Είναι γεγονός ότι πολλά κοινωνικά θέματα απασχολούν τους συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια, ένα απ’ αυτά είναι το κατά παραδοχή δύσκολο και πολυσύνθετο ζήτημα του μεταναστευτικού και του δημογραφικού, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Στην Ευρώπη, οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι αυτές του νότου και τις ανατολής στις οποίες φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος.

Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει την πολιτεία μας και προβληματίζει έντονα τους συμπολίτες μας, είναι ένα πρόβλημα που αφέθηκε να διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελεί για πάρα πολλούς συμπολίτες μας μείζον πρωταρχικό θέμα και να φτάνει στο σημείο να θεωρείται, κι όχι άδικα, άμεση απειλή για τον δημογραφικό χαρακτήρα και πολιτισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κακοί και λανθασμένοι χειρισμοί της προηγούμενης διακυβέρνησης, η οποία όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος του ζητήματος, δεν μπόρεσαν ούτε να αναχαιτίσουν τις αυξημένες ροές μεταναστών προς την χώρα μας, ούτε να επισπεύσουν τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων, ενώ παράλληλα απέτυχαν να αυξήσουν τις εκροές δηλαδή τις επιστροφές αιτητών των οποίων οι αιτήσεις εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν.

Ευτυχώς οι προτεραιότητες και οι πρακτικές αυτής της κυβέρνησης άλλαξαν τα κακά δεδομένα που υπήρχαν στην Κύπρο μέχρι το 2022. Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου φαίνεται ότι χειρίστηκε εξαιρετικά το όλο ζήτημα, αυτό συνηγορούν άλλωστε και οι αριθμοί, οι οποίοι δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος.

Έπειτα ιδρύθηκε το Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, το οποίο ήταν πάγια θέση και απαίτηση του Δημοκρατικού Κόμματος. Μέσω του υφυπουργού Νικόλα Ιωαννίδη, προωθήθηκαν στρατηγικές και πολιτικές συμπεριλαμβανομένων σε μεγάλο βαθμό προτάσεων και εισηγήσεων του Δημοκρατικού Κόμματος που η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει και κατάφερε να περιορίσει το πρόβλημα. Για πρώτη φορά πέτυχε να αυξήσει τις εκροές ενώ ταυτόχρονα μείωσε τις εισροές λαθρομεταναστών στην Κύπρο. Επιπρόσθετα σχεδόν εκμηδένισε τις εισροές από τις χώρες της Αφρικής.

Είμαστε στο επιθυμητό σημείο που θα θέλαμε; Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα το ιδεατό αποτέλεσμα, όμως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και υπάρχει η πρόθεση να το πετύχουμε. Οφείλουμε να επιτύχουμε γιατί αλλιώς θα δούμε τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού μας να αλλάζει.

Ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που αγγίζει την δημογραφική ταυτότητα της μικρής μας Κύπρου, της κατεχόμενης πατρίδας μας, αντιμετωπίστηκε χωρίς πλάνο, χωρίς στρατηγική και χωρίς την δέουσα σημασία, με πρόχειρες λύσεις, όπως ήταν το συρματόπλεγμα που είχε τοποθετηθεί σε περιοχές της γραμμής αντιπαράταξης.

Αναπόφευκτα, η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης επηρεάζεται από τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα της γύρω περιοχής και δη από την φλεγόμενη Μέση Ανατολή. Εξ’ ου και ο πολύ μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων, για τους οποίους ευελπιστούμε ότι με την αλλαγή καθεστώτος στην Συρία θα ξεκινήσουν και οι μαζικές εθελούσιες επιστροφές. Επιπλέον, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν θα ήταν σημαντικό να ξεκινήσει και η επανεξέταση των αδειών τους, μιας και μπορεί πλέον να μην συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους τους παραχωρήθηκε στο παρελθόν προστασία.

Είμαστε φιλήσυχος και φιλόξενος λαός και το αποδεικνύουμε καθημερινά γιατί και εμείς είμαστε θύματα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέχρι και σήμερα. Την ίδια ώρα όμως οφείλουμε να διαφυλάξουμε τον δημογραφικό μας χαρακτήρα και τον πολιτισμό μας και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των νόμιμων πολιτών αυτού του κράτους.  

Πέραν από την τρέχουσα πολιτική που ακολουθείται στο μεταναστευτικό θα πρέπει να ενταθούν και από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης και Αστυνομίας οι έλεγχοι για εντοπισμό και απέλαση παράνομων μεταναστών και φυσικά παράνομων δραστηριοτήτων ούτως ώστε κανείς να μην εκμεταλλεύεται την φιλοξενία της χώρας μας.

Σεβόμαστε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη προστασίας. Ξέρουμε, δυστυχώς, τι σημαίνει προσφυγιά και αναντίλεκτα δεν θέλουμε να βλέπουμε να επαναλαμβάνεται έστω και αν αφορά άλλους λαούς. Ζητάμε όμως και από αυτούς τους οποίους φιλοξενούμε να δείχνουν τον ίδιο σεβασμό στον δικό μας πολιτισμό, στην δικιά μας θρησκεία, στις δικές μας νομοθεσίες στις δικές μας διαδικασίες και στη δική μας κοινωνία στο σύνολο της.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν αρέσκεται στον λαϊκισμό και δεν αρκείται στο να εντοπίζει τα προβλήματα. Το Δημοκρατικό Κόμμα επιλέγει να τα αναλύει, να ακούει απόψεις εμπειρογνωμόνων τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, να αφουγκράζεται τα θέλω και τις ανάγκες των συμπολιτών του, να εισηγείται προτάσεις και να δίνει εφικτές λύσεις σε σωρεία θεμάτων.

Το ΔΗ.ΚΟ μέσα από τις πολλές ημερίδες διάφορων θεματικών που διοργανώνουν οι ομάδες πολιτικής του καθώς και οι επαρχιακές του επιτροπές θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα, μακριά από τα φώτα, για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας.

*Γενικός Γραμματέας, Δημοκρατικού Κόμματος