Με αφορμή το γαλλικό sequel “Serial (Bad) Weddings 2” αποδεχόμαστε την πρόσκληση για μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς γάμους της οθόνης.

ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (1964): Υπέροχη ηθογραφία του Βασίλη Γεωργιάδη ο οποίος μπορεί να μην ασχολήθηκε και πολύ με την κωμωδία, όταν το έκανε όμως το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Ξένια Καλογεροπούλου υποδύονται το ζευγάρι που περνά από το μέλι του έρωτα στην γκρίζα καθημερινότητα του γάμου και το σενάριο της Μαρίας Πολενάκη αποτυπώνει εύστοχα τις κακές συνήθειες, τα άγχη και τις ανασφάλειες του (τότε) νεοέλληνα που δυστυχώς κουβαλά μέσα του ακόμα και σήμερα. Εξαιρετικό το πρωταγωνιστικό ζευγάρι όμως αναμφισβήτητα την παράσταση κλέβουν οι συμπεθέρες Σμάρω Στεφανίδου – Δέσπω Διαμαντίδου και ένας πιτσιρικάς Χάρρυ Κλυνν στο ρόλο του αδελφού της νύφης. 

FATHER OF THE BRIDE (1991): Ο Steve Martin είναι ο πατέρας που παθαίνει νευρικό κλονισμό όταν η κόρη του ανακοινώνει ότι πρόκειται να παντρευτεί ένα γόνο της υψηλής κοινωνίας, σ’ αυτό το συμπαθητικό remake της κλασικής κωμωδίας του Vincente Minnelli από το 1950 με Spencer Tracy και Elizabeth Taylor. 

MY BEST FRIEND’S WEDDING (1997): Οι προσπάθειες μιας νεαρής γυναίκας να ματαιώσει το γάμο του καλύτερού της φίλου, όταν συνειδητοποιεί ότι θέλει να τον παντρευτεί η ίδια, στην απόλυτη rom com των 90’s, που αν και δεν διατηρεί τη φρεσκάδα της μέχρι τέλους, εντούτοις παρακολουθείται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Η Julia Roberts πετυχαίνει μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της (σ’ αυτό το είδος τουλάχιστον) όμως την παράσταση κλέβει (για άλλη μια φορά) ο Rupert Everett στον αβανταδόρικο ρόλο του γκέι φίλου. Η σκηνή στο εστιατόριο με το καστ να τραγουδά το «Ι say a little prayer» της Νταϊάνα Κινγκ είναι instant classic. 

THE WEDDING SINGER (1998): 1985 και όταν η μέλλουσα σύζυγος ενός τραγουδιστή γάμων τον παρατάει σύξυλο τη μέρα του… γάμου τους εκείνος βρίσκει παρηγοριά σε μια σερβιτόρα που ετοιμάζεται να παντρευτεί. Ρομάντζο, χιούμορ και άφθονη eightίλα στην πρώτη κιν/φική συνύπαρξη των Adam Sandler και Drew Barrymore που ποντάρει περισσότερο στη νοσταλγία παρά στο πνεύμα ή την πρωτοτυπία. 

MY BIG FAT GREEK WEDDING (2002): Η Nia Vardalos είναι η Ελληνοαμερικανίδα που τολμά να παντρευτεί έναν μη Ελληνα WASP (John Corbett) προκαλώντας ένα ελληνικότατο ταράκουλο στην οικογένειά της, στο απόλυτο sleeper hit της περασμένης δεκαετίας που παραμένει μέχρι σήμερα η εμπορικότερη rom com όλων των εποχών. Η Vardalos (που έγραψε το σενάριο από το δικό της θεατρικό) παίζει με τα έθνικ στερεότυπα και δημιουργεί από γκαλερί από αξιολάτρευτους larger-than-life χαρακτήρες που σίγουρα θα θυμίσουν κάποιους δικούς σου συγγενείς: εκνευριστικοί, φωνακλάδες και πρήχτηδες αλλά με την καρδιά στη σωστή θέση. 

 

AMERICAN WEDDING (2003): Ο Τζιμ κάνει πρόταση γάμου στη Μισέλ. Θέλοντας να κάνει ξεχωριστή τη μέρα του γάμου για τη νύφη, ζητά τη βοήθεια των φίλων του Φιντς, Κέβιν και Στίφλερ για να αφήσει καλές εντυπώσεις στα μελλοντικά του πεθερικά. Κουρασμένη δεύτερη συνέχεια του American Pie που μοιάζει να φτιάχτηκε –βιαστικά και πρόχειρα- με απομεινάρια από τα σενάρια των δύο πρώτων. Οι χοντράδες συνεχίζουν απτόητες (με καλύτερη τη σκηνή με τα σκυλιά) όμως η ασύνδετη πλοκή και το κουτσουρεμένο καστ (λείπουν ή περιορίζονται πολλοί από τους βασικούς χαρακτήρες) αποδυναμώνουν το σύνολο. 

THE PRINCESS DIARIES 2: ROYAL ENGAGEMENT (2004): Μετά την αποφοίτησή τους η πριγκίπισσα Μία ταξιδεύει στη Γενοβία μαζί με μια φίλη της. Η ζωή της όμως αναστατώνεται όταν πληροφορείται ότι πρέπει πρώτα να παντρευτεί για να στεφθεί βασίλισσα. Ικανοποιητική συνέχεια της ντισνεϊκής επιτυχίας του 2001 με την Anne Hathaway να μπαίνει σε νέες γαλαζοαίματες περιπέτειες. Στο πρώτο μέρος μάθαινε βασιλικούς τρόπους, εδώ προσπαθεί να παντρευτεί από έρωτα αποφεύγοντας τα βασιλικά προξενιά. 

WEDDING CRASHERS (2005): Δύο τύποι παίρνουν σβάρνα διάφορους γάμους για ξεπέτες καθώς (σύμφωνα με την επιστήμη) τότε οι καλεσμένες είναι συναισθηματικά περισσότερο ευάλωτες. Φυσικά και βρίσκουν κάποια στιγμή το δάσκαλό τους, όταν καψουρεύονται τις κόρες ενός υπουργού. Βασικό ατού αυτής της καφρίλας είναι το πρωταγωνιστικό δίδυμο Owen Wilson και Vince Vaughn που δείχνουν να το γλεντούν) ενώ το ξεδιάντροπα αστείο σενάριο ξεχειλίζει από φαρμακερές ατάκες, λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, σεξουαλικά αστεία και στερεοτυπικούς χαρακτήρες.  

 

ΤΗΕ BIG WEDDING (2013): Ο Ντον και η Ελι ζουν ευτυχισμένα… χωρισμένοι εδώ και χρόνια. Για χάρη του μελλόνυμφου υιοθετημένου γιου τους όμως, θα αναγκαστούν να παραστήσουν το αγαπημένο ζευγάρι, με αμφίβολη επιτυχία. Ακόμα μία κομεντί γύρω από τα ευτράπελα που συμβαίνουν απ’ ό,τι φαίνεται μόνο στους αμερικάνικους γάμους, αυτή εδώ γραμμένη και σκηνοθετημένη από κάποιον Justin Zackham που πρέπει απλά να καθόταν πίσω από την κάμερα αφήνοντας το τεράστιο καστ (Robert De Niro, Katherine Heigl, Diane Keaton, Amanda Seyfried, Topher Grace, Ben Barnes, Susan Sarandon, Robin Williams) να κάνει την αρπαχ.. εε.. συγνώμη.. τη δουλειά του. 

COMMITTED (2014): Το πρώτο μεγάλου μήκους φιλμ της Κύπριας της Νοτίου Αφρικής Στελάνας Κληρή είναι η καλύτερη κυπριακή ταινία εδώ και χρόνια, ίσως γιατί είναι μεν αμιγώς αλλά και όχι αυστηρώς κυπριακή. Η Κύπρος δεν έδειξε ΠΟΤΕ ομορφότερη είτε στη μικρή είτε στη μεγάλη οθόνη (συγχαρητήρια στον διευθυντή φωτογραφίας Stephan Metzner για τα λουσμένα στο φως κυπριακά τοπία) όμως το στόρι θα μπορούσε να διαδραματίζεται σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη όπου θα μπορούσαν να βρεθούν τυχαία ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ένας νεαρός άνδρας (Ορέστης Σοφοκλέους) καθώς οδηγεί στην κυπριακή ενδοχώρα πελαγωμένος από την απροθυμία του να ζητήσει σε γάμο την κοπέλα του, βλέπει να περπατά στη μέση του πουθενά μία όμορφη νύφη (η Ελληνοαμερικανίδα Melia Kreiling που είδαμε και στο Guardians of the Galaxy). Προθυμοποιείται να τη μεταφέρει όμως όπως συμβαίνει συνήθως στα road movies η διαδρομή επιφυλάσσει εκπλήξεις για όλους. 

 

 
 

 

Φιλgood, τεύχος 232.