Black Widow (Scarlett Johansson)
H πιο αδικημένη ηρωίδα της λίστας, η πρώην Ρωσίδα κατάσκοπος και νυν μέλος των Avengers άξιζε δικαιωματικά τον τίτλο της πρώτης υπερωίδας της Marvel αφού τσακίζει κώλους κακών με τη μορφή της Scarlett Johansson ήδη απ’ το «Iron Man 2» του 2010 στη συνέχεια στα «The Avengers», «Captain America: The Winter Soldier», «Avengers: Age of Ultron», «Captain America: Civil War», «Avengers: Infinity War» αλλά και στο επερχόμενο «Avengers: Endgame». Για κάποιο λόγο όμως η Disney/Marvel όλο ανέβαλλε τη solo ταινία της με αποτέλεσμα να την προλάβει η Captain Marvel με την πρώτη της εμφάνιση στο Σινεματικό Σύμπαν της Marvel. Ακόμα και ως δεύτερο βιολί παραμένει μία απίστευτα badass και συνάμα σέξι ηρωίδα με φονικό κορμί… στην κυριολεξία.
Wonder Woman (Gal Gadot)
Της πήρε κοντά 76 χρόνια -όταν πρωτοεμφανίστηκε η χάρτινη υπερηρωϊδα της DC- αλλά πραγματικά άξιζε την αναμονή. Δεν είναι μόνο το ότι η Gal Gadot τα σπάει στον επώνυμο ρόλο -κάτι που άλλωστε έδειξε στην πρώτη της εμφάνιση με το σπαθί και το Λάσο της Αλήθειας στο «Batman vs Superman: Dawn of Justice»- αλλά και το γεγονός ότι χρειάστηκε μία γυναίκα σκηνοθέτης (η Patty Jenkins) για να δείξει στα αγόρια πως κάνεις μια άψογη ταινία με σούπερ ήρωες χωρίς να θυσιάζεις πλοκή, χαρακτήρες και ουσία και -το κυριότερο- χωρίς να αδικείς κανένα από τα δύο φύλα. Την είδαμε και στο ατυχές «Justice League» αλλά η solo ταινία της είναι μακράν η καλύτερη – γι αυτό και περιμένουμε με ανυπομονησία το sequel «Wonder Woman 1984» του χρόνου.
Wasp (Evangeline Lilly)
Αν και ο χαρακτήρας της Hope van Dyne εμφανίστηκε με τη μορφή της Evangeline Lilly στο πρώτο «Ant-Man» (2015) ήταν η μεταμόρφωσή της σε Wasp στο sequel «Ant-Man and the Wasp» που ξεδίπλωσε όλο το badass μεγαλείο της – έστω και σε μέγεθος σφήκας! Όμορφη, ευλύγιστη, πανέξυπνη, δυναμική και με μηδενική ανοχή στους λαφαζάνηδες, είναι από εκείνες τις ηρωίδες που αν και αρχικά δεν σου γεμίζουν το μάτι (σιγά τώρα, σφήκα ας πούμε;) καταλήγουν ένα από τα πολυτιμότερα assets του φιλμ και ισάξιο άλλο μισό του τίτλου. Περιμένουμε να δούμε περισσότερη Wasp στο επερχόμενο «Avengers: Endgame».
Catwoman (Michelle Pfeiffer)
Με το «Batman Returns» (1992) ο Tim Burton ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό (δηλαδή το πρώτο «Batman» του 1989) χαρίζοντας στους απανταχού σινεφίλ και τους λάτρεις του κόμικ, την κινηματογραφική ενσάρκωση που αρμόζει σ’ έναν από τους πιο προβληματικούς σούπερ ήρωες των κόμικ. Σκοτεινότερο, με έντονα αλλόκοτη (σχεδόν γοτθική) ατμόσφαιρα και ίσως τους πιο ενδιαφέροντες κακούς που είδαμε ποτέ, ανάμεσά τους η Michelle Pfeiffer ως το απόλυτο φετίχ ως σέξι Catwoman με κουστούμι που παραπέμπει ευθέως σε S&M πάρτι! Ο Μπάτμαν του Michael Keaton ερωτεύεται την Γυναίκα Γάτα (που ενεργεί με βάση το μίσος και την ταυτόχρονη έλξη για το καταπιεστικό αρσενικό) κι αρχίζει να αναρωτιέται κι αυτός για τη φύση του.
Harley Quinn (Margot Robbie)
Εύκολα η μόνη που διασώθηκε από το ναυάγιο του «Suicide Squad» αυτός ο ακαταμάχητος συνδυασμός χαριτωμένης bimbo και ψυχωτικής μέγαιρας δικαιούται την ολόδική της ταινία και -μαντέψτε- η Warner της την έδωσε (το «Birds of Prey» βγαίνει στον Φεβρουάριο του 2020).
…ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ
Elektra (Jennifer Garner)
Δηλαδή για να καταλάβω, κάποιος είδε το «Daredevil» με τον Ben Affleck και σκέφτηκε «πω πω μεγάλε τι γαμ**η ταινία αλλά ξέρεις ποιο είναι το πιο γαμ**το στοιχείο της; Η Elektra!»; Και ενέκρινε από ένα μετριότατο superhero φιλμ, ένα ακόμα αθλιότερο spin off; Βέβαια αυτό δεν ήταν ό,τι χειρότερο συνέβη στην Jennifer Garner καθώς λίγο αργότερα παντρεύτηκε τον Affleck με τα γνωστά αποτελέσματα.
Supergirl (Helen Slater)
Σ’ αυτό το αχρείαστο, προβληματικό και απελπιστικά κακοφτιαγμένο spin-off η Helen Slater κάνει ότι μπορεί με τη σέξι μίνι φουστίτσα της και η Faye Dunaway ροκανίζει το σκηνικό ως κακή μάγισσα Selena, όμως η πλοκή δεν βγάζει και πολύ νόημα (το φιλμ μονταρίστηκε αλλεπάλληλες φορές) και τα εφέ είναι ελεεινά ακόμα και για τα 80s.
Catwoman (Halle Berry)
Η (μαύρο) Halle Berry πέταξε το Όσκαρ για το «Monster’s Ball» στα σκουπίδια, φόρεσε τα δερμάτινα και πήρε σβάρνα τις στέγες νιαουρίζοντας σε μια από τις χειρότερες (να μην πω η χειρότερη) superhero ταινίες ever (και υπολογίζω κι εκείνη με τον Τούρκο Superman!). Ένα τεράστιο video-clip είναι, με προσχηματικό σενάριο (που χωρούσε άνετα να γραφτεί σε post-it) κάκιστες ερμηνείες και φτηνιάρικα ψηφιακά εφέ. Δικαίως απέσπασε τέσσερα Χρυσά Βατόμουρα, μάλιστα η Berry είχε τα κότσια να πάει να παραλάβει εκείνο της Χειρότερης Ηθοποιού ευχαριστώντας στον λόγο της την Warner «που την έχωσε σε μια απαίσια, σκατένια ταινία» (yeap, τα ακριβή της λόγια).
ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
Captain Marvel
Η πρώτη ταινία της Marvel με πρωταγωνίστρια και συν-σκηνοθέτη γυναίκα είναι αυτό ακριβώς που λέμε «καλώς τηνε κι ας άργησε». Η οσκαρική Brie Larson λάμπει (σε πολλές σκηνές και κυριολεκτικά) ως η επώνυμη πολεμίστρια Kree που καταλήγει στη Γη στην προσπάθειά της να ανακτήσει την τεχνολογία που αναζητούν οι αιώνιοι εχθροί της φυλής της, οι Skrulls προκειμένου να κερδίσουν τον μεταξύ τους πόλεμο. Εκεί γνωρίζει τον πράκτορα της SHIELD Nick Fury (o Samuel L. Jackson σε τρελά κέφια) και μπλέκουν σε μια ιστορία όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται (ούτε καν μια πανέμορφη γάτα ονόματι Goose). Η πλοκή διαδραματίζεται στα 90s (η ηρωίδα προσγειώνεται σε ένα βίντεο κλαμπ της χρεοκοπημένης πια Blockbuster) συνεπώς προετοιμαστείτε για ισχυρές δόσεις νοσταλγίας μαζί φυσικά με ασορτί Marvel υλικό: Καταιγιστικοί ρυθμοί, άφθονα κοινωνικά μηνύματα, γνήσια ντισνεϊκή εμψύχωση, αναφορικό χιούμορ και μία λατρεμένα τσαμπουκαλού ηρωίδα να τσακίζει από πράσινους εξωγήινους κώλους μέχρι το συγκαταβατικό mansplaining.