Η εποχιακή απασχόληση που κατά κύριο λόγο ανθεί στη τουριστική βιομηχανία είναι το κύριο εμπόδιο για προσέλκυση νέου εργατικού προσωπικού και πλήττει τόσο την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών όσο και τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Δυστυχώς, ενώ θα έπρεπε, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, πάνω απ’ όλα, να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της εποχιακής απασχόλησης, προσέτρεξαν στις εύκολες λύσεις, του ξένου εργατικού δυναμικού.
Σήμερα που μαύρα σύννεφα άρχισαν να συγκεντρώνονται στον κλάδο του τουρισμού (λόγω της νέας οικονομικής αναταραχής που δημιουργήθηκε από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και τα αντίμετρα της Ε.Ε., και της Κίνας), επιβάλλεται δίχως άλλη καθυστέρηση να ληφθούν μέτρα για περιορισμό της εποχιακής απασχόλησης και μείωση του ξένου εργατικού δυναμικού. Η μείωση της εποχιακής απασχόλησης ωφελεί τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και την ίδια την Πολιτεία. Τούτο επιτυγχάνεται αν για έξι μήνες οι εργαζόμενοι εργάζονται έξι ημέρες και η 6η μέρα μεταφέρεται μαζί με τις τέσσερις γιορτές στη λήξη της τουριστικής περιόδου (31 Οκτωβρίου).
Με αυτή την ρύθμιση ο εργοδοτούμενος θα έχει να παίρνει έξι βδομάδες και μαζί με την ετήσια άδεια αυξάνονται σε δύο μήνες. Ως εκ τούτου έχει εργασία και εισοδήματα εννέα μηνών (μέχρι την 31η Δεκεμβρίου), με όλες τις ευεργετικές επιπτώσεις, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, όπως για παράδειγμα, καλύτερη σύνταξη.
Ο εργοδότης θα έχει στην υπηρεσία καλύτερα καταρτισμένο προσωπικό, και συνεπώς καλύτερες υπηρεσίες, δίχως επιπρόσθετο κόστος και ταυτόχρονα δεν θα έχει να πληρώσει τα ναύλα του ξένου εργάτη.
Η Πολιτεία θα έχει να πληρώσει λιγότερο ανεργιακό επίδομα και μακροπρόθεσμα λιγότερους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις και το ΓΕΣΥ θα έχουν περισσότερα εισοδήματα.
Τις πιο πάνω σκέψεις μου τις ανέφερα τόσο σε αξιωματούχους των συντεχνιών όσο και των εργοδοτικών οργανώσεων και της ίδιας της Κυβέρνησης. Θεώρησα υποχρέωση μου να τις δημοσιοποιήσω, για να γίνουν γνωστές σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Πιστεύω ότι εάν το Υπουργείο Εργασίας, θέσει ως όρο στους εργοδότες για την παραχώρηση άδειας αλλοδαπού την εξαήμερο εργασία και στους εργοδοτούμενους στον τουρισμό ότι το ανεργειακό επίδομα θα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου τότε θα έχουμε και αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Στον τουρισμό εργάζονται πάνω από 30.000 Κύπριοι και κοινοτικοί. Άρα θα έχουμε στη διάθεση μας 6.000 εργατικά χέρια πολύ καλά καταρτισμένα.
*Τέως Γ. Γρ. ΣΕΚ