Το Νotebook της εβδομάδας. 
 
Τα παιδιά είναι ο σημαντικότερος ίσως επισκέπτης ενός αρχαιολογικού μουσείου. Και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όταν οι πόρτες ανοίγουν αποκλειστικά γι’ αυτά. Μια σειρά λοιπόν από δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά 6–12 ετών διοργανώνονται από το Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου στη Λάρνακα, μέσα από ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές, αρχαιολογία, θέατρο, κυνήγι θησαυρού. Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα μέσα Μαΐου.
 
Θα ξαναστηθούμε και αυτή τη χρονιά στο ταμείο για να μπούμε στις αίθουσες του σινεμά. Με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και γιορταστική διάθεση, όπως ακριβώς επιδιώκει φέτος το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Αφιερωμένο στον σύγχρονο, διεθνή κινηματογράφο μυθοπλασίας και προβάλλοντας περισσότερες από 20 ταινίες μεγάλου μήκους σε παγκύπρια πρεμιέρα, το φεστιβάλ γιορτάζει 15 χρόνια από την έναρξή του, ανοίγοντας αυλαία στις 27 Απριλίου. Μέχρι τις  6 Μαΐου, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία. Σημειώστε πως και φέτος παρουσιάζονται επίσης οι Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους. Ψάξτε περισσότερα στο www.cyprusfilmdays.com  και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook.

Σαξόφωνα, κρουστά, αυτοσχεδιασμοί δημιουργούν ξεχωριστούς ήχους το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απρίλη στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα, θέλοντας να γιορτάσουν την παγκόσμια μέρα τζαζ. Στο Χάνι του Ιμπραήμ λοιπόν μουσικοί από Κύπρο και εξωτερικό συναντώνται σε μια κοινή περιπέτεια. Ανάμεσά τους το Jazz Trio του κοντραμπασίστα Ειρηναίου Κουλλουρά, με τους Γιώργο Κρασίδη και Γιώργο Κούλα, οι Καραπατάκης, Hildenbrand, Σπυριδάκης, αλλά και το Sokratis Sinopoulos Quartet.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 18 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση του Βραβείου ΔΕΣΤΕ, το  Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Βραβείο ΔΕΣΤΕ: Μια επετειακή έκθεση, 1999–2015», με έργα των εννέα βραβευθέντων έως τώρα καλλιτεχνών. Η έκθεση, η οποία δίνει μια ευκαιρία επισκόπησης της νεότερης καλλιτεχνικής δημιουργίας, θα εγκαινιαστεί στις 5 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Λουκία Αλαβάνου, Αναστασία Δούκα, Ειρήνη Ευσταθίου, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Μαρία Παπαδημητρίου, Άγγελος Πλέσσας, Γεωργία Σαγρή, Κώστας Σαχπάζης και Παναγιώτα Τζαμουράνη.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δεν συνηθίζει να δίνει λεπτομέρειες για τα έργα που ανεβάζει. Η νέα παράστασή του λοιπόν καλύπτεται από μυστήριο, αφού το μόνο που γνωρίζουμε (πέρα από μια φωτογραφία που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook), είναι πως εργάζεται σιωπηλά για να εκπλήξει το κοινό του, αλλά και πως αυτή είναι η πρώτη φορά που το έργο του πραγματοποιείται με διεθνή συμπαραγωγή. Πρόκειται για τη δεύτερη παραγωγή που θα παρουσιάσει στη Στέγη Ωνάση, η πρεμιέρα της οποίας έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαΐου.

Ο Σταύρος Αντωνόπουλος συνεργάζεται με το Θέατρο Ένα για τα σκηνικά και κοστούμια της νέας παραγωγής του (που όπως και οι υπόλοιπες αυτή τη σεζόν έχουν θέμα τους τα φαντάσματα). Την ελεύθερη διασκευή, μετάφραση και σκηνοθεσία ενός από τα πιο αγαπημένα έργα στον κόσμο των μιούζικαλ υπογράφει ο Αντρέας Χριστοδουλίδης και τη μουσική ο Σάββας Σάββα. «Το Φάντασμα της Όπερας» ανεβαίνει τέλη του μήνα. 

Το 1ο Φεστιβάλ Γνώσης του Πανεπιστημίου Κύπρου ανοίγει τις πόρτες του στις 7–9 Απριλίου, προσφέροντας πολλές παράλληλες δράσεις, ενημερωτικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές, για όλους. Εκεί για τον σκοπό αυτό θα βρεθεί και ο Γιάννης Αγγελάκας, που θα δώσει μια συναυλία στις 8 Απριλίου.

Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Αμερικανού αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ συμπληρώνονται φέτος και είναι μια επέτειος που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από το ΜοΜΑ. Η έκθεση «Frank Lloyd Wright at 150: Unpacking the Archive» περιλαμβάνει 450 έργα του από το 1890 έως το 1950 –σχέδια, μακέτες, έπιπλα, υφάσματα, φωτογραφίες κ.ά.– και πρόκειται να παρουσιαστεί το καλοκαίρι στο νεοϋρκέζικο μουσείο.