Ανακήρυξη κατ’ έτος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης
Με εισήγηση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη σε σύνοδο των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ εγκαθιδρύθηκε ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που αλλάζει κάθε χρόνο. Αυτός ο θεσμός διατηρείται μέχρι σήμερα. Στην Κύπρο η πρώτη πόλη που διετέλεσε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ήταν η Πάφος το 2017.
Ανακήρυξη του εθνικού δένδρου και εθνικού άνθους στο κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.
Με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κάθε ευρωπαϊκή χώρα ανακήρυξε το εθνικό της δένδρο και το εθνικό της άνθος. Η Κύπρος ανακήρυξε ως εθνικό δένδρο την Λατζιά (δρυς η κληθρόφυλλος, Querqus alnifolia, Golden Oak), που είναι μια πολύ ισχυρή επιλογή, δεδομένου ότι αυτό είναι το κατ’ εχοχήν ενδημικό είδος δρυός της Κύπρου, αλλά και που έδωσε το επίθετο της Κυπρίας Θεάς Μητέρας στην Χριστιανοσύνη, τουτέστιν της Κικκιώτισσας, μεταγενεστέρως δε Κυκκώτισσας (βλ. https://sophoclesarticles.wordpress.com/). Εθνικό άνθος δυστυχώς ανακηρύχθηκε το κυπριακό ενδημικό κυκλάμινο (Cyclamen cyprium) το οποίο δεν έχει και μεγάλη ή και σαφή διαφορά από παρόμοιά του εκτός Κύπρου, ενώ προτιμότερη θα ήταν η κυπριακή τουλίπα (Tulipa cypria), που με την μορφολογία της και το βαθύ πορφυρό της χρώμα ξεχωρίζει και υπερτελεί πολλών άλλων ειδών τουλίπας εντός και εκτός Κύπρου.
Ανακήρυξη της αρχαιολογικής πρωτεύουσας του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ.
Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Για πρώτη φορά γίνεται αυτή η πρόταση από τον υποφαινόμενο και το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτή η πρόταση στοχεύει στην υιοθέτηση της ιδέας από την υφυπουργό Πολιτισμού, ώστε να την προωθήσει ως πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο επίπεδο των ευρωπαϊκών οργάνων. Με κατάλληλη μεθόδευση στο επίπεδο των ευρωπαϊκών σωμάτων λήψης αποφάσεων, θα μπορούσε το κυπριακό κράτος να προωθήσει αυτή την πρωτοπόρο ιδέα, σε συνεννόηση με την Ελλάδα και άλλες χώρες πλούσιες σε αρχαιολογικούς χώρους. Η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας από την Κύπρο θα την ανεδείκνυε πρωτοπόρο σε θέματα πολιτιστικής πολιτικής και θα βελτίωνε την άσχημη εικόνα που έχει διεθνώς ότι είναι ένα διεφθαρμένο κράτος. Μέσω μίας ευφάνταστης και δημιουργικής πολιτιστικής πολιτικής σε διεθνές επίπεδο αλλά πρώτιστα στους κόλπους της ΕΕ, θα μπορούσε το κυπριακό κράτος να συμβάλει στην αποκατάσταση προς το καλύτερο της προαναφερθείσης αρνητικής και δυσμενούς εικόνας που έχει στο Εξωτερικό.
Η λήψη απόφασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα καλεί τα 27 κράτη μέλη να ανακηρύξει το κάθε ένα την δική του αρχαιολογική πρωτεύουσα. Αυτό θα είναι προς μέγα όφελος της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας που είναι οι τρεις πλουσιότερες σε αρχαιολογικούς χώρους και αρχαίους οικισμούς ή και πόλεις που έχουν κατά το μείζον ή έλαττον ανασκαφεί.
Στην περίπτωση της Κύπρου, δεδομένου ότι η Σαλαμίνα είναι στα κατεχόμενα και η Πάφος διαθέτει πληθώρα σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μάλιστα ενταγμένους στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με βεβαιότητα θα έχει το πρωτείον. Επιπλέον η Αρχαία Πάφος έχει το πλεονέκτημα ότι υπήρξε για αιώνες και η διοικητική πρωτεύουσα της Κύπρου, κάτι ήταν και η αιτία δημιουργίας και ανάπτυξης όλων αυτών των χώρων που σήμερα αποτελούν ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς.
*Πανεπιστημιακός, ιδρυτής και Πρόεδρος ΚΕΦΥΠΟΚ
Chevalier, Ordre National des Arts et des Lettres