Στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, την «Παύση», η Τώνια Μισιαλή επέλεξε να ασχοληθεί με το διαχρονικό θέμα των παρακμιακών σχέσεων μέσα στο γάμο, ιδωμένο περισσότερο μέσα από το πρίσμα της γυναικείας φύσης. Μια ταινία με πρωταγωνίστρια τη Στέλα Φυρογένη, τον Αντρέα Βασιλείου και την Πόπη Αβραάμ, που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό East of the West Competition του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Karlovy Vary (29 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2018). Για την ιστορία το διεθνές αυτό φεστιβάλ είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου στην Τσεχία και το πιο περίβλεπτο φεστιβάλ τέτοιου είδους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Κάθε χρόνο,παρουσιάζει περίπου 200 ταινίες από όλο τον κόσμο και φιλοξενεί συχνά διάσημους και σημαντικούς κινηματογραφιστές.
Οι εντυπωσιακοί headliners του AfroBanana Republic Festival έχουν ανακοινωθεί και αν δεν το έχετε ήδη κάνει ακόμη, θα τα μάθετε αν ακολουθείσετε το ‘TheAfroBananaRepublic’ στο Facebook όπου μπορείτε να βρείτε όλες τις τελευταίες πληροφορίες και νέα σχετικά με το φεστιβάλ! Το συναρπαστικό event του καλοκαιριού, που φέτος μεταφέρεται στο Κίτι, ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό του στις 20, 21 και 22 Ιουλίου, σε ένα τριήμερο γεμάτο θεσπέσια beats. 30 συγκροτημάτα και DJs από όλη την Ευρώπη και την Κύπρο, κινούνται ανάμεσα σε Afro jazz ώς την electro Cumbia, με ενδιάμεσες στάσεις, μεταξύ πολλών άλλων, σε funk, blues και flamenco. Αναμεσά τους ο θρύλος της Γκάνας Ebo Taylor και η Saltpond City Band που φιγουράρουν ως το βαρύ πυροβολικό των headliners του αγαπημένου Afro Banana.
Καιρό είχαμε να δούμε μια παράσταση για μικρά παιδιά στον ΘΟΚ, που φαίνεται πως φτάνει σύντομα, αφού όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό η Γεωργία Μαυραγάνη θα σκηνοθετήσει τον «Τυχερό Στρατιώτη». Το έργο που θα ανέβει στη Σκηνή 018 τον Οκτώβριο, είναι γραμμένο από τους Ξένια Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλο.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα απρόβλεπτο το σκηνοθετικό εγχείρημα των Αλέξανδρου Αχτάρ και Παναγιώτη Μπρατάκου. Αν σκεφτεί κανείς όμως πως οι δυο τους αγαπούν τα ιδιαίτερα κείμενα –αλλά και τους μη συμβατικούς χώρους- δεν είναι τυχαίο που επέλεξαν τις Ρίμες Αγάπης και τον Δημόσιο Κήπο της Λευκωσίας για να το ανεβάσουν. Οι «Ρίμες» είναι μεσαιωνικά ποιήματα που εκφράζουν ανάγλυφα τα πάθη και τους καημούς της κυπριακής κοινωνίας. Aνεβαίνει για μόνο δυο παραστάσεις στη Λευκωσία, στις 22 και 23 Ιουνίου και θα έχουμε μάλιστα την ευκαιρία να δούμε στη σκηνή μαζί με τον Αλέξανδρο Ατχτάρ, τον Στέλιο Θεοχάρους και τον μουσικό Πέτρο Σολωμού και τον Στέλιο Καυκαρίδη.
Αν και η σύγχρονη ζωή στην πρωτεύουσα –στο κέντρο της τουλάχιστον- είναι απογοητευτική, ένας περίπατος στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο είναι αρκετός για να βυθιστείς και να χορτάσεις τη σημαντική ιστορία της. Με τη νέα του περιοδική έκθεση «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος» πραγματοποιούνται μάλιστα αυτή την εβδομάδα ειδικές ξεναγήσεις, σε μια ειδική ιστορική εξερεύνηση που ξεκινά από την είσοδο του επισκέπτη στο Μουσείο και ολοκληρώνεται στον δεύτερο όροφό του. Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Λευκωσίας, ως πρωτεύουσας της Κύπρου από το 10ο αιώνα, όταν σύμφωνα με τις υπάρχουσες ιστορικές πληροφορίες η Λευκωσία εμφανίζεται για πρώτη φορά στο ρόλο του διοικητικού κέντρου της Βυζαντινής Κύπρου και συνεχίζει με την καθιέρωση της Λευκωσίας, ως πρωτεύουσας του φεουδαρχικού βασιλείου των Λουζινιανών έως το 1489. Πραγματοποιούνται την Τρίτη 12 Ιουνίου στις 17:30 και το Σάββατο 16 Ιουνίου στις 11:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
«Έχω δημιουργήσει ένα δικό μου κόσμο από την αρχή. Ζωγράφισα ένα καινούριο κόσμο, μόνο με πιθανότητες, μόνο με επιθυμίες, σαν ένα όνειρο φωτεινό…», συνηθίζει να λέει για τη ζωγραφική της η Μαρίνα Ολυμπίου. Θα το διαπιστώσετε αν δείτε τα έργα της (που αποτελούν δουλειά των τελευταίων τριών χρόνων), στην Alpha CK art gallery στη Λευκωσία. Τίτλος της έκθεσης «The Liquid Body». Η έκθεση ανοίγει στις 14 Ιουνίου.
* Ρίμες Αγάπης, με τους Στ. Καυκαρίδη, Αλ. Αχτάρ και Στ. Θεοχάρους