Με καθαρή σκέψη και με το βλέμμα στραμμένο ψηλά, αυτές τις δύσκολες ώρες, οφείλουμε να αφουγκραστούμε τα όσα δυνατά και αιώνια μηνύματα μας φέρνει η εορτή του Πάσχα. Να βγούμε από την πεζή και βίαιη καθημερινότητα, να ξυπνήσουμε από το λήθαργο, να εγκαταλείψουμε τη φοβία, την αδράνεια και τον εφησυχασμό και να εισέλθουμε, με πίστη και ελπίδα, στη σφαίρα του Μυστηρίου.
Να πιστέψουμε ότι το Γολγοθά και το μαρτύριο, το πάθος και τη σταυρική θυσία θα διαδεχθεί η χαρά της Ανάστασης, που ετησίως σμίγει τα μηνύματα και τα αρώματα της με την ελπίδα και το φως που φέρνει πάντα η Άνοιξη.
Οδεύουμε σιγά – σιγά προς το Μεγάλο Σάββατο και την Αγία και Μεγάλη Κυριακή. Πρέπει να αντιληφθούμε το μεγαλείο της θυσίας του Θεανθρώπου και να ξυπνήσουμε. Να ξαναπιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να ανασυνταχθούμε. Να βρούμε όραμα και ελπίδα και να ρυθμίσουμε την πυξίδα μας σε μια νέα κατεύθυνση. Πιο γνήσια και ανθρώπινη.
Ο καθένας από μόνος του και όλοι μαζί ως σύνολο να διεκδικήσουμε τα δίκαια της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού που βιώνουν δύσκολες ώρες. Σε πολλά επίπεδα. Στα εθνικά, στα οικονομικά, στα κοινωνικά, στα πνευματικά ζητήματα. Κάποιοι σε ύποπτα κέντρα εξουσίας με τη δράση, τις ενέργειες και τη συμπεριφορά τους επιδιώκουν τη συρρίκνωση και του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
Γι’ αυτό πρέπει να επαγρυπνούμε, να εγκαταλείψουμε την αδράνεια και τον εφησυχασμό και να διεκδικήσουμε από τους ισχυρούς της Γης να μας επιτρέψουν να φτιάξουμε ένα καλύτερο κράτος, σ’ αυτό το ακριτικό κομμάτι Ευρωπαϊκής Γης που θα λειτουργεί μακριά από αναχρονισμούς και εγγυήσεις.
Για να επιτευχθεί αυτή η διεκδίκηση, το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα πρέπει να θέσει την πατρίδα υπεράνω κάθε κομματικής σκοπιμότητας. Υπεράνω χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι πολιτικοί πρέπει να πορευθούν μπροστά με αυτά που τους ενώνουν και όχι προτάσσοντας αυτά που τους χωρίζουν.
Πέραν των πιο πάνω, στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα, ας προσπαθήσουμε ο καθένας με το δικό του τρόπο να βοηθήσουμε τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Τον φτωχό, τον άρρωστο, τον άπορο, τον ανάπηρο, τον άνεργο.
Όλοι οι άνθρωποι τούτες τα ώρες και όχι μόνο, έχουν δικαίωμα στη ζωή, στη χαρά, στην ελπίδα, στην ευημερία, στην πρόοδο. Γι’ αυτό όσοι μπορούν αγόγγυστα, ταπεινά, αθόρυβα και σιωπηρά ας φορτωθούν και το σταυρό των αδυνάτων.
Το ανέβασμα στο Γολγοθά, η σταυρική θυσία, η ταφή και η ζωοφόρος Ανάσταση στέλνουν πολλαπλά μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις. Μηνύματα αφύπνισης, ελπίδας, αισιοδοξίας, αλληλεγγύης και απελευθέρωσης.
Ας τα αξιοποιήσουμε ο καθένας προς δικό του όφελος και όλοι μαζί προς όφελος της πατρίδας, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, σεβόμενοι πάντα τον κάθε άνθρωπο και τη διαφορετικότητα του.
Υ.Γ:- Δυστυχώς οι καμπάνες στα κατεχόμενα για ακόμα μία χρονιά θα μείνουν βουβές. Στο Χρυσοσώτηρα της Ακανθούς δεν θα υπάρχει ούτε παπάς, ούτε ψάλτης. Ομοίως και στον Αρχάγγελο της Κερύνειας. Ομοίως και στην Αγία Παρασκευή στην Αγκαστίνα, όπως και στον Άγιο Παντελεήμονα στη Μύρτου. Ο Απόστολος Βαρνάβας, ο ιδρυτής της εκκλησίας της Κύπρου, φυλάει Θερμοπύλες μόνος του, εκεί στο δικό του μοναστήρι, δίπλα από τη Σαλαμίνα και την πόλη του Ευαγόρα.
Η κατεχόμενη Γη ανεβαίνει ακόμα το Γολγοθά της. Πονεί και υποφέρει. Ματώνει και δακρύζει. Όμως καρτερικά αναμένει και υπομένει και προσδοκά την ώρα που θα απελευθερωθεί και θα γιορτάσει τη δική της Ανάσταση. Όλοι προσδοκούμε Ανάσταση και της δοκιμαζόμενης πατρίδας.
*Οικονομολόγος – δημοσιογράφος