BACK TO THE FUTURE (1985): Δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να είσαι πάνω από 35 και να μην είναι αυτή η πρώτη ταινία που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς για “ταξίδι στο χρόνο”. Ο νεαρός Marty McFly (ο Michael J. Fox στον διασημότερο ρόλο της καριέρας του) ταξιδεύει με τη βοήθεια του τρελοεπιστήμονα Doc Emmett Brown (Christopher Lloyd) 30 χρόνια πίσω στο χρόνο και πρέπει να τα φτιάξει στους γονείς του αλλιώς κινδυνεύει να μην γεννηθεί καν! Γρήγορο, ευφάνταστο και αστείο (το hip παιδί των 80’s προσπαθεί να κατανοήσει την κοινωνία των clean cut 50’s), το “Back to the Future” γνώρισε τεράστια επιτυχία και ακολουθήθηκε από δύο συνέχειες (είναι δομημένο ως τριλογία) όπου το ταξίδι συνεχίζεται στο 2015 και στο 1885.
INNERSPACE (1987): Ένας πιλότος δέχεται να λάβει μέρος σε πείραμα, σύμφωνα με το οποίο θα οδηγήσει ένα σκάφος που θα σμικρυνθεί και θα εισαχθεί με ένεση σε κουνέλι. Τρομοκράτες εισβάλλουν στο εργαστήριο και ο ίδιος βρίσκεται να πιλοτάρει το αδιόρατο σκάφος μέσα στο σώμα ενός νευρωτικού υπαλλήλου σούπερ μάρκετ. Κωμικό remake του «Fantastic voyage» (1966) σε παραγωγή Steven Spielberg και σκηνοθεσία Joe Dante, όπου τον πρώτο ρόλο έχουν τα άκρως εντυπωσιακά (για την εποχή τους) και βραβευμένα με Όσκαρ ειδικά εφέ που ζωντανεύουν το απίθανο ταξίδι μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
STAR TREK IV: THE VOYAGE HOME (1986): Εύκολα η χειρότερη ταινία “Star Trek” με το πλήρωμα του Enterprise να μεταβαίνει στο Σαν Φρανσίσκο των 80’s στην προσπάθειά του να διασώσει κάποιες φάλαινες έτσι ώστε να αποτραπεί στο μέλλον η καταστροφή του πλανήτη από εξωγήινους που τις λατρεύουν. Ναι, είναι τόσο χάλια όσο ακούγεται όμως παραμένει μία σχετικά απολαυστική ψάρι-έξω-απ’ το-νερό κωμωδία όπου άνθρωποι και εξωγήινοι από το μέλλον προσπαθούν να προσαρμοστούν στο πρωτόγονο παρόν μας και φυσικά δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα. Ο Σποκ επιχειρεί να βρίσει, o Κερκ ερωτεύεται μία βιολόγο και ο Σκότι προσπαθεί να μιλήσει σε ένα Apple Mac Plus. Τόσο καλά.
SPACEBALLS (1987): Η τελευταία καλή ταινία του Mel Brooks είναι και η αστειότερη -μέχρι σήμερα- παρωδία ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Βασικός στόχος είναι -τι άλλο;- τα “Star Wars”, όμως τα σκάγια παίρνουν μια πλειάδα ταινιών του είδους, από “Star Trek” και “Alien” μέχρι “2001: A Space Odyssey” και “Planet of the Apes”. Δυστυχώς με την είσοδο των 90’s ο Brooks θα χάσει το αστέρι του και θα καταντήσει σε εκτρώματα όπως “Robin Hood: Men in Tights” και “Dracula: Dead and Loving It”.
MEN IN BLACK (1997): Ο Κέι, βετεράνος πράκτορας του μυστικού Τμήματος 6, και ο νεαρός
βοηθός του Τζέι, βγαίνουν προς αναζήτηση ενός διαγαλαξιακού δολοφόνου οι παράνομες δραστηριότητες του οποίου στη Γη κινδυνεύουν να καταστρέψουν τον πλανήτη. O Barry Sonnenfeld μετέτρεψε το ομώνυμο κόμικ σε μια απολαυστική κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με κινητήριο δύναμη τις χαρισματικές περσόνες των Will Smith και Tommy Lee Jones και την αξεπέραστη μεταξύ τους χημεία, ενώ το σενάριο παραχώνει όσο το δυνατόν περισσότερες εξωφρενικές ιδέες, απόκοσμες καταστάσεις και μια στρατιά από ευφάνταστα αλλόκοτους εξωγήινους. Τεράστιο παγκόσμιο hit γνώρισε δύο συνέχειες και το αναπόφευκτο φετινό reboot.
THE FACULTY (1998) «Πάντα πίστευα ότι ο μόνος εξωγήινος στο σχολείο ήμουν εγώ» μουρμουράει η μαθήτρια-παρίας του σχολείου όταν ανακαλύπτει πως πλάσματα από (κυριολεκτικά) άλλο πλανήτη έχουν καταλάβει τα σώματα των καθηγητών τους ως πρώτο βήμα για –τι άλλο;- την κατάκτηση της Γης. Κι αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της εξυπνάδας και της φρεσκάδας του σεναρίου (από τον δημιουργό του «Scream» Kevin Williamson) αυτού του απολαυστικού b-movie που παραπέμπει στη «χρυσή» (όσον αφορά τις εξωγήινες εισβολές) δεκαετία του ’50 ενώ ταυτόχρονα της βγάζει αυθάδικα τη γλώσσα.
GALAXY QUEST (1999): Σ’ αυτή την εύστοχη παρωδία του σύμπαντος του Star Trek, εξωγήινοι βλέπουν επεισόδια μιας πετυχημένης σειράς επιστ. φαντασίας ονόματι «Galaxy Quest» και νομίζοντας πως αυτή είναι η πραγματική ζωή στη Γη έρχονται στον πλανήτη μας και ζητούν από τους ξεπεσμένους σταρ της σειράς να τους βοηθήσουν να σώσουν την πατρίδα τους. Αναρχικό χιούμορ, έξοχο καστ (Tim Allen, Sigourney Weaver, Alan Rickman, Tony Shalhoub και Sam Rockwell) και -εννοείται- πάμπολλες αναφορές (αλλά και σατιρικά βέλη) στην κουλτούρα των Trekkies.
THE HITCHHIKER’S GUIDE TO THE GALAXY (2005): Αξιοπρεπέστατη μεταφορά του ομώνυμου καλτ best seller του Douglas Adams, στο σενάριο της οποίας συνεργάστηκε ο ίδιος ο συγγραφέας πριν φύγει πρόωρα από τη ζωή. Η αλήθεια είναι πως ήταν δύσκολο να μεταφερθούν στην οθόνη όλα τα (πανέξυπνα) αστεία και λογοπαίγνια που κατακλύζουν το χειμαρρώδες μυθιστόρημα, όμως οι δημιουργοί παρέμειναν πιστοί στο ανατρεπτικό πνεύμα του βιβλίου που έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Καυστική σάτιρα, γνήσιο βρετανικό χιούμορ και παραδοσιακά εφέ (πολλοί από τους εξωγήινους είναι απλά άνθρωποι με στολές) σε ένα αρκετά διασκεδαστικό θέαμα που θυμίζει τις παλιές καλές μέρες των Μόντι Πάιθον.
PAUL (2011): Αφήστε το στο δίδυμο πίσω από τα «Shaun of the Dead» και «Hot Fuzz», Simon Pegg και Nick Frost να πάρουν ένα concept που μυρίζει φόλα από μακριά (δύο ανεκδιήγητοι τύποι και ένας wise-cracking εξωγήινος) και να το μετατρέψουν σε ένα σπαρταριστό μίγμα εξυπνάδας, πραγματικά αστείων γκαγκ, ξέφρενης δράσης και αμέτρητων σινεφίλ αναφορών. Η διαφορά με τις brain-dead αμερικανιές του είδους έγκειται στη βρετανική σχολή σεναρίου και χιούμορ που εδώ συνυπάρχει αρμονικά με την αμερικανιά τύπου Judd Apatow (μοιράζονται άλλωστε τον σκηνοθέτη του «Superbad» Greg Mottola και τον Seth Rogen που δανείζει τη φωνή του στον ατακαδόρο Paul).
GUARDIANS OF THE GALAXY (2014): Ένα τριτοκλασάτο κόμικ της Marvel έγινε η απόλυτη guilty pleasure του Marvel Cinematic Universe, μία καθαρόαιμη κωμωδία επιστημονικής φαντασίας που εμπνέεται από τα Star Wars και Indiana Jones για να μας προσφέρει ένα απολαυστικό δίωρο με ασταμάτητη δράση, χιούμορ, ατάκες, λατρεμένους χαρακτήρες και γερές δόσεις νοσταλγίας (κυρίως χάρη στο retro soundtrack που ακούει ο Star Lord στο walkman). Απρόσμενο hit, έδεσε αρμονικά με τις υπόλοιπες ταινίες του MCU με την αγαπημένη μας συμμορία των διαστημικών πειρατών να παίζουν καθοριστικό ρόλο στα Avengers: Infinity War και Endgame.
ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
Men in Black International
Στο reboot του γνωστού franchise οι Άντρες με τα Μαύρα έχουν εξαπλωθεί σε όλον τον πλανήτη, το ίδιο όμως έχουν κάνει και τα εξωγήινα αποβράσματα. Για να μας προστατεύσουν, ο παρασημοφορημένος Πράκτορας H (Chris Hemsworth) και η αποφασισμένη νεοσύλλεκτη M (Tessa Thompson) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα απρόσμενο δίδυμο που μπορεί και να τα καταφέρει. Καθώς έρχονται αντιμέτωποι με μία νέα παγκόσμια απειλή που μπορεί να πάρει τη μορφή του οποιουδήποτε, ακόμα και ενός Άντρα με τα Μαύρα, πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την οργάνωση και τον ίδιο τον κόσμο.
Φιλgood, τεύχος 228.