BLACK CHRISTMAS (1974): Το πιο τρομακτικό επιδραστικό πράγμα που εξήγαγε ο Καναδάς μετά τον Justin Bieber, το πρωτόλειο αυτό slasher στην ουσία εγκαινίασε το υπο-είδος της «εποχικής ταινίας τρόμου» βάφοντας μαύρη (ή κόκκινη εάν προτιμάτε) την πιο χαρούμενη περίοδο του χρόνου. Μανιακός ξεπαστρεύει τις φοιτήτριες που ξέμειναν στην εστία τα Χριστούγεννα, με διάφορους αιματηρούς τρόπους. Το λυπηρό είναι πως το σενάριο εμπνεύστηκε από τους πραγματικούς φόνους που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα Χριστούγεννα στο Κεμπέκ. Υπάρχει και το σπλατεράτο remake του 2006, όπου χρησιμοποιείται ως φονικό όπλο σχεδόν ΚΑΘΕ χριστουγεννιάτικο αξεσουάρ!
CHRISTMAS EVIL (1980): Ο Harry είδε μικρός τη μαμά του να κάνει σεξ με τον Άη Βασίλη (βασικά ο μπαμπάς του) και σύμφωνα με την «Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Κακής Ταινίας Τρόμου» αυτό φτάνει για να σε οδηγήσει σε ένα αιματηρό δολοφονικό αμόκ την ημέρα των Χριστουγέννων. Όχι από τις ταινίες που θα δεις τις γιορτές με την οικογένεια – εκτός κι αν ανήκεις σ’ εκείνη του Manson!
DON’T OPEN TILL CHRISTMAS (1984): Στο Λονδίνο των 80’s κάποιος σφάζει όποιον φοράει τη στολή του Άη Βασίλη (ακόμα και σέξι γυναίκες, εννοείται) στο διαβόητο αυτό μισανθρωπικό και βάναυσο βρετανικό slasher, που είναι ό,τι πρέπει σε περίπτωση που θέλετε να σας πετάξουν έξω από τη χριστουγεννιάτικη οικογενειακή συνάθροιση!
SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT (1984): Αν και βγήκε μετά το προαναφερθέν «Christmas Evil», το SNDN προκάλεσε μαζικές και έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, ίσως γιατί οι διανομείς του είχαν τη φαεινή ιδέα να το βγάλουν στις αίθουσες την περίοδο των γιορτών, με τις αφίσες και τις τηλεοπτικές διαφημίσεις να εστιάζουν στον Άη Βασίλη που αντί για δώρα μοιράζει τσεκουριές (υπάρχει επίσης φόνος με λαμπιόνια και με τα κέρατα ταριχευμένου ελαφιού!). Όπως και να ’χει, πρόκειται για ένα συμβατικό slasher με όλα τα (αφόρητα) κλισέ του είδους και μπόλικο αίμα που, λόγω θέματος, απέκτησε με την πάροδο των χρόνων ένα σχετικό cult following. Ακολούθησαν πέντε(!) άσχετες συνέχειες και το remake του 2012 με τίτλο «Silent Night».
THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS (1993): Με παραγωγό τον Tim Burton, ήταν λογικό αυτό το χριστουγεννιάτικο καρτούν (βασικά stop motion) να έχει περισσότερα κοινά με κολοκύθες και σκελετούς παρά με τάρανδους και Αγιοβασίληδες. Ο βασιλιάς του Halloweentown Τζακ Σκέλιγκτον, προσπαθεί να κυριαρχήσει πανηγυρικά στην περίοδο των Χριστουγέννων και να αλλάξει τους ρυθμούς της πόλης. Ενάντια στη συμβουλή της Σάλι, της μοναχικής ζαβολιάρας κούκλας που έχει κρυφά αισθήματα για αυτόν, ο Τζακ βάζει σε δράση τρία άτομα για το έθιμο του Halloween –τους Λοκ, Σοκ και Μπάρελ– για να τον βοηθήσουν να απαγάγει τον Άγιο Βασίλη.
JACK FROST (1996): Όχι το δακρύβρεχτο δράμα με τον Michael Keaton (αν και εκείνο θα έπρεπε να φιγουράρει σ’ αυτή εδώ τη λίστα) αλλά ένα πρέπει-να-το-δεις-για-να-το-πιστέψεις slasher με έναν serial killer που, μετά από ένα δυστύχημα με χημικά, μετατρέπεται σε έναν φονικό χιονάνθρωπο που -αντί να προσπαθεί να επανενωθεί με τον αποξενωμένο γιο του όπως ο Keaton- επιδίδεται σε ένα όργιο φόνων με παγοκρύσταλλα και βιασμών με καρότο! Ναι, είναι τόσο χάλια όσο ακούγεται.
RARE EXPORTS: A CHRISTMAS TALE (2010): Νομίζετε ότι είναι τρελοί οι Φινλανδοί λόγω Lordy; Πού να δείτε κι αυτή την κατάμαυρη και υπερβίαιη κωμωδία τρόμου, όπου οι Αγιοβασίληδες της Λαπωνίας είναι άγρια, πρωτόγονα και αιμοβόρικα πλάσματα που αντί να μοιράζουν δώρα καταβροχθίζουν τα άτακτα παιδιά!
KRAMPUS (2015): Σύμφωνα με το κεντρο-ευρωπαϊκό φολκλόρ, το krampus είναι ένας ανθρωπόμορφος κατσικοδαίμονας -κάτι σαν τους δικούς μας καλικάντζαρους- που εμφανίζεται την περίοδο των γιορτών για να τιμωρήσει τα άτακτα παιδιά (οι τρόποι διαφέρουν από χώρα σε χώρα, σε κάποιες όμως τα… τρώει). Σ’ αυτή την ευφάνταστη και διασκεδαστική κωμωδία τρόμου, το επώνυμο πλάσμα τρομοκρατεί την οικογένεια της Toni Collette και του Adam Scott, μαζί με μια πλειάδα από γιορτινούς εφιάλτες όπως διαβολικά μπισκότα, αρκουδάκια με δόντια και ένα φασουλή από την κόλαση. Το καλό είναι πως δεν παίρνει ποτέ τον εαυτό του στα σοβαρά και προσφέρει γερές δόσεις κυνισμού, μαύρου χιούμορ και ακραίου σπλάτερ. Ιδανική επιλογή για όσους μισούν τις γιορτές.
BETTER WATCH OUT (2017): Αυτό το πανούργο, εφευρετικό εποχικό φιλμ συνδυάζει τον χριστουγεννιάτικο τρόμο με το υποείδος της μπέιμπι σίτερ σε θανάσιμο κίνδυνο, που δόξασαν cult hits όπως τα When a Stranger Calls και Halloween. Τη νύχτα των Χριστουγέννων η 17χρονη Ashley προσέχει τον 12χρονο Luke, όταν εισβάλλει στο σπίτι ένας άγνωστος με δολοφονικές διαθέσεις. Κι εκεί που νομίζεις πως έχεις μυριστεί τι παίζει, το έξυπνο σενάριο τα φέρνει όλα τούμπα, ανατρέποντας τα στερεότυπα και παίζοντας με τα κλισέ του είδους. Καλογραμμένο, σφιχτοδεμένο (διαδραματίζεται σε πραγματικό χρόνο), απολαυστικά σαδιστικό, με κατάμαυρη ψυχή και χιούμορ, το Better Watch Out είναι ο καλύτερος… μη ενδεδειγμένος τρόπος να περάσετε κάποιο χριστουγεννιάτικο βράδυ.
ANNA AND THE APOCALYPSE (2018) Στο πρώτο χριστουγεννιάτικο νεανικό μιούζικαλ με
Ζόμπι, η μαθήτρια Άννα και οι φίλοι της ζουν τα first world problems τους στο
κοιμισμένο αγγλικό χωριό τους, μέχρι που ξεσπά ζόμπι αποκάλυψη και αναγκάζονται να
τρέξουν, να πετσοκόψουν και να τραγουδήσουν στον δρόμο προς την επιβίωση. Σ’ ένα τέτοιο concept, η γραμμή που χωρίζει το ευφυές από το γελοίο είναι πολύ λεπτή, όμως στο φιλμ του John McPhail όλως παραδόξως όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Συμπαθητικοί χαρακτήρες, κοφτερό χιούμορ, ευφάνταστα μουσικά νούμερα κι εκεί που λες αποκλείεται να γίνει καλύτερο, να σου ζόμπι, κουβάδες αίματος και η γλυκιά πρωταγωνίστρια να σπάει ζομποκόκαλα με ένα διακοσμητικό χριστουγεννιάτικο μπαστουνάκι.
Φιλgood, τεύχος 251.