Η Γενεύη έχει συνδέσει το όνομα της καταλυτικά με την Κύπρο. Στην πόλη αυτή δόθηκε η τελευταία αποτυχημένη μάχη το μαύρο καλοκαίρι του 1974, προκειμένου να σταματήσει η προέλαση του Αττίλα και να δοθεί μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό. Μια μάχη που ουσιαστικά χάθηκε χωρίς ποτέ να δοθεί, αφού η Τουρκία πήγε τότε στην ελβετική πρωτεύουσα με μοναδικό στόχο να κερδίσει τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να προετοιμάσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τελική επίθεση της για να διχοτομήσει de-facto την Κύπρο.

Τότε ήταν που ο Γεώργιος Μαύρος δήλωνε: «Η Ελλάς προτιμά τον πόλεμο από την ταπείνωση». Ωστόσο, όμως, όταν τα τουρκικά άρματα ξεκίνησαν για την Μόρφου και την Αμμόχωστο σπέρνοντας παντού τον πανικό και τον θάνατο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε στον Γλαύκο Κληρίδη που επέστρεφε μέσω Αθηνών στη Λευκωσία μετά το ναυάγιο της Γενεύης: Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας, για μας η Κύπρος είναι πολύ μακριά! Έκτοτε το 37% της κυπριακής επικράτειας τελεί με την ισχύ των όπλων του Αττίλα κάτω από τουρκική κατοχή με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Η Γενεύη γίνεται λοιπόν για άλλη μια φορά το σημείο αναφοράς για την Κύπρο σε μια ύστατη (κάποιοι λένε την τελευταία) προσπάθεια για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Το πρώτο βήμα έγινε πριν λίγες μέρες, με τη δική μας αντιπροσωπεία να φεύγει από τις συνομιλίες έχοντας στις αποσκευές της μόνο υποσχέσεις! Διότι απλούστατα τίποτε το ουσιαστικό δεν συζητήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να συναντηθούν ξανά στην ελβετική πόλη τον προσεχή Ιούλιο, σε μια διπλωματική σύναξη χωρίς κατά τα φαινόμενα μεγάλες προσδοκίες.

Είναι φανερό πως η τουρκική πλευρά, αποφεύγει να μπει στην ουσία του διαλόγου γνωρίζοντας ασφαλώς ότι ο χρόνος λειτουργεί πάντα υπέρ της και σε βάρος της δικής μας πλευράς. Αν μέσα σε αυτό το θολό τοπίο προστεθεί και η γενική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να συμπροφέρεται ως απόλυτος διδάκτορας, φυλακίζοντας τον πιο σοβαρό πολιτικό του αντίπαλο και όσους τον υποστηρίζουν, γίνεται αντιληπτό πόσο ζοφερό παρουσιάζεται το μέλλον των συνομιλιών, που φαίνεται να διατηρούνται με το ζόρι στον αναπνευστήρα. Ωστόσο, με τον Ερντογάν να βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης από κάθε άποψη παράνοιας, αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω και ένας λογικός άνθρωπος που αναμένει κάποια θετική εξέλιξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Υστερόγραφο: Με την Τουρκία να ρίχνει ξανά κλεφτές ματιές προς την Ευρώπη να τολμήσω μια πρόβλεψη. Στην επόμενη συνάντηση στην Γενεύη -εφόσον πραγματοποιηθεί γιατί με την Άγκυρα δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος- η τουρκική πλευρά είναι πολύ πιθανόν να αποσύρει τη θέση Ταλάτ για λύση δύο κρατών και να επανέλθει στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ακόμα πιο προχωρημένες θέσεις. Κάτι που στην ουσία θα παραπέμπει σε συνομοσπονδιακή λύση, μια μορφή δηλαδή συγκεκαλυμμένης διχοτόμησης όπου η Άγκυρα θα εξασφαλίσει αυτό που χρόνια επιδιώκει. Δηλαδή να ασκεί απόλυτο έλεγχο στο δικό της συνιστών κράτος στο βορρά και να συγκυβερνά στο ελληνικό συνιστών κράτος στο νότο! Μόνο έτσι θα μπορέσει να υλοποίηση τον ένα και μοναδικό μακροπρόθεσμο στόχο της που δεν είναι άλλος από την ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου…. Αναρωτιέμαι κατά πόσο η δική μας πλευρά είναι προετοιμασμένη για μια τέτοια εξέλιξη.

*Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

av.avgoustiνοs@gmail.com