Αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και τόσο μακριά ο Σεπτέμβρης. Πόσο μάλλον όταν στην ατζέντα των εκδηλώσεών του έρχονται να προστεθούν μερικές πολύ καλές προτάσεις που φέρνει μαζί του το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια. Τα εισιτήρια βρίσκονται ήδη online κι όποιος προλάβει…
Την πρώτη μέρα του μήνα, φτάνει για πρώτη φορά στην Κύπρο και στο Θέατρο Αρχαίου Κουρίου η Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw, για να παρουσιάσει το πρελούδιο του Βάγκνερ «Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης» (Die Meistersinger von Nürnberg), θα μοιραστεί τη σκηνή της ορχήστρας με νέους Κύπριους μουσικούς.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2018 φέρνει και την MARTHA GRAHAM DANCE COMPANY. Η Γκράχαμ (1894–1991) έχει αναγνωριστεί ως μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ου αιώνα συνέθεσε εκατόν ογδόντα μία (181) χορογραφίες και δημιούργησε μια τεχνική χορού που το μέγεθος και το εύρος της συγκρίνεται με εκείνο του κλασικού μπαλέτου. Σήμερα, η Ομάδα Χορού έχει υιοθετήσει ένα νέο όραμα στον καλλιτεχνικό της προγραμματισμό ο οποίος, παράλληλα με τα κλασικά αριστουργήματα της Γκράχαμ παρουσιάζει και νέες δημιουργίες σύγχρονων, καταξιωμένων χορογράφων. Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο Ριάλτο (12/9), στο Παττίχειο Λάρνακας (14/9) και στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου (16/9).
Σημειώστε πως τα «Έξυπνα Μικρά Ψέματα», η παράσταση με τους Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργο Παρτσαλάκη, Αλμπέρτο Φάϊς και Δανάη Σκιάδη φτάνει στις 5, 6/9 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και 7,8/9 στο Παττίχειο Λεμεσού.
Φιλοξενούμενη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια είναι ξανά η Κάρμεν Ρουγγέρη, που φτάνει αυτή τη φορά με το έργο «Χάνσελ και Γρκέτελ» των αδελφών Γκριμ, διασκευασμένο σε ένα τρυφερό παραμύθι. Μια παράσταση γεμάτη χρώματα και φως, με έξυπνους διαλόγους γεμάτους χιούμορ, πλημμυρισμένη από υπέροχες μελωδίες και τραγούδια, που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. 22/9 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και 21/9 στο Παττίχειο Λεμεσού.
Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου φιλοξένησε για πρώτη φορά παράσταση Όπερας γι’ αυτό και φέτος το Pafos Aphrodite Festival θα το γιορτάσει με τις μελωδίες, τις άριες, τη σπιτράδα και τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς του «Κουρέα της Σεβίλλης» του Gioachino Rossini. Ανεβαίνει στις 31 Αυγούστου, 1 και 2 Σεπτεμβρίου στη σε παραγωγή του ιταλικού οργανισμού C.I.A.L.M. – Teatro Lirico Italiano σε συνεργασία με το Θέατρο Ventidio Basso Ascoli Piceno και τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.
Αυγουστιάτικο ραντεβού πάντως δίνουμε με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού που επιστρέφει για 13η συνεχή χρονιά με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ από την Κύπρο και τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του, από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου, θα θα προβληθούν ταινίες και ντοκιμαντέρ που φτάνουν από διάφορες γωνιές του πλανήτη, όλες σε πρώτη παγκύπρια προβολή. Το Φεστιβάλ φιλοξενείται και φέτος στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στην καρδιά της Λεμεσού. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει, εκτός από τις κινηματογραφικές προβολές, και μουσικές εκδηλώσεις, DJ sets, και Q&As με σκηνοθέτες και δημιουργούς ντοκιμαντέρ.
Ένα ταξίδι στο χρόνο προσφέρει η νέα μόνιμη έκθεση της Λατινικής Κοινότητας στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) στη Λευκωσία, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Η έκθεση μεταφέρει το κοινό στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν οι Λατίνοι Καθολικοί με Ευρωπαϊκή καταγωγή, είχαν έντονη παρουσία στη Κύπρο, απεικονίζοντας την ευρωπαϊκή κουλτούρα που η κοινότητα μετέφερε μαζί της, την κάθοδο Ευρωπαϊκών προξενείων, την ανάπτυξη εμπορίου και νέων επαγγελμάτων, την δημιουργία σχολείων, την διδασκαλία ξένων γλωσσών, την αρχιτεκτονική και την μόδα στο ρουχισμό και στα έπιπλα.