Με αφορμή το «Βουράτε γειτόνοι: Η ταινία», η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά κυπριακής σειράς, θυμόμαστε τις πιο γνωστές ταινίες με τηλεοπτικές ρίζες.
 

THE MUPPET MOVIE (1979): Τα Muppets ήταν τόσο δημοφιλή στα late 70s που μία κινηματογραφική ενσάρκωση σχεδόν επιβλήθηκε. Η πρώτη τους ταινία βγήκε ανάμεσα στην 3η και την 4η σεζόν του πετυχημένου «The Muppet Show», περιλαμβάνει όλους τους αγαπημένους ήρωες και μια πλειάδα από σταρ που έκαναν ουρά για ένα guest. Ανάμεσά τους οι Orson Welles, Bob Hope, Richard Pryor, Mel Brooks, Telly Savalas, Steve Martin και Elliott Gould.

STAR TREK 2: THE WRATH OF KHAN (1982) Καλά, θα ρωτήσετε, γιατί όχι το «Star Trek: The Motion Picture» ή έστω το εντυπωσιακό reboot του J. J. Abrams; Η απάντηση είναι απλή: Το «The Wrath of Khan» (που είναι απευθείας sequel ενός επεισοδίου από το 1967) θεωρείται από πολλούς Trekkies η καλύτερη ταινία όλης της σειράς. Ο Ricardo Montalban επαναλαμβάνει το ρόλο του Khan, του άσπονδου εχθρού του Captain Kirk που έχει βαλθεί να καταστρέψει με κάθε τρόπο τον κυβερνήτη του «Enterprise».

THE UNTOUCHABLES (1987): Μπορεί να βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά όμως το εισπρακτικό και καλλιτεχνικό hit του Brian De Palma χρωστά την ύπαρξή του στην ομώνυμη σειρά που έπαιξε στο ABC από το 1959 έως το 1963 με πρωταγωνιστή τον Robert Stack. Στη μνήμη των περισσοτέρων όμως έχει χαραχθεί η ταινιάρα του 1987 με το all star cast (Kevin Costner, Andy Garcia, Sean Connery, Robert De Niro), το αριστοτεχνικά δοσμένο σενάριο του David Mamet και την εμπνευσμένη σκηνοθεσία του De Palma.

TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME (1992) Οι φανατικοί της σουρεάλ σειράς του David Lynch (θα μπορούσε να ήταν αλλιώς;) περιμέναν πως και πως τις απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιούργησε το φινάλε της σειράς και μάλλον πρέπει να απογοητεύτηκαν όταν η πολυαναμενόμενη ταινία αποδείχθηκε τελικά ένα prequel που κατέγραφε την τελευταία εβδομάδα της ζωής της περίφημης Laura Palmer. Ακόμα κι έτσι όμως, παραμένει ένα τυπικό δείγμα σινεμά του Lynch, με τις παραξενιές και την αλλόκοτη ατμόσφαιρα να αποτελούν μέρος της γοητείας του.

THE FUGITIVE (1993): «Δεν σκότωσα τη γυναίκα μου!». «Δεν με νοιάζει!». Η σειρά των 60s θεωρείται κλασική τηλεόραση όμως η κινηματογραφική βερσιόν θεωρείται κλασική ταινιάρα δράσης. Ο Harrison Ford είναι ο γιατρός που κατηγορείται άδικα για το φόνο της γυναίκας του και το σκάει και ο Tommy Lee Jones ο αστυνομικός που τον καταδιώκει λυσσαλέα (ρόλο που από τότε τον παίζει ξανά και ξανά και ξανά…).

MISSION: IMPOSSIBLE (1996): Αν και οι περισσότεροι από εμάς θυμούνται τη νεότερη βερσιόν της σειράς που μεταδόθηκε από το ABC από το 1988 έως το 1990, εντούτοις οι «Επικίνδυνες αποστολές» ξεκίνησαν από το CBS το 1966 και κράτησαν μέχρι και το 1973 (και οι δύο είχαν κοινό παρονομαστή τον Peter Graves). Την κινηματογραφική αναβίωση ανέλαβε ο Brian De Palma με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise ως τον πράκτορα Ethan Hunt που παγιδεύεται για προδοσία και τους φόνους συναδέλφων του. Το αποτέλεσμα είναι όχι απλά ένα από τα καλύτερα φιλμ δράσης των 90s αλλά κι ένα από τα πιο πετυχημένα franchises στην ιστορία που γίνεται καλύτερο ταινία με ταινία.

THE X-FILES: FIGHT THE FUTURE (1998) Όταν βγήκε η πρώτη ταινία, το τηλεοπτικό φαινόμενο των 90s βρισκόταν ήδη στο peak του, με αποτέλεσμα οι fans του Maulder και της Scully να συρρέουν μιλιούνια στις αίθουσες. Η πλοκή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σειρά και πιο συγκεκριμένα με τη «μυθολογία» της, γεγονός που την καθιστούσε κομματάκι απαγορευτική για τους απ’ έξω, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να μαζέψει κοντά στα $85 εκατ. μόνο στις ΗΠΑ.

SEX AND THE CITY (2008): H μεγάλη είναι σίγουρα προτιμότερη από τη μικρή, όπως θα έλεγε και η Samantha της Kim Cattrall μόνο που εδώ μιλάμε για οθόνες. Η μετάβαση της κοριτσοπαρέας του Μανχάταν από το ΗΒΟ (όπου διέπρεψαν από το 1998 έως το 2004 επαναπροσδιορίζοντας από μόδα, styling μέχρι σχέσεις και συμπεριφορές) στο πανί έγινε με τεράστια επιτυχία, με την ταινία να πετυχαίνει να πηγαίνει ακόμα παραπέρα από τη σειρά που ούτως ή άλλως απολάμβανε αρκετές ελευθερίες λόγω καλωδιακής. Το φρικαλέο sequel αλλά και η άσχημη κόντρα SJP και Cattrall έβαλαν ταφόπλακα στο franchise.

 

21 JUMP STREET (2012): Μπάτσοι που μικροδείχνουν, μυστικοί σε λύκειο να εξαρθρώνουν συμμορίες και να τσιμπάνε πρεζέμπορους; Ναι, είναι από αυτά τα concept που μόνο στα 80s θα μπορούσε να τα προτείνει κάποιος και να έχει δουλειά την επομένη και από εκεί ακριβώς προέρχεται: Από την ομώνυμη νεανική/ αστυνομική σειρά του -τότε νεοφώτιστου- Fox που ήταν στον αέρα από το 1987 μέχρι το 1991 και στην ουσία έστρωσε την καριέρα του Johnny Depp. Ευτυχώς οι δημιουργοί της ταινίας δεν έκαναν το λάθος να μείνουν πιστοί σ’ ένα ούτως ή άλλως ανόητο και ξεπερασμένο concept. 

THE EQUALIZER (2014): Η δεύτερη συνεργασία του Denzel Washington με τον σκηνοθέτη του «Training Day» Antoine Fuqua βασίστηκε στην ομώνυμη σειρά του CBS που μεταδόθηκε την περίοδο 1984-1989 με πρωταγωνιστή τον Edward Woodward. O Washington υποδύεται έναν μοναχικό, λιγομίλητο αλλά καλοσυνάτο άνδρα που ξέρουμε ότι είναι ex-CIA γιατί πλακώνει στο ξύλο όσους κακούς ταλαιπωρούν τους δικούς του ανθρώπους. Όταν η νεαρή πόρνη φίλη του (Chloë Grace Moretz) στέλνεται στο νοσοκομείο από τον βίαιο νταβατζή της, ο Denzel αμολιέται να βρει και να ξεπαστρέψει τη συμμορία. 

BAYWATCH (2017): Αυτή η αχρείαστη κινηματογραφική εκδοχή της cult/trash σειράς που συντρόφευσε τα νιάτα μας πίσω στα 90s βυθίζεται αύτανδρη σε έναν ωκεανό ανοησίας, κακογουστιάς, νερόβραστης ατάκας, ενοχλητικών στερεοτύπων και εκκρινόμενης τεστοστερόνης. Ο Dwayne Johnson (ως Mitch Buchannon) ηγείται μια ομάδας ναυαγοσωστών με στόχο όχι μόνο την προστασία των λουομένων αλλά και τον καθαρισμό της παραλίας απ’ τα εγκληματικά στοιχεία, όταν βέβαια δεν αναλώνεται σε κοκορομαχίες με τον νεότερο, σμιλεμένο μορφονιό Zac Efron. Τόσο απελπιστικά ηλίθιο που κάνει την original σειρά να μοιάζει με τους «Sopranos» σε βάθος.