Για τρεις μέρες και 19 ώρες, η Έλενα Αντωνίου θα βρίσκεται στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία με την performance της μακράς διαρκείας In Situ. H Έλενα θα παρουσιάσει το έργο της στην πρωτεύουσα από τις 18 μέχρι και τις 20 Μαΐου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
 
Με αφορμή την ίδια μέρα, μια πρωτότυπη και δημιουργική δράση φτάνει από το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, που μας καλεί να κάνουμε την ιστορία της πόλης viral. Από τις 18 Μαΐου και μετά λοιπόν τέσσερα αντικείμενα της Μεσαιωνικής Λευκωσίας- εκθέματα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου – ένα μεσαιωνικό αγγείο, μια γκραβούρα του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, ένα πορτρέτο της Αικατερίνης Κορνάρο και ένας χάρτης της Λευκωσίας –  παράγονται σε αντίγραφα και προσκαλούν το κοινό να τα «υιοθετήσει» για μερικές μέρες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Ταυτόχρονα καλούνται να καταγράψουν φωτογραφικά τη διαδικασία αυτή με selfies, που αργότερα θα αναρτηθούν σε Facebook, Twitter και Instragram του Μουσείου και αυτές που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα like θα παρουσιαστούν σε μικρή έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου. Ζητήστε πληροφορίες στο 22661475.
 
Nα που βρέθηκε άλλος ένας λόγος για να κάνεις μια ανοιξιάτικη βόλτα στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το Γκαράζ και τη νέα έκθεση γλυπτικής που ανοίγει από τις 20 του μήνα με έργα εκπροσώπων της δεύτερης γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών. Η έκθεση σε επιμέλεια Δήμητρας Ιγνατίου συγκεντρώνει και παρουσιάζει μια επιλογή από έργα των Νίκο Δυμιώτη, Δημήτρη Κωνσταντίνου και Ανδρέα Σαββίδη – καθώς τις γλυπτικές αναζητήσεις και πειραματισμούς δύο, κατά κύριο λόγο, ζωγράφων της ίδιας γενιάς – Λευτέρη Οικονόμου και Σταςς Παράσκου.
 
Το ίδιο σημαντική προκύπτει και η βόλτα στην παλιά πόλη της Λεμεσού αφού μόλις έχει ανοίξει στην αυλή του Μεσαιωνικού Κάστρου έκθεση με τίτλο «Meditations», με έργα φωτογράφων του πρακτορείου Magnum Photos, που διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Ανάμεσά τους οι Josef Koudelka, George Rodger, Nikos Ekonomopoulos, David Seymour, Ferinando Scianna, Herbert List, Elliot Erwitt και Micha Bar Am. Η έκθεση στις 21 Ιουνίου θα εκτεθεί στην αυλή του Μεσαιωνικού Κάστρου Λάρνακας και στις 26 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου.
 
Αυτό το καλοκαίρι η Μαγδαλένα Ζήρα δεν θα υπογράψει δική της παραγωγή. Έχει βάλει όμως ήδη μπρος για την επόμενη δουλειά του Φανταστικού Θεάτρου σκηνοθετώντας το έργο Με το Ίδιο Μέτρο του Σαίξπηρ. Ένα έργο που παρουσιάστηκε στην Κύπρο για πρώτη και μοναδική φορά το 1976 και που θα ανέβει το φθινόπωρο σε καινούργια μετάφραση από τον Βάιο Λιαπή και με σκηνικά και κοστούμια της Έλενας Κατσούρη. «Ο τίτλος συμπυκνώνει μια βασική ιδέα του κειμένου, το ότι όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο. Όμως, μέσα από τη ζοφερή ατμόσφαιρα και την ιδιαίτερη σκληρότητα των χαρακτήρων, αυτή η «μαύρη κωμωδία» ξεσκεπάζει την υποκρισία και αλαζονεία της εξουσίας», λέει η ίδια.
 
Από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή το μουσείο Χαρακτικής Χαμπή ανοίγει τις πόρτες του μέχρι τις 15 Ιουλίου παρουσιάζοντας χαρακτικά και εικονογραφημένα βιβλία και περιοδικά, για αρχαιότητες και τοπία του Ελληνισμού. Εκτίθενται χαρακτικά που δημιουργήθηκαν από τα τέλη του 16ου αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα στην Αγγλία, Κάτω Χώρες, Γαλλία, Ρωσία, αλλά και χαρακτικά σύγχρονων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών. Τα έργα –τα περισσότερα χαρακτηρίζονται από μια ακριβή «αντιγραφή» της πραγματικότητας- ταξιδεύουν τον θεατή σε τοπία, αρχαιότητες της Ελλάδας, αλλά και της Μικράς Ασίας, του Κιμμέριου Βοσπόρου και του Παντικαπαίου.