Αναδύθηκε ξανά τις τελευταίες μέρες και δημοσιοποιήθηκε με διάφορους τρόπους η νέα απειλή που θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες η Λευκωσία, η οποία είναι ξανά περιτυλιγμένη με την απαστράπτουσα μεταμφίεση της «ανάπτυξης» και της αντιμετώπισης της υπανάπτυξης.

Συγκεκριμένα: Ιδιωτική εταιρεία, η οποία απέκτησε την ιδιοκτησία γης σημαντικής έκτασης, που βρίσκεται πάνω στη Λεωφόρο Σαλαμίνας, ακριβώς απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου, τα ενετικά τείχη της περιτειχισμένης πόλης και το Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας, επανήλθε με αίτηση της προς τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λευκωσίας για να ζητήσει πολεοδομική και οικοδομική άδεια για την ανέγερση ενός ακόμα Πύργου, ύψους 27 ορόφων.

Σχετικά πρόσφατα, η ίδια Εταιρεία προσπάθησε ξανά να αδειοδοτηθεί για χρυσή επένδυση 36 ορόφων και ύψους 150 μέτρων, όταν τις εξουσίες πολεοδομικού και οικοδομικού ελέγχου είχε ο Δήμος Λευκωσίας, πριν την 1/07/24. Κατά την περίοδο εκείνη, η Εταιρεία είχε κινήσει ουρανό και γη και άσκησε αφόρητες και πανταχόθεν πιέσεις και επιρροές στον τότε Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να εξαργυρώσει το πλήρες πακέτο των λεγόμενων «πολεοδομικών κινήτρων» που εφηύρε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ως πανάκεια προς θεραπεία πάσας νόσου!

Περιττό να λεχθεί πως παρά λίγο να τα καταφέρει και να κάνει το «κάρβουνο» χρυσάφι για την ίδια, φορτώνοντας στη μοιρασμένη Λευκωσία, στο διηνεκές, ένα δυνανάλογα ψηλό και ογκώδες κτίριο, το οποίο ήταν καταφανώς εκτός τόπου και θα εξαφάνιζε αισθητικά και με κάθε άλλο τρόπο το μοναδικό μνημείο που ξεχωρίζει τη Λευκωσία και της αποδίδει ταυτότητα. Είχε βρει ευήκοα ώτα δήθεν προοδευτικών αξιωματούχων της Κεντρικής Κυβέρνησης και των Υπηρεσιών της, και κυρίως του Δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, που ήταν έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ και να πλήξουν, κατά την εκτίμηση των πολλών, τις σημαντικότερες ποιότητες και χαρακτηριστικά της ιστορικής πρωτεύουσας.

Σε εκείνο το στάδιο, οι σχεδιασμοί της ιδιοκτήτριας Εταιρείας δεν είχαν αίσια για την ίδια κατάληξη, γιατί το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ο Διευθυντής του στάθηκαν αταλάντευτα υπέρ της ιστορίας, της φυσιογνωμίας, αλλά και του μέλλοντος της Λευκωσίας, και δεν πειθάρχησαν ούτε «πείσθηκαν» από τις πιέσεις που και οι ίδιοι υπέστησαν. Για το λόγο αυτό, μπορούν να είναι περήφανοι και πρέπει να γνωρίζουν πως οι μελλοντικοί Λευκωσιάτες θα τους ευγνωμονούν! Και αυτό, παρά το ότι στους διαδρόμους και τις αίθουσες συνεδριάσεων του Δήμου Λευκωσίας ακούγονταν και κουβέντες πως ο Δήμος Λευκωσίας θάπρεπε να υποστηρίξει την αίτηση, έστω και χωρίς την έγκριση του Διευθυντή Τμήματος Αρχαιοτήτων, επειδή δεν θα βρισκόταν ενδιαφερόμενο κατά νόμο μέρος να προσβάλει στο Δικαστήριο μια τέτοια απόφαση!

Τώρα, η Εταιρεία επιχειρεί εκ νέου να κάνει το δικό της, προτείνοντας λιγότερους ορόφους και ύψος (από τους 36, «δέχεται» και με 27!). Η αίτηση της βρίσκεται ενώπιον του ΕΟΑ Λευκωσίας, του οποίου Πρόεδρος είναι ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της 22/02, φαίνεται πως ο ΕΟΑ «… ασκεί έμμεσες πιέσεις στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ώστε να κλείσει τα μάτια στην ανέγερση πύργου 25 ορόφων, όπως αφήνεται να νοηθεί πίσω από αναφορές του Διευθυντή Τμήματος Αρχαιοτήτων». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο ΕΟΑ επιχειρεί να «διαπραγματευθεί» με το Τμήμα Αρχαιοτήτων τον αριθμό των ορόφων της ανάπτυξης, μέσω επιστολής του προς το Τμήμα αυτό, κάνοντας ουσιαστικά τη δουλειά του επενδυτή! Συγκεκριμένα, ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης εισηγείται «συμβιβαστική» πρόταση για να μειωθεί ο αριθμός των ορόφων της οικοδομής από 27 σε 25!

Ο Διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων, τιμώντας τη θέση και την ευθύνη που του ανέθεσε η Πολιτεία, αρνήθηκε τις δήθεν συμβιβαστικές προτάσεις του ΕΟΑ και εμμένει στην πιστή εφαρμογή του Νόμου, του ίδιου Νόμου που ισχύει για κάθε άλλο πολίτη και ιδιοκτήτη αυτού του Κράτους. Χίλιες φορές μπράβο του! Ένας καθόλα άξιος Ανώτατος Λειτουργός του Δημοσίου, από αυτούς που τείνουν να εκλείψουν, δυστυχώς!

Καλά κάνουν ο Πρόεδρος, αλλά και τα Μέλη του Συμβουλίου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας να μην επιχειρήσουν χειρισμούς και διευθετήσεις που θα είναι παράνομες και αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας και των Νομοθεσιών. Ας μην επιχειρήσουν να περάσουν την κάμηλο μέσα από την τρύπα του βελονιού, γιατί οι πολίτες βλέπουν προσεκτικά … Ας θυμούνται ποιες υποχρεώσεις έχουν σύμφωνα με το Μέρος IV του Νόμου περί ΕΟΑ, σε σχέση με τη »Συμμετοχή Πολιτών» πριν τη λήψη αποφάσεων που αφορούν ΚΑΙ πολεοδομικά θέματα.

Ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και ο Δήμαρχος και το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας οφείλουν να προασπίσουν με αποφασιστικότητα και σθένος το δημόσιο συμφέρον, όπως περιγράφεται και εξειδικεύεται στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας, στο Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου της Πρωτεύουσας και σε διάφορες νομοθεσίες, και να σταθούν ξεκάθαρα, χωρίς υπεκφυγές και δικολαβισμούς, στην πλευρά της Λευκωσίας.

Όλοι, ας θυμούνται, πως τα κίνητρα που ανανεώνονται και διαιωνίζονται από το 2013 και μετά, άκριτα και αναιτιολόγητα, είναι κίνητρα και ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΜΟΝΟ στις περιπτώσεις που το Κράτος κρίνει ότι υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και, ταυτόχρονα, δεν προκαλείται ζημιά στο δημόσιο συμφέρον. Τα κίνητρα ΔΕΝ αποτελούν κεκτημένο δικαίωμα οποιουδήποτε ιδιοκτήτη γης και ας πάψουν ορισμένοι να υποκρίνονται πως με τις αποφάσεις τους προσπαθούν να προφυλάξουν δήθεν από απαιτήσεις του όποιου ιδιοκτήτη γης για αποζημιώσεις!

Τέλος, ΤΩΡΑ, όχι αργότερα, είναι αναγκαίο να ακουστούν δυνατά και ξεκάθαρα οι σχετικές απόψεις και θέσεις του ΕΤΕΚ, του Συλλόγου Αρχαιολόγων και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Παγκύπριου Οργανισμού Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, των Φίλων της Λευκωσίας, των Φίλων του Αγίου Αντρέα και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Μιλήστε όλοι, έστω και αν δεν σας ρωτήσουν γιατί αύριο θα είναι πλέον πολύ αργά.

  • Αρχιτέκτονας – Πολεοδόμος

Πρώην Γενικός Διευθυντής Υπουργείων