Το μακρύτερο χειροκρότημα που έχει μέχρι τώρα καταγραφεί ως μέρος ζωντανής καλλιτεχνικής δράσης –διάρκειας μιάμιση ώρας– δέχτηκε ο εικαστικός και performance artist PASHIAS στη ζωντανή performance «Podium» που παρουσιάστηκε στη Γαλλία, με την οποία έκλεισε το τελευταίο κεφάλαιο της πρόσφατης σειράς έργων του με τίτλο «Training for performance». Κάτι που για τον ίδιο φανερώνει την ενοποίηση θεατών και καλλιτέχνη στην αναζήτηση της σημασίας της νίκης, της προσπάθειας και εντέλει της αμοιβαιότητας.

O PASHIAS μέσα απ’ αυτό ερευνά τη σύνδεση της τέχνης του performance με το πεδίο του αθλητισμού, επικεντρωμένος στο σώμα ως μέσο ενέργειας, επιδεξιότητας, αισθητικών αξιών και δυνατοτήτων, όπως αυτό παρατηρείται στις διαδικασίες εκγύμνασης. Μέσω της έννοιας του «ανταγωνισμού» με σκοπό την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, το σώμα έρχεται σε επαφή με μία άλλη οντότητα –το κοινό– και με τις παραμέτρους του εαυτού του.

Eπόμενος σταθμός του μια συνεργασία με τον Γιάννη Παπά σε μία performance μακράς διάρκειας στις 27 και 28 Μαΐου στην γκαλερί Luisa Catucci στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του 4ου διεθνούς φεστιβάλ performance art “136.10 Hertz”. Αλλά και η ολοκλήρωση του κύκλου εργαστηρίων «Training for performance», υπό τη καθοδήγησή του, ως μέρος του «The Marathon – Performance Art Workshop», που πραγματοποιείται από τις 29 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου στο BLO – Ateliers στο Βερολίνο, με συμμετέχοντες από 15 διαφορετικές χώρες.

Ιούνιο και όχι Ιούλιο ξεκινά το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Kύπρου «Όψεις του κόσμου». Αυτή είναι μια από τις αλλαγές που πραγματοποιούνται αυτή τη χρονιά, αλλά και το γεγονός πως αλλάζουν οι χώροι των προβολών και άλλων εκδηλώσεων. Το φεστιβάλ, που φέτος είναι αφιερωμένο στο ιαπωνικό animation, θα διεξαχθεί από τις 24 μέχρι τις 30 Ιουνίου, σε διάφορους χώρους και πόλεις, όπως στο Αρχοντικό της Αξιοθέας στη Λευκωσία, στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζας Κύπρου στη Φανερωμένη, στο θέατρο Ένα στη Λευκωσία, στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, στον Πολιτιστικό Χώρο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο και στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο.

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 και το EU JAPAN FEST, πραγματοποιείται μεταξύ άλλων μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης ιαπωνικής χαρακτικής στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, έκθεση παραδοσιακής ιαπωνικής χαρακτικής Ukiyo-e στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, καθώς και έκθεση με έργα του Koji Yamamura, του σημαντικότερου εκπροσώπου του ανεξάρτητου ιαπωνικού animation στις μέρες μας.

Οι σημαντικές διεθνείς αφίξεις στο Πάφος 2017 μόλις ξεκίνησαν, για να κορυφωθούν το καλοκαίρι, με τρεις σημαντικούς ερμηνευτές/μουσικούς. Η Ισπανίδα Luz Casal με την αισθαντική φωνή εμφανίζεται στις 29 Ioυλίου στην πλατεία του Κάστρου, ενώ Ελευθερία Αρβανιτάκη και Goran Bregovic στήνουν μια ασυνήθιστη εξέδρα στην Πέτρα του Ρωμιού, για να τους φιλοξενήσει. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια εμφανίζεται στις 4 Αυγούστου, σε μια μοναδική παράσταση μελοποιημένης ποίησης. Ο Bregovic, την αμέσως επόμενη βραδιά, οικοδομεί ένα σύμπαν από συναρπαστικές μουσικές εκτελέσεις με τους ήχους της Ορχήστρας του για Γάμους και Κηδείες.

Ένας καλοκαιρινός περίπατος στην παλιά πόλη της Λευκωσίας και μια στάση στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινάς το σαββατιάτικο πρωινό σου ή να περάσεις ένα διαφορετικό απόγευμα. Αυτό τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιουλίου, που η έκθεση «Νύφες στο Λεβέντειο: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα και στην Κύπρο» παρατείνεται. Σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα παρουσιάζεται μια σειρά νυφικών φορεμάτων, τα οποία διαγράφουν την εξέλιξη του ενδύματος από το τέλος του 19ου αιώνα έως το 1974, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Καλές παραστάσεις κλασικού μπαλέτου δεν φτάνουν συχνά στην Κύπρο, η συγκεκριμένη όμως στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι σολίστ των θεάτρων Bolshoi και Mariinsky φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα. «Η λίμνη των κύκνων» σε χορογραφία Marius Petipa και Lev Ivanov παρουσιάζεται στις 4 Ιουνίου, στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού.