Η συζήτηση στη Βουλή για μείωση του ηλικιακού ορίου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο ενδεχομένως να φέρει βαρυσήμαντες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου.

Τα στοιχεία από το Αρχείο Πληθυσμού για τους νέους ψηφοφόρους και τη μείωση του ηλικιακού ορίου στα 17 έτη, όπως τα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή, οδηγούν σε σημαντικά συμπεράσματα και κάνουν ακόμα πιο καίριο το ερώτημα: Οι νέοι ψηφοφόροι αλλάζουν τον κομματικό χάρτη;

Mε την κοινή λογική και τη ψυχρή ανάλυση των αριθμητικών δεδομένων όπως αποτυπώθηκαν στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες η απάντηση είναι καταφατική.

Κάνοντας μια απλή αριθμητική σύγκριση με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2024 εύκολα διαπιστώνεται ότι οι νέοι ψηφοφόροι κατατάσσονται ως πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου.
Σε απόλυτους αριθμούς σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα του Αρχείου Πληθυσμού, 92.129 Κύπριοι πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω θα πληρούσαν τα κριτήρια για αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, αν οι αλλαγές τίθεντο σε ισχύ σήμερα.

Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε 91.316 ψήφους, το ΑΚΕΛ 79.136 ψήφους και ο ανεξάρτητος Φειδίας Παναγιώτου 71.330 ψήφους.

Σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο από σήμερα είναι ορισμένη η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του 2026. Οι βουλευτικές εκλογές είθισται να είναι η εκλογική διαδικασία που αντικατοπτρίζει τα κομματικά ποσοστά και καταδεικνύει την πολιτική δύναμη των κομμάτων.

Για σκοπούς καλύτερης εικόνας και σύγκρισης παρατίθενται τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2021 με αναφορά στις δύο πρώτες πολιτικές δυνάμεις.

Ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε 99.328 ψήφους, το ΑΚΕΛ 79.913 ψήφους και τα άλλα κόμματα έλαβαν λιγότερες ψήφους. Με βάση λοιπόν τα ποσοστά που καταγράφηκαν στις βουλευτικές εκλογές του 2021 οι νέοι ψηφοφόροι είναι περίπου 7.000 λιγότεροι από τις ψήφους που πήρε ο ΔΗΣΥ και περισσότερες από 12.000 από τις ψήφους που έλαβε το ΑΚΕΛ. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα ποσοστά που έλαβαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα το 2021 οι νέοι ψηφοφόροι θα εξασφάλιζαν τη δεύτερη θέση.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι νέοι ψηφοφόροι είναι μια σημαντική δεξαμενή ψήφων στην οποία αