THE GREAT ESCAPE (1963): Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί μεταφέρουν σε ασφαλές στρατόπεδο την αφρόκρεμα των αιχμαλώτων πολέμου που κατά καιρούς προσπάθησαν να αποδράσουν. Και ενώ η Γκεστάπο θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να διαφύγει, οι αιχμάλωτοι συλλαμβάνουν ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης. Kλασική πολεμική περιπέτεια που συγκαταλέγεται –όχι άδικα- ανάμεσα στα κορυφαία αριστουργήματα όλων των εποχών. Η σκηνή ανθολογίας με τον Steve McQueen να πηδάει το συρματόπλεγμα καβάλα στη μοτοσικλέτα έγινε σήμα κατατεθέν του φιλμ αλλά στην πραγματικότητα δεν συνέβη ποτέ.
PAPILLON (1973): Η αληθινή ιστορία του Γάλλου Ανρί Καριέρ (γνωστού ως “Πεταλούδα” από το μεγάλο τατουάζ πεταλούδας που έφερε στο σώμα του) ενός ασήμαντου απατεώνα που έχει αδίκως καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για ένα φόνο που δεν διέπραξε και κλείστηκε στις φυλακές της Γουινέας στη Νότια Αμερική. Εκεί αποφασισμένος να δραπετεύσει ξεκινά μια σειρά από αποτυχημένες απόπειρες όμως παρά τα βασανιστήρια και τις κακουχίες δεν το βάζει κάτω. Ένας ύμνος στο αδάμαστο ανθρώπινο πνεύμα με τον Steve McQueen σε έναν από τους σημαντικότερους ρόλους της καριέρας του, πλαισιωμένο από έναν έξοχο Dustin Hoffman.
MIDNIGHT EXPRESS (1978): Από τις πλέον σοκαριστικές και αμφιλεγόμενες ταινίες των άγριων 70’s, το επώδυνο δράμα φυλακών του Άλαν Πάρκερ εξακολουθεί ακόμα και να αφήνει το θεατή μουδιασμένο και με την ψυχή μαύρη σαν καλιακούδα. Βασισμένο στο βιβλίο του Μπίλι Χέις (που έζησε για πέντε χρόνια την κόλαση στις τουρκικές φυλακές) το οποίο διασκεύασε σεναριακά ο Όλιβερ Στόουν, το «Εξπρές» είναι μια κάθοδος στην κόλαση, ένα ωμό, ζοφερό και αφόρητα σκληρό χρονικό σε ένα σύγχρονο κολαστήριο όπου η ανθρώπινη υπόσταση εκμηδενίζεται και η ελπίδα δολοφονείται. Παράλληλα είναι μονόπλευρο, ηθελημένα προπαγανδιστικό και σαδιστικά υπερβολικό.
ESCAPE FROM ALCATRAZ (1979): Στην πέμπτη του συνεργασία με τον μέντορά του Don Siegel ο πρώην “Dirty Harry” Clint Eastwood δίνει ρεσιτάλ συγκρατημένης οργής ως κατάδικος που πρέπει να υποστεί τις σαδιστικές τακτικές των υπευθύνων των φυλακών του Αλκατράζ ψάχνοντας παράλληλα έναν τρόπο για να αποδράσει. Μέχρι να συμβεί αυτό (γιατί συμβαίνει) παρακολουθούμε μία από τις πιο πειστικές απεικονίσεις της ζωής πίσω από τα σίδερα. Βασισμένο στη μοναδική (πιθανή) απόδραση που σημειώθηκε στα χρονικά της διαβόητης φυλακής.
ESCAPE TO VICTORY (1981): Αλήθεια, φανταστήκατε ποτέ ότι θα βλέπατε τον Max Von Sydow, τον Sylvester Stallone, τον Michael Caine και θρύλους της μπάλας όπως ο Πελέ, ο Bobby Moore και ο Ardiles στην ίδια ταινία, πόσο μάλλον στο ίδιο δωμάτιο; Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ναζί επινοούν ένα προπαγανδιστικό κόλπο όπου η δική τους ποδοσφαιρική ομάδα επίλεκτων να δώσει αγώνα με τη μικτή αιχμαλώτων συμμάχων με τους τελευταίους να βλέπουν μια χρυσή ευκαιρία για απόδραση. Βασισμένο (πολύ χαλαρά) στους “αγώνες θανάτου” που έδινε η ουκρανική ομάδα Σταρτ εναντίον γερμανικών το ‘42 (χωρίς όμως το ανάλογο happy ending για τους Ουκρανούς).
ESCAPE FROM NEW YORK (1981): Σ’ αυτόν τον μοναδικό συνδυασμό δράσης, επιστημονικής φαντασίας και κυνικού χιούμορ από την εποχή που ο John Carpenter έκανε γαμ***ες ταινίες, η φυλακή δεν είναι κάποιο απροσπέλαστο οίκημα αλλά ολόκληρο το Μανχάταν! Βλέπετε στο μέλλον (βασικά το 1997, δηλαδή πριν… 16 χρόνια) το νησί όπου βόλταρε η Carrrie Bradshaw είναι μια αποκλεισμένη ζώνη όπου ζουν ανενόχλητοι επικίνδυνοι εγκληματίες. Εκεί παγιδεύεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κι ένας μισθοφόρος αναλαμβάνει να τον σώσει χωρίς πολλά-πολλά. Ο μονόφθαλμος Snake Plissken θεωρείται cinema icon και ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της καριέρας του Kurt Russell.
THE SHAWSHANK REDEMPTION (1994): Για μένα, το απόλυτο δράμα φυλακής, ένας ύμνος στην ανδρική φιλία και μία από τις καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ… period. Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι αυτό το σπαρακτικό δράμα βγήκε από την πένα του άρχοντα του τρόμου Stephen King, από την άλλη όμως, μιλάμε για τον μεγαλύτερο εν ζωή συγγραφέα της εποχής μας. Ο Tim Robbins ραγίζει καρδιές ως φιλήσυχος τραπεζικός που τρώει ισόβια για έναν φόνο και πιάνει φιλίες με τον Morgan Freeman που κόβει και ράβει μέσα στη φυλακή. Αυτό που ακολουθεί δεν είναι μόνο ένα σχέδιο απόδρασης που ωριμάζει με τον χρόνο αλλά και μια ιστορία φιλίας και λύτρωσης.
CHICKEN RUN (2000): Αλανιάρης κόκορας προσπαθεί να μάθει σε αιχμάλωτες κότες να πετούν προκειμένου να αποδράσουν από το κοτέτσι και να μην καταλήξουν κοτόπιτες. Από τα πλέον απολαυστικά καρτούν της περασμένης δεκαετίας, αυτό το “The Great Escape” με … φτερά και πούπουλα και φόντο ένα θλιβερό ορνιθοτροφείο της βρετανικής εξοχής του 1955, διαθέτει fun τεχνική με πλαστελίνη και στοπ καρέ, απίστευτους χαρακτήρες, έξυπνο σενάριο, ευρηματικές καταστάσεις σπαρταριστές ατάκες και τον Mel Gibson να δανείζει τη φωνή του στον ηγέτη κόκορα.
ESCAPE PLAN (2013): Το τρίτο ταίριασμα των Arnold Schwarzenegger και Sylvester Stallone μετά τα δύο “Expendables” είναι αυτό που ακριβώς περιμένεις να είναι με δεδομένο τα 133 συνδυασμένα χρόνια εμπειρίας των δυο τους στο είδος της ψυχαγωγικής-μέχρι-τα-μπούνια-πλην-όμως-ανεγκέφαλης δράσης. Ο Stallone υποδύεται έναν μηχανικό που φτιάχνει τις τέλειες φυλακές μέχρι που κλείνεται άδικα σε μία και προσπαθεί να δραπετεύσει με τη βοήθεια του Arnie. Στο sequel του 2018 Escape Plan 2: Hades ο χαρακτήρας του Stallone επιχειρεί να βγάλει έναν από τους άντρες της ομάδας του από την περίτεχνη φυλακή που κατασκευάστηκε ποτέ.