Το παγκύπριο καταστατικό συνέδριο στις 15 Φεβρουαρίου 2025, αποτέλεσε ένα ακόμη ιστορικό ορόσημο για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, δίνοντας σάρκα και οστά σε μια νέα προσπάθεια της παράταξής μας να προχωρήσει αποφασιστικά μπροστά. Μια προσπάθεια που διασφαλίζει τη συνέχεια των αγώνων χιλιάδων απλών ανθρώπων, οι οποίοι από το 1976 μέχρι και σήμερα έβαλαν ισχυρά τα θεμέλια και παρέδωσαν τον πυρσό από γενιά σε γενιά, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πολιτική παράταξη του τόπου μας. Μια μακρά ιστορία την οποία τιμούμε και θα μας δίνει πάντα δύναμη.

Πράγματι, η ολοκλήρωση του καταστατικού συνεδρίου μάς γεμίζει με αισιοδοξία. Σε αυτό το νέο σάλπισμα ενότητας, ήμασταν όλοι παρόντες – συναγωνιστές που μάς ενώνουν οι κοινές μας αξίες, αλλά και η μεγάλη ευθύνη να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε την παράταξή μας. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και μέσα από έναν ουσιαστικό και γόνιμο πολιτικό διάλογο, το συνέδριο έλαβε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αποφάσεις που ελήφθησαν σχεδόν ομόφωνα, καταδεικνύοντας την ενότητα και την αποφασιστικότητα της παράταξής μας. Μια διαδικασία που απέδειξε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν φοβάται την αλλαγή αλλά την αγκαλιάζει, την εξελίσσει και τη διαμορφώνει με γνώμονα το συλλογικό καλό της παράταξης και του τόπου μας.

Την ίδια στιγμή, η μαζική συμμετοχή των μελών του παγκυπρίου συνεδρίου επιβεβαίωσε τη δυναμική του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς και την ισχυρή θέληση της βάσης του να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της παράταξής μας. Η ισχυρή ανταπόκριση στο κάλεσμα της προέδρου και της ηγεσίας, ανέδειξε τη συλλογική μας υπόσχεση να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι και ισχυροί. Άλλωστε, η ενότητα, η εξέλιξη και η προοπτική του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι τα μέσα με τα οποία υπηρετούμε τον διαχρονικό μας σκοπό: να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο, σε μια Κύπρο ενωμένη, ευημερούσα και ευρωπαϊκή.

Καταστατικές αλλαγές: Αποτέλεσμα μια ανοιχτής και συμπεριληπτικής διαδικασίας

Η Επιτροπή Καταστατικού εργάστηκε εντατικά από τις 15 Ιανουαρίου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής εισηγήσεων στο πλαίσιο του ανοιχτού καλέσματος προς τα μέλη μας, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις και σειρά συσκέψεων με το Εκτελεστικό Γραφείο, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Γραφείο.

Το αποτέλεσμα ήταν η παρουσίαση και υιοθέτηση στο καταστατικό συνέδριο 28 θεματικώνενοτήτων, που αποτελούντο από συνολικά 48 καταστατικές αλλαγές. Καταστατικές αλλαγές που έχουν ως βασικό στόχο τον εκσυγχρονισμό των δομών μας, καθώς και την ενίσχυση της επικοινωνίας με το σύνολο των μελών μας. Οι βασικότερες καταστατικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν περιλαμβάνουν:

  • Το δικαίωμα εγγραφής ως μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού στους 17χρονους, πριν από τη νομοθετική ρύθμιση.
  • Την αξιοποίηση της τεχνολογίας, με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και διαβουλεύσεις, με σκοπό να αφουγκραστούμε τα μέλη μας και την κοινωνία σε καίρια ζητήματα.
  • Τη διεύρυνση των συλλογικών μας οργάνων σε όλα τα επίπεδα.
  • Την αύξηση των εκλεγμένων μελών του Πολιτικού Γραφείου σε 40, αλλά και την εκλογή τους από τις επαρχίες τους, διασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη αντιπροσώπευση των επαρχιακών μας οργανώσεων.
  • Τη θεσμοθέτηση μηχανισμών παραγωγής πολιτικής μέσω των συμβουλευτικών μας σωμάτων, ενώ παράλληλα καθορίσαμε με περαιτέρω σαφήνεια τις διαδικασίες καταρτισμού των ψηφοδελτίων μας.

Κλείσαμε ανοιχτά κεφάλαια, προχωράμε μπροστά

Παράλληλα, θέσαμε προς συζήτηση ζητήματα τα οποία κατατέθηκαν από μέλη μας, όπως ο περιορισμός των θητειών, οι υποχρεώσεις των μελών μας, αλλά και η επιλογή του υποψηφίου της παράταξής μας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τα 50.000 μέλη μας. Ζητήματα για τα οποία, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, συνοδεύτηκαν από τη σαφή τοποθέτηση της ηγεσίας και της Προέδρου Αννίτας Δημητρίου, αφού το προηγούμενο διάστημα δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να τοποθετηθούν μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο, όπου ακούστηκαν διαφορετικές θέσεις και απόψεις.

Όσον αφορά τον περιορισμό των τριών θητειών, η συγκεκριμένη απόφαση υιοθετήθηκε το 2018, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Το Καταστατικό Συνέδριο, λοιπόν, δεν επέβαλε την απόφαση αυτή, αλλά αποφασίστηκε να την εφαρμόσουμε στην πράξη, όπως είχαμε δεσμευτεί. Πρόκειται, βεβαίως, για μια πρόνοια του Καταστατικού που επηρεάζει ανθρώπους με μακροχρόνια προσφορά στην παράταξή μας. Η εμπειρία και η γνώση αυτών των στελεχών παραμένουν πολύτιμες για την παράταξή μας και, γι’ αυτόν τον λόγο, με καταστατική αλλαγή που υιοθετήθηκε στο Συνέδριο, οι πρώην ανώτατοι πολιτειακοί αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ θα συμμετέχουν στο Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος. Η ετυμηγορία των Συνέδρων ήταν ότι, με την καθοδήγηση των πιο έμπειρων και με τον χώρο που δίνεται σε νέα άτομα να προσφέρουν, η ανανέωση μπορεί να αποτελέσει δύναμη για το κόμμα και την κοινωνία. Με αυτό το πνεύμα, τα μέλη του Παγκύπριου Συνεδρίου έδωσαν μάλιστα στους 17χρονούς τη δυνατότητα να εγγράφονται ως μέλη.

Ανοίξαμε επίσης την παράταξή μας στα 50.000 μέλη της, ώστε ο Δημοκρατικός Συναγερμός των επόμενων ετών να είναι ένα κόμμα ακόμη πιο ανοιχτό. Ένα κόμμα που ακούει, που δίνει φωνή και δύναμη στα μέλη του. Από τη γέννησή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπήρξε μια μεγάλη φιλελεύθερη, δημοκρατική παράταξη. Ένας πολιτικός χώρος που δεν φοβήθηκε ποτέ να εμπιστευτεί τους πολίτες και που διαχρονικά πρωτοπόρησε στην υιοθέτηση ανοιχτών διαδικασιών. Αυτή τη φορά, με την απόφαση του καταστατικού συνεδρίου, κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, ένα άλμα δημοκρατίας: η επιλογή του υποψηφίου της παράταξής μας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα προκύπτει από τα 50.000 μέλη μας. Αυτή η κορυφαία απόφαση για τον πολιτικό μας χώρο, θα αποτελεί πλέον δικαίωμα και ευθύνη όλων μας, για έναν ΔΗΣΥ πραγματικά δημοκρατικό, σύγχρονο και ανοιχτό.

Κλείσαμε όμως οριστικά και ένα ζήτημα που απασχόλησε την παράταξή μας τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ένα κόμμα με σαφείς θέσεις, συνέπεια στη δράση του και αδιαπραγμάτευτη πολιτική αυτονομία. Μια παράταξη που υπηρετεί αξίες και ιδανικά αναλλοίωτα στον χρόνο. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της παράταξης κατά την ομιλία της, η συμμετοχή μελών του Δημοκρατικού Συναγερμού σε μια κυβέρνηση την οποία το κόμμα δεν στηρίζει, θόλωνε τα όρια της πολιτικής μας ταυτότητας στα μάτια των συμπολιτών μας, αλλά και τη σαφήνεια του πολιτικού μας μηνύματος. Με σεβασμό προς όλα τα μέλη της παράταξης, το Συνέδριο τοποθετήθηκε με σαφήνεια: Μέλοι του κόμματος που συμμετέχουν ως πολιτικοί προϊστάμενοι της εκτελεστικής εξουσίας σε κυβέρνηση την οποία δεν στηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, χάνουν την ιδιότητα του μέλους. Πρόκειται για μια απόφαση που αφορά αποκλειστικά τους πολιτικούς προϊστάμενους της εκτελεστικής εξουσίας και δεν επηρεάζει τα απλά μέλη και τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού που έκαναν τη δική τους επιλογή. Η απόφαση του συνεδρίου δεν είναι να κοιτάξουμε πίσω, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά. Ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι να δώσουμε μαζί τις μάχες που έρχονται για την παράταξη και τον τόπο μας.

Προχωράμε αποφασιστικά μπροστά

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι δεν συμβιβάζεται. Σέβεται την ιστορία του και παραμένει προσηλωμένος στη βασική του προτεραιότητα: να υπηρετεί το καλό του τόπου μας. Αυτό κάναμε πάντα στα δύσκολα. Στεκόμασταν όρθιοι, ακόμη πιο δυνατοί. Η πολιτική δύναμη που προωθεί τις κατάλληλες πολιτικές για τον πολίτη, την πατρίδα και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Προχωράμε, λοιπόν, μπροστά με νέες δομές, διευρυμένες δυνατότητες, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής και να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις απαιτήσεις του μέλλοντος. Συνεχίζουμε την πορεία μας ενωμένοι και αποφασισμένοι για τις μάχες που έρχονται. Και αυτή είναι, ίσως, η μεγαλύτερη νίκη του παγκύπριου καταστατικού συνεδρίου.

*Διευθυντής Γραφείου Προέδρου ΔΗΣΥ – Μέλος Επιτροπής Καταστατικού