Η έκβαση της Γενεύης ήταν χειρότερη από ό,τι περίμενα.

Δεν ανέμενα από τους δύο ηγέτες να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική φόρμουλα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά περίμενα τουλάχιστον να υπερασπιστούν το όραμά τους για μια συνολική διευθέτηση και να εκφράσουν τις απόψεις τους για το πώς θα φτάσουμε εκεί.

Το γεγονός ότι προσκλήθηκαν και οι Εγγυήτριες Δυνάμεις έδειχνε ότι θα συζητούνταν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με αυτές, έστω και εάν ακόμη δεν θα κατέληγαν σε συμφωνία. Δυστυχώς δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Εξετάζοντας τα όσα ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι συμφωνήθηκαν, βλέπουμε ότι το μόνο συγκεκριμένο θέμα είναι η νέα συνάντηση στα τέλη Ιουλίου. Όλα τα άλλα είναι εκφράσεις πρόθεσης να σημειωθεί πρόοδος σε παλιά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, η αποναρκοθέτηση, ο καθαρισμός νεκροταφείων, η ενθάρρυνση περισσότερων δικοινοτικών επαφών όπως μεταξύ οργανώσεων νεολαίας κ.λ.π.

Δεν έγινε καν αναφορά για συμφωνία από τους ηγέτες ότι το status quo στο νησί είναι απαράδεκτο, κάτι το οποίο αποτέλεσε την εναρκτήρια πρόταση της Συμφωνίας Ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και το θεμέλιο όλων των δικοινοτικών συνομιλιών. Δεν συζητήθηκε επίσης τίποτα που να εμπίπτει στο πεδίο εμπλοκής των Εγγυητριών Δυνάμεων, γεγονός που μας έκανε να διερωτούμαστε ποιος ήταν ο σκοπός της εκεί παρουσίας τους.

Μού είναι ξεκάθαρο ότι εάν οι δύο ηγέτες δεν υπερασπίζονται ούτε τη λύση Ομοσπονίδας, ούτε τη λύση των δύο κρατών, τότε πρέπει να σκοπεύουν να υπερασπιστούν τη μόνη εναλλακτική επιλογή που είναι η συνέχιση του Status Quo. Δυστυχώς, είναι επίσης σαφές ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αισθάνονται άνετα με αυτή την προσέγγιση καθώς είχαν ήδη αποφασίσει να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις τους χωρίς να αγγίξουν το Κυπριακό.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ο ρόλος που διαδραμάτισαν τα Ηνωμένα Έθνη σε όλα αυτά. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει γίνει μέρος αυτού του παιχνιδιού που λέγεται: «Ας μάθουμε να ζούμε με το Status Quo». Όχι μόνο επιδοκίμασε τους ηγέτες για τη λεγόμενη συμφωνία τους που επιτεύχθηκε σε τίποτε άλλο πέραν από τα ανανεωμένα παλιά μέτρα, αλλά επίσης αποφάσισε να διορίσει εκ νέου έναν απεσταλμένο που θα εργαστεί πάνω σε αυτά τα παλιά μέτρα αντί για το πώς να προωθήσει προς μια συνολική διευθέτηση.

Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους θα γίνουν «εκλογές» στο βορρά, δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από τη συνάντηση των Ηγετών του Ιουλίου. Τα ΜΟΕ που ανακοινώθηκαν πιθανότατα δεν θα υλοποιηθούν καθώς αντιμετωπίζουν ήδη πολλές επιπλοκές που δεν μπορούν να επιλυθούν υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Είναι σαφές ότι αν δεν συμβεί κάτι ριζοσπαστικό και δεν μπει στο παιχνίδι μια εξωτερική δύναμη για να πιέσει τους ηγέτες για λύση, η Κύπρος θα συνεχίσει να παραμένει διαιρέμενη και δυστυχώς η τελευταία συνάντηση της Γενεύης δεν έχει άλλο τέλος παρά την επιβολή του status quo στο νησί.

*Πρώην διαπραγματευτής τουρκοκυπριακής πλευράς