Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε μια γλώσσα που διαρκεί χιλιάδες χρόνια και έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η ελληνική γλώσσα μας, με την πλούσια ιστορία της και τη μοναδική της ικανότητα να εκφράζει σκέψεις, συναισθήματα και έννοιες, αποτελεί έναν ανεκτίμητο θησαυρό που διαρκώς εξελίσσεται.
Από τα αρχαία χρόνια, οι μεγάλοι στοχαστές και φιλόσοφοι, όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, και ο Σωκράτης, χρησιμοποίησαν την ελληνική γλώσσα για να διατυπώσουν τις θεμελιώδεις έννοιες που επηρέασαν τη σκέψη και τον πολιτισμό του δυτικού κόσμου. Η λογοτεχνία μας, από τους τραγικούς ποιητές όπως ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, έως τους ιστορικούς όπως ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης, αποτελεί θεμέλιο της παγκόσμιας λογοτεχνίας και επιστήμης. Όταν μιλάμε ελληνικά, δεν μιλάμε απλώς μια γλώσσα… μιλάμε το όχημα με το οποίο εκφράστηκαν οι πιο υψηλές σκέψεις και ιδέες, από το έργο του Ομήρου και τις φιλοσοφικές σχολές της Αρχαίας Αθήνας, από τις σπουδές των μεγάλων επιστημόνων της Αναγέννησης μέχρι τη σύγχρονη έρευνα και την τεχνολογία!
Μάλιστα, πολλές από τις εκφράσεις και τις φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά σήμερα όχι μόνο έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά είναι ουσιαστικά οι ίδιες, με λίγες μόνο μετατροπές.
(Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο που με ξάφνιασε πραγματικά, καθώς διαπίστωσα πόσες αρχαίες φράσεις χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε καν, όπως για παράδειγμα, «ένα χελιδόνι (ή ένας κούκος) δεν φέρνει την άνοιξη» («Μία χελιδών έαρ ού ποιεί»- ειπώθηκε από τον Αίσωπο, ή «Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει» («Η γλώττα ανόστεος μέν οστέα θραύει»- φράση του Σόλων) και πάρα πολλές άλλες.
Στην Κύπρο μας, η ελληνική γλώσσα, έχοντας βαθιές ρίζες, συνεχίζει να αναπτύσσεται και να διατηρεί πολλές λέξεις και εκφράσεις που προέρχονται από τα αρχαία ελληνικά, παραμένοντας ζωντανή στην καθημερινή χρήση- «Πολλά λές» λένε στην Ελλάδα, «Πολλά λαλείς», λέμε εμείς εδώ. Εδώ, στην Κύπρο μας, η ελληνική γλώσσα αντιπροσωπεύει τη δύναμη της παράδοσης, της αντίστασης και της συνέχειας!
Αξιοσημείωτο είναι το έργο του Κώστα Μόντη, ενός από τους σημαντικότερους ποιητές της Κύπρου, ο οποίος μέσα από τα ποιήματά του αναδεικνύει τη σημασία της ελληνικής γλώσσας για την ταυτότητά μας. Στο ποίημα του «Έλληνες ποιητές», ο Μόντης εκφράζει την αντίσταση της γλώσσας μας, τη δύναμη που προσφέρει για να διατηρηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και να αντισταθμιστούν οι προκλήσεις της εποχής: «Ελάχιστοι μας διαβάζουν, ελάχιστοι ξέρουν τη γλώσσα μας, μένουμε αδικαίωτοι κι αχειροκρότητοι, σ’ αυτή τη μακρινή γωνιά, όμως αντισταθμίζει, που γράφουμε ελληνικά».
Αυτή η φράση του Μόντη αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι η γλώσσα για την Κύπρο, καθώς μέσα από αυτήν διατηρούμε τη σύνδεση με την ιστορία μας, την κουλτούρα μας και την εθνική μας ταυτότητα.
Με αφορμή, την αναφορά στον Κώστα Μόντη, ως παρένθεση, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θα διοργανωθεί μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Κώστα Μόντη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου και ώρα 7.30 στη Στέγη Γραμμάτων. Θα ήταν μεγάλη χαρά να σας έχουμε μαζί μας για να τιμήσουμε τη μνήμη και το έργο αυτού του σπουδαίου ποιητή, που η προσφορά του στη γλώσσα μας και στην πολιτιστική μας κληρονομιά παραμένει ανεκτίμητη.
Αγαπητοί φίλοι, η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλώς ένα μέσο επικοινωνίας, είναι το μέσο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μια δύναμη αντίστασης, ένας τρόπος να παραμείνουμε πιστοί στις ρίζες μας και να προχωρήσουμε μπροστά, παρά τις δυσκολίες. Ας την φυλάξουμε λοιπόν ως ανεκτίμητο θησαυρό για τις επόμενες γενιές.
*Πρόεδρος επαρχιακής επιτροπής Λάρνακας/Αμμοχώστου του ΚΥΚΕΜ