Μετά από έντονες ανησυχίες ως προς την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων του κλάδου και αφού έχει προηγηθεί η εμπειρία των δύο πρώτων ημερών του παράλογου ανοίγματος των Δημόσιων Νηπιαγωγείων, μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων (ενώ η υπόλοιπη Δημόσια Υπηρεσία τελεί σε καθεστώς τηλε-εργασίας, το διάταγμα του υπουργείου Υγείας, η επιδημιολογική εικόνα του νησιού συνηγορούν προς το αντίθετο και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης μεταβαίνουν σε τηλε-εκπαίδευση) μεταφέρω το έντονο αίσθημα ανησυχίας, δυσαρέσκειας και απογοήτευσης των νηπιαγωγών. Το αίσθημα αυτό κορυφώνεται, φυσικά, μετά την εξαγγελία ενός σκληρού lock down, το οποίο εντούτοις αφήνει τα νηπιαγωγεία ανοιχτά και τις νηπιαγωγούς ξανά εκτεθειμένες. 

Η δυσκολία τήρησης των πρωτοκόλλων, σε επίπεδο νηπιαγωγείου είναι γνωστή -ιδιαίτερα στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, τα οποία λειτουργούν σε διαφορετικές συνθήκες, πρωτόκολλα και νομοθετικό πλαίσιο. Επιπρόσθετα, είναι προφανές ότι ο αυθαίρετος και αδικαιολόγητος διαχωρισμός του Δημόσιου Νηπιαγωγείου από τη Δημοτική Εκπαίδευση στην οποία θεσμικά ανήκει, δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι λόγοι που επιβάλλουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη Δημοτική ισχύουν και για την Προδημοτική Εκπαίδευση. Ως κλάδος, θεωρούμε ότι αξίζουμε και δικαιούμαστε τέτοιας μεταχείρισης ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία μας στον εργασιακό μας χώρο αλλά και η ασφάλεια και υγεία των μαθητών μας, των οικογενειών τους και της ευρύτερης κοινωνίας. Εξάλλου, οι νηπιαγωγοί δηλώνουν ετοιμότητα να υποστηρίξουν την εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση, ενδεχόμενο για το οποίο οι σχολικές μονάδες  -μετά από σχετικές εγκύκλιες οδηγίες- έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για δημιουργία και επικαιροποίηση της ιστοσελίδας τους και έχουν ήδη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ασύγχρονη εκπαίδευση. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι τα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία ανέκαθεν αντιμετώπιζε η προσχολική βαθμίδα, έγιναν ακόμα πιο έντονα μετά την έναρξη της πανδημίας και αυτή τη στιγμή έχουν μεγεθυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να κρίνονται αβάστακτα και επικίνδυνα, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τόσο την προσωπική όσο και τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Ως εκ τούτου, τα ήδη υποστελεχωμένα και υποεξοπλισμένα νηπιαγωγεία αναγκάζονται να λειτουργούν εν καιρώ πανδημίας με ακόμα λιγότερο προσωπικό σε ασφυκτικά γεμάτες τάξεις, χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις. Καθώς το πιο πάνω πρόβλημα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών, όσο και την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, υποβάλλονται οι εξής εισηγήσεις-προϋποθέσεις, ώστε να είναι εφικτή η δια ζώσης προσχολική εκπαίδευση:

1) Εκ περιτροπής φοίτηση παιδιών, ώστε να μην συγχρωτίζονται/ συνωστίζονται στην τάξη και να είναι πιο εύκολη η «κάποια» τήρηση αποστάσεων 

2) Να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες των Δημοτικών Σχολείων ώστε να χωρίζονται τα παιδιά σε μικρότερες ομάδες και να επιτυγχάνονται τόσο η απόσταση όσο και η ασφάλεια στον μέγιστο βαθμό.

3) Να χρησιμοποιηθούν οι σχολικοί χώροι -βάσει των έκτακτων συνθηκών- για φύλαξη και μόνο παιδιών που οι γονείς τους εργάζονται στις ζωτικής σημασίας εργασίες.

4) Να γίνει διεύρυνση του καταλόγου αντικαταστατών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δεξαμενή άρα και περισσότερες πιθανότητες πλήρωσης των αναγκών και να διασφαλιστεί η άμεση πλήρωση των θέσεων αντικατάστασης

5) Να ενισχυθούν οι σχολικές μονάδες με επιπρόσθετο διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό, το οποίο υποαπασχολείται σε άλλες σχολικές μονάδες

Ας εκληφθούν οι πιο πάνω εισηγήσεις ως ένδειξη καλής θέλησης και προσπάθεια προς τη λύση του προβλήματος, παρά το συλλογικό αίσθημα κατάφορης αδικίας απέναντι στον κλάδο. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και για τη διάθεση να με ακούσετε.

*Εκπαιδευτικός Δημόσιας Προσχολικής (Νηπιαγωγός)