Από τις αρχές του Φεβρουαρίου, ο Πόλυς Πεσλίκας δουλεύει εντατικά στο στούντιό του, δίπλα από τον χώρο «Θκιο Ππαλιές», ετοιμάζοντας τα ζωγραφικά έργα που θα παρουσιάσει στο Κυπριακό Περίπτερο, στην Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, που θα ανοίξει στις 13 Μαΐου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή του 88χρονου κεραμίστα Βαλεντίνου Χαραλάμπους, ο οποίος περιλαμβάνεται στην ομάδα των ειδικών καλεσμένων, μαζί με τους «Νεωτερισμούς Τουμάζου» (Μαρία Τουμάζου, Μαρίνα Ξενοφώντος και Ορέστη Λαζούρα) και τη Λιβανέζα συγγραφέα Mirene Arsanios. Έτσι, στο φετινό κυπριακό περίπτερο φιλοξενούνται καλλιτέχνες από τρεις γενιές.

Ο επιμελητής Jan Verwoert, όπως μαθαίνουμε, αποφάσισε να δημιουργήσει τρεις τεράστιες εφημερίδες με αναφορές στη δουλειά των ειδικών καλεσμένων, ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο. Σε συνάντηση που είχε με τον επιμελητή, o Βαλεντίνος του μίλησε για το κεφάλι της Νεφερτίτης, ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα στο Μουσείο Neues του Βερολίνου. Του είπε πως γι’ αυτόν είναι ένα όνειρο ζωής να το δει από κοντά.

Έτσι, ο 88χρονος Βαλεντίνος ταξίδεψε στο Βερολίνο, είδε από κοντά τη Νεφερτίτη και είχε με τον επιμελητή μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς το παλιό μπορεί να είναι σύγχρονο και πώς μαθαίνουμε από την παλιά τέχνη. Αυτή η συζήτηση έχει καταγραφεί και θα περιληφθεί σε ένα από τα τρία έντυπα, μαζί με άλλο υλικό που αφορά τον κεραμίστα. 

Το άρωμα της Γκούγκενχαιμ και ο… κινητός φαλλός
 
Χαρακτηρίζοντας τον κεραμίστα Βαλεντίνο Χαραλάμπους «θρυλικό», ο επιμελητής Jan Verwoert γράφει στην ιστοσελίδα του κυπριακού περιπτέρου: «Μέσω της μακράς ζωής που έζησε, ως καλλιτέχνης, σε μέρη συμπεριλαμβανόμενης και της Βαγδάτης, ο Χαραλάμπους έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Έχοντας συγκεντρώσει ένα μοναδικό σύνολο γνώσεων στη διαδικασία δημιουργίας της τέχνης του, έχει γίνει διδάσκαλος και πηγή έμπνευσης για πολλούς που τον έχουν επισκεφτεί στο εργαστήρι του. Γνωρίζει πώς λειτουργούν τα κυπριακά χώματα όταν αυτά μετατρέπονται σε χρωστική ουσία, γνωρίζει πώς μύριζε το άρωμα της Peggy Guggenheim και πώς να μοιραστεί, με καθόλα μεταδοτικό τρόπο, μια βαθιά αγάπη για τις αρχαίες τέχνες της Μεσοποταμίας».

Τι εννοεί όμως όταν λέει ότι γνωρίζει «πώς μύριζε το άρωμα της Peggy Guggenheim»; Ο Βαλεντίνος αφηγήθηκε στον επιμελητή του κυπριακού περιπτέρου μια ιστορία για την επίσκεψη του πριν από πολλά χρόνια στην Βενετία, όπου είχε και μια συνάντηση με τη γνωστή συλλέκτρια Πέγκυ Γκούγκενχαϊμ. Από αυτή την συνάντηση θυμάται έντονα το άρωμα της και ένα χιουμοριστικό επεισόδιο: Η συλλέκτρια, που της άρεσε να πειράζει τους καλεσμένους της, τον είχε οδηγήσει στον κήπο του σπιτιού-μουσείου της για να του δείξει ένα άγαλμα. Ήταν «Ο Άγγελος της πόλης» του Μαρίνο Μαρίνι, 1948 (φωτ.). Κάποια στιγμή, την είδε με έκπληξή του να βγάζει τον φαλλό από το άγαλμα και να τον βάζει στην τσέπη της! Ήταν αφαιρούμενος, για την περίπτωση που επισκεπτόταν το μουσείο ο Πάπας… Σήμερα έχει συγκολληθεί στο άγαλμα, για να μην τον αφαιρούν οι τουρίστες που περνούν έξω από το μουσείο.