TRADING PLACES (1983): Καμιά ταινία για τη Wall Street δεν είναι αστειότερη από αυτή την κωμωδία του 1983 (γνωστή και με τον ελληνικό τίτλο “Πολυθρόνα για δύο”) όπου η πτώση ενός έξω από το σύστημα είναι η χρυσή ευκαιρία κάποιου άλλου. Δυο ηλικιωμένοι χρηματιστές διαφωνούν κατά πόσο η εξυπνάδα έχει να κάνει με την κληρονομικότητα. Στοιχηματίζουν ένα δολάριο και φροντίζουν έτσι ώστε ο πιο ικανός τους υπάλληλος να βρεθεί στο δρόμο και τη θέση του να πάρει ένας απατεώνας ζητιάνος. Ο John Landis πετυχαίνει διάνα την καυστική σάτιρα αφήνοντας Eddie Murphy και Dan Akroyd να δράσουν ανεξέλεγκτοι.
WALL STREET (1987): Greed is Good! Όταν ο Oliver Stone αποφάσιζε να στρέψει τα επικριτικά του βέλη στην απληστία των χρηματιστών της Wall Street ούτε καν φανταζόταν ότι θα πετύχαινε την καλύτερη -και δωρεάν- διαφήμισή της! Ο Gordon Gekko του Michael Douglas έγινε ο “πάπας” του εύκολου πλουτισμού και το πρότυπο των απανταχού φερέλπιδων χρηματιστών που ονειρεύονταν μια μέρα να “τα αρπάξουν χοντρά και γρήγορα” (ανάμεσά τους και ο πραγματικός “Λύκος της Wall Street” Jordan Belfort) ακολουθώντας τις συμβουλές του προς τον “ψάρακα” Charlie Sheen κατά γράμμα. Και μη γελιέστε, ακόμα το κάνουν!
ROGUE TRADER (1999): Σ’ αυτή τη βρετανική, γρηγορότερη, εκδοχή του “Wall Street” ο Ewan McGregor υποδύεται τον (υπαρκτό) χρηματιστή της τράπεζας Barings Bank, Nick Leeson ο οποίος ταξιδεύει στην Τζακάρτα, προκειμένου να διερευνήσει τις αναδυόμενες αγορές της Ανατολής. Εκεί με απανωτές επιτυχίες που αποφέρουν τεράστια κέρδη στο πιστωτικό ίδρυμα, ο Leeson πετυχαίνει να αναδειχθεί σε κορυφαίο χρηματιστή της ηπείρου. Όμως, με την πτώση του δείκτη ΝΙΚΚΕΙ, αποκαλύπτεται ότι ο Leeson έχει δημιουργήσει πλασματικό κεφάλαιο που δεν μπορεί να καλυφθεί. Το 1995, η Barings οδηγείται σε χρεοκοπία και ο ίδιος στη φυλακή.
AMERICAN PSYCHO (2000): Νεαρός όμορφος και πετυχημένος χρηματιστής εργάζεται στη Γουόλ Στριτ, τρώει σε ακριβά εστιατόρια, ντύνεται κομψά και είναι ιδιαίτερα τυπικός με τους γύρω του. Κανείς δεν υποψιάζεται ότι το ίδιο άτομο εκτονώνει την οργή του σκοτώνοντας διαφόρους γύρω του χωρίς ουσιαστικό κίνητρο. Κατάμαυρη και κοφτερή σαν το καλοακονισμένο τσεκούρι που χρησιμοποιεί ο ήρωας, splatter σάτιρα του γιάπικου τρόπου ζωής των αδηφάγων 80’s και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Christian Bale να αναδείξει το τεράστιο ταλέντο του. Από το βιβλίο του αμφιλεγόμενου Μπρετ Ίστον Έλις που έχει ειδικευτεί στην απεικόνιση κυνικών ηρώων που κινούνται σε αποσυντεθειμένες κοινωνίες.
MARGIN CALL (2011): Τα στελέχη μιας επενδυτικής εταιρείας που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης έχουν μόνο 24 ώρες για να περισώσουν ό,τι μπορούν από την περιουσία αλλά και την καριέρα τους. Αυτό το πανούργο φιλμ του J.C. Chandor με το λαβυρινθώδες σενάριο μάς μπάζει στα γραφεία και τα meeting rooms της Lehman Brothers (η οποία δεν κατονομάζεται) τη νύχτα που η τράπεζα βάρεσε κανόνι συμπαρασύροντας όλο τον πλανήτη σε μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία (την οποία εμείς τώρα πληρώνουμε για τα καλά) και τα στελέχη της έτρεχαν να σωθούν σαν τα ποντίκια σε ναυάγιο.
