρμανς, συζητήσεις, μουσική και αφηγήσεις. Να θυμίσουμε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην Μπιενάλε έχει τίτλο The Future of Color. Ο Λεμεσιανός εικαστικός Πόλυς Πεσλίκας εκπροσωπεί την Κύπρο στη διεθνή διοργάνωση ενώ σε παράλληλες δράσεις συμμετέχουν ο κεραμίστας Βαλεντίνος Χαραλάμπους, η καλλιτεχνική ομάδα Νεωτερισμοί Τουμάζου και η συγγραφέας Mirene Arsanios.

Το σημαντικότερο που θα έπρεπε εξαρχής να απασχολήσει τον Δήμο Λεμεσού είναι η λειτουργία του χώρου ως ανεξάρτητος καλλιτεχνικά οργανισμός με τον διορισμό καλλιτεχνικού διευθυντή. Προς το παρόν έχει συσταθεί τριμερής επιτροπή στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του Δήμου Λεμεσού, του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της οικογένειας Παπαδάκη, ενώ το Κέντρο θα στελεχωθεί από προσωπικό των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού.

Ελπίζοντας ότι και εδώ δεν θα εφαρμοστεί η αρχή «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Για να λειτουργήσει σωστά ο χώρος θα πρέπει να έχει επικεφαλής άτομο που να το οργανώσει και στο κάτω-κάτω να έχει και την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει εκεί. Η ιστορία έχει δείξει ότι ο διορισμός επιτροπών δεν είναι η λύση, αντίθετα πιθανόν να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.
 
Μ.Σ