Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επικεντρώθηκε στην «Ευρωπαϊκή Άμυνα» και κατέληξε σε ομόφωνα συμπεράσματα για να προχωρήσουμε. Πρόκειται για ορόσημο που δυνατόν να καταγραφεί ως η αρχή μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με κοινή προάσπιση της κυριαρχίας. Είναι ευτύχημα που ως Κύπρος και Ελλάδα συμμετέχουμε στις διεργασίες και στην συνδιαμόρφωση μιας κοινής αμυντικής ασπίδας για την ΕΕ, παρά τις υψηλότερες προσδοκίες και απογοητεύσεις. Στα συμπεράσματα γίνεται αναφορά για μια σφαιρική άμυνα της ΕΕ έναντι του συνόλου των απειλών. Γίνεται επίσης αναφορά στην αλληλοσυμπλήρωση με το ΝΑΤΟ, καθώς και ονομαστική αναφορά σε απειλές από Ρωσία και Λευκορωσία. Δεδομένου ότι η Τουρκία κατέχει παράνομα έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο κι απειλεί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαίνει ότι μια Ευρωπαϊκή Άμυνα που θα προασπίζεται την κυριαρχία της ΕΕ, έχει ήδη ενώπιον της παραβίαση και όχι απλώς απειλή. Αυτά όμως τίθενται εκ των προτέρων μεθοδικά και όχι με δηλώσεις στα ΜΜΕ. 
 
Ως μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου εκτιμώ πως στα θέματα μιας κοινής αμυντικής βιομηχανίας και χρηματοδότησης θα υπάρξει συνέχιση με ομόφωνα βήματα. Ουσιαστική διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις δύο πρακτικές «επιλογές». Η μια επιλογή είναι αυτή που προωθεί η Βρετανία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά του ΝΑΤΟ και στοχεύει να προσαρμοστεί το ΝΑΤΟ (χωρίς στήριξη των ΗΠΑ λόγω της στάσης του Τραμπ), διατηρώντας τη σημερινή δομή άμυνας και προσανατολισμού, με συμμετοχή φυσικά και της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ. Η άλλη επιλογή είναι για μια Ευρωπαϊκή Άμυνα, με θεμέλιο στο οικοδόμημα όλα τα  κράτη-μέλη (ή τα πρόθυμα) για συλλογική αντιμετώπιση των όποιων απειλών κατά κρατών-μελών. Διερωτώμαι αν κάποιος σε πολιτική θέση, ιδιαίτερα στην Αθήνα, θυμάται ότι χρόνια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και μετέπειτα, τεκμηριώναμε την δημιουργία μιας παράλληλης Ευρωμεσογειακής αμυντικής δομής, από τα πρόθυμα κράτη-μέλη, που σήμερα θα είχε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. 

Η στάση Κύπρου κι Ελλάδας πρέπει να τεθεί με σθένος προτού οι εξελίξεις μας ξεπεράσουν. Ήδη, την επομένη των πρόσφατων «Συμπερασμάτων» του Ευρωπ. Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου με την Πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, σε βιντεοσύσκεψη ενημέρωσαν για τις αποφάσεις της ΕΕ για την άμυνα τον Βρετανό Πρωθυπουργό, τον Ερντογάν και άλλους, «εταίρους όμοιου σκεπτικού στο ΝΑΤΟ». Ενόσω στην Αθήνα αναδεικνύουν την Τουρκία ως ειρηνοποιό με την οποία συνομιλούμε για τον … επεκτατισμό της στο πλαίσιο του «διμερούς διαλόγου» κι έξω από το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι εταίροι βολεύονται και θα προχωράμε σε μια… ευρωτουρκική άμυνα, με την κατοχή στην Κύπρο και τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο. 

Καταληκτικά, έχουμε δύο κράτη στην ΕΕ με ζωτικά συμφέροντα και δίκαια που πρέπει να προασπιστούμε. Αν μάλιστα εγκαταλείψουμε την πολιτική φοβίας απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, θα μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν με ρόλο στις εξελίξεις. 
 
*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ-S&D
costas.mavrides@europarl.europa.eu