TOO BIG TO FAIL (2011): Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική τηλεταινία του καλωδιακού ΗΒΟ (σε σκηνοθεσία Curtis Hanson) που μας μεταφέρει στο παρασκήνιο μιας «διάσωσης» και τα πρόσωπα πίσω από την κατάρρευση των επενδυτικών τραπεζών στις ΗΠΑ. Καλύπτει μια περίοδο από τα τέλη Μάρτη μέχρι τα μέσα Οκτώβρη του 2008, όταν η Lehman Βrothers έσυρε το χορό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι τράπεζες καταρρέουν μετά από τη φούσκα των ακινήτων και το Υπουργείο Οικονομικών κάνει ό,τι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση.
ARBITRAGE (2012): Ο Richard Gere είναι απλά εκπληκτικός ως μεγιστάνας των hedge funds που προσπαθεί απεγνωσμένα να ολοκληρώσει την πώληση της εμπορικής του αυτοκρατορίας πριν κάποιος ανακαλύψει ότι έχει “μαγειρέψει” τα οικονομικά της στοιχεία. Όταν όμως σκοτώνει κατά λάθος την ερωμένη του στρέφεται στο πιο απίθανο άτομο για βοήθεια. Ο Nicholas Jarecki ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στο οικονομικό θρίλερ και το οικογενειακό δράμα χωρίς τον θορυβώδη διδακτισμό του Stone αλλά με μια πιο ήπια, χαμηλότονη και βραδυφλεγή προσέγγιση καθώς ο ήρωας παγιδεύεται στην κόλαση που ο ίδιος δημιούργησε.
THE WOLF OF WALL STREET (2013): O Martin Scorsese αφήνει τους μανιακούς γκάνγκστερ για ένα άλλο είδος εγκληματία, αφηγούμενος την πραγματική ιστορία του Jordan Belfort, χρηματιστή των δεκαετιών του ’80 και του ’90, ο οποίος έγινε πολυεκατομμυριούχος στα 26 του, προτού καταλήξει στη φυλακή για μια σειρά από οικονομικές απάτες. Ένα roller coaster κατάχρησης, ματαιοδοξίας και απληστίας που κάνει το “Wall Street” του Oliver Stone να μοιάζει με τη “Mary Poppins”. Αιχμή του δόρατος για άλλη μια φορά ο Leonardo DiCaprio: φρενήρης, ατίθασος, απειθάρχητος, ανεξέλεγκτος, αλαζόνας, το “χρυσό κωλόπαιδο” που δεν γνωρίζει όρια, ιερά, όσια ή απαγορευμένα.
THE BIG SHORT (2015): Αν θέλετε να μάθετε τι προηγήθηκε της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008 και να σπάσετε και λίγη πλάκα στην πορεία μ’ αυτό, μη χάσετε με τίποτα το πανούργο φιλμ του Adam McKay όπου οι Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling και Brad Pitt μας ξεναγούν στο μεγαλύτερο νόμιμο ξάφρισμα του αιώνα.
ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ: The Hummingbird Project
Δύο ξαδέλφια από τη Νέα Υόρκη, ο Βίνσεντ (Jesse Eisenberg) και ο Άντον (Alexander Skarsgård) δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές και στις Συναλλαγές Υψηλής Συχνότητας, όπου το κέρδος βγαίνει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Το όνειρό τους; Να φτιάξουν μια οπτική ίνα από το Κάνσας μέχρι το Νιου Τζέρσι που θα τους προσφέρει εκατομμύρια. Σε αυτό θα τους εμποδίσει η Εύα Τόρες (Salma Hayek), μια παρανοϊκή επενδύτρια και πρώην εργοδότριά τους, η οποία βρίσκεται συνεχώς πίσω τους και δεν θα σταματήσει μέχρι να τους δει να καταστρέφονται. Ο Βίνσεντ και ο Άντον όμως είναι αποφασισμένοι να διασχίσουν την Αμερική για να βρουν τη λύτρωση, όχι μέσω χρημάτων, αλλά μέσω της οικογένειας και της επανασύνδεσής τους με τη γη.