Πρόσφατα, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, συζητήθηκε το θέμα πωλήσεων ακινήτων σε αλλοδαπούς. Το εν λόγω ζήτημα ήγειρε πλειστάκις ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μορφίτης, διά της αρθρογραφίας του στον Τύπο αλλά και δι’ επιστολών του προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Φεβρουάριο ζήτησε στοιχεία από το ΥΠΕΣ, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη από το Ινστιτούτο για διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος, πλην όμως οι απαντήσεις υπήρξαν απογοητευτικές. Στη μια επιστολή αναφερόταν ότι το Υπουργείο δεν τηρεί τέτοια στοιχεία και στην άλλη ότι βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου…

Σαφέστατα και μας ικανοποιεί το ενδιαφέρον μερίδας βουλευτών, καίτοι με πολλή καθυστέρηση, αφού το πρόβλημα έχει διογκωθεί σε μεγάλο βαθμό, που καταδεικνύει ότι γι’ ακόμα μια φορά τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, το 40% των πωλητηρίων συμβολαίων που καταχωρίστηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 αφορούν σε μη Κύπριους αγοραστές, σύμφωνα με στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης, ο κατάλογος με τους αλλοδαπούς αγοραστές δεν διαχωρίζει τους πολίτες της ΕΕ από αυτούς τρίτων χωρών. Όμως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον γ. δ. του ΥΠΕΣ αφορούν μόνο φυσικά πρόσωπα και όχι νομικά, και αναφέρονται μόνο στα τελευταία 10 χρόνια. Άρα ο αριθμός των εταιρειών που προέβησαν σε αγορές ακινήτων είναι άγνωστος, όπως άγνωστοι είναι κι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, που πολλοί εξ αυτών είναι αλλοδαποί. Απαράδεκτο, κατά την άποψή μας, να μην έχει γνώση περί των προσώπων αυτών η αρμόδια υπηρεσία και καθόλου δύσκολο να λάβει γνώση από τον Έφορο Εταιρειών. Να υπενθυμίσουμε ότι μετά από πολύχρονη καθυστέρηση και επιπλήξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόστηκε οδηγία της και καταρτίστηκε το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, που περιέχει όλες τις πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες εταιρειών. Σε χώρες της Ε.Ε. έχουν πρόσβαση και οι πολίτες σ’ αυτό το Μητρώο, δεν γνωρίζουμε αν ισχύει και στην Κύπρο, αλλά οποιαδήποτε αρχή της Δημοκρατίας μπορεί να αντλήσει τις πληροφορίες που της είναι χρήσιμες. Ως εκ τούτου, θεωρούμε επάναγκες όπως ερευνηθούν αυτά τα άτομα, 1ον για να έχουμε ακριβή εικόνα για την κατοχή ακινήτων από αλλοδαπούς, 2ον να γνωρίζουμε ότι δεν έχουν υποπέσει σε ποινικό αδίκημα και 3ον να διαπιστωθεί εάν κάποιοι εξ αυτών είναι Τούρκοι με διπλή υπηκοότητα, ή τουρκικής καταγωγής με ξένη υπηκοότητα. Αυτή η παράμετρος είναι κρισιμότατη, και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από την Κυβέρνηση και τη Βουλή.

Μετά την τουρκική εισβολή, κατά την οποία απωλέσαμε το 37% των εδαφών μας -αφήνουμε κατά μέρος το έδαφος των βάσεων- ορθά αναπτύξαμε την οικονομία μας στηριζόμενοι στον τουρισμό. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα τον εθισμό στο εύκολο κέρδος. Οι κατά καιρούς συγκυρίες που έπληξαν τον τουρισμό δυστυχώς δεν μας δίδαξαν τίποτε. Αντιθέτως, η οικονομική κρίση που μας έπληξε τη δεκαετία του ’10 -όντες εθισμένοι πλέον στο γρήγορο και εύκολο κέρδος- μας οδήγησε στα χρυσά διαβατήρια, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ούτε η πανδημία που ακολούθησε μάς δίδαξε ότι πρέπει να είμαστε αυτάρκεις, για να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Δεν δίνονται κίνητρα στους γεωργούς, με το δικαιολογητικό ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται, εξάλλου μαστιζόμαστε από λειψυδρία, έτσι τη γεωργική γη τη μετατρέψαμε σε πάρκα φωτοβολταϊκών. Βάζοντας την άμαξα μπροστά από το άλογο, παράγουμε ρεύμα που δεν έχουμε πού να το αποθηκεύσουμε… και το πετάμε! Εισάγουμε γεωργικά προϊόντα από χώρες που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς στα φθηνά χημικά που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργειά τους, αλλά οι δικοί μας γεωργοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση μόνο πανάκριβων χημικών, για την προστασία της υγείας μας! Κι αφού είναι θέμα υγείας, γιατί επιτρέπεται η εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες; Εκείνα δεν μας δηλητηριάζουν; Όσον αφορά τη λειψυδρία, που είναι γεγονός αναντίλεκτο, απορίας άξιο, γιατί δεν απαιτούμε την ποσότητα διυλισμένου νερού που μας αναλογεί, το οποίο παράγεται στον σταθμό επεξεργασίας λυμάτων της κατεχόμενης Μιας Μηλιάς για σκοπούς άρδευσης. Οι Τ/κύπριοι χρησιμοποιούν την ποσότητα που τους αναλογεί και το μερίδιό μας το χύνουν στη θάλασσα. Αλλά τη λειτουργία του σταθμού πληρώνουμε εμείς οι Ε/κύπριοι… Ως φυσικό επακόλουθο, έχει πληγεί η δημογραφία της Κύπρου, σε βαθμό που τα όποια μέτρα αναστροφής της τραγικής αυτής κατάστασης, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να αποδώσουν, νοουμένου ότι θα ληφθούν τάχιστα δραστικά μέτρα. Γι’ αυτό το Ινστιτούτο επιμένει σε οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη στον πρωτογενή τομέα.

Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε παρατήρηση από φιλοξενούμενη σε τηλεοπτική εκπομπή, για τις πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς, ότι αυτή η πρακτική έχει αποφέρει πολλά κέρδη στην οικονομία μας, εξάλλου δεν έχουμε τίποτε άλλο να πωλήσουμε, δεν παράγουμε τίποτε, άρα καλά κάνουμε! Απαράδεκτος τρόπος σκέψεως για μια κοινωνία που επαίρεται για το υψηλό ποσοστό μορφωμένων ανθρώπων. Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της οικονομίας, φτάνει να εκπονηθούν σοβαρές μελέτες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του τόπου μας. Η λιγοστή γη που μας απέμεινε είναι πολύτιμη και χρέος μας είναι να την παραδώσουμε στις επόμενες γενεές, όπως την παρέδωσαν σ’ εμάς οι γονείς μας και οι παππούδες μας, με απερίγραπτες θυσίες, ποτισμένη με τον ιδρώτα τους. Το ξεπούλημά της για γρήγορο και εύκολο πλουτισμό συνιστά κατάντημα. Αν συνεχίσουμε σ’ αυτή την πορεία, η γη που θα ανήκει στους Έλληνες της Κύπρου θα είναι ελάχιστη και, σε συνδυασμό με τη φθίνουσα δημογραφία, οι συνέπειες για την εθνική μας επιβίωση στην από χιλιάδων ετών πατρίδα μας, δυσμενέστατες. Όταν θα έχουμε ξεπουλήσει τη γη μας, ποιον τρόπο θα βρούμε για εύκολο κέρδος; Θα πωλούμε τα παιδιά μας;

Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους ιθύνοντες έστω και τώρα, που ήδη η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ευρωπαϊκά κράτη που δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αλλά δεν χαρακτηρίζονται από τη δική μας απρονοησία, έχουν θεσπίσει αυστηρότατους νόμους για την πώληση ακινήτων, για προστασία του λαού τους και της εδαφικής τους ακεραιότητας. Χρέος όλων, Κυβέρνησης και Βουλής, να θέσουν φρένο στον κατήφορο που ακολουθούμε!

*Γραμματέας Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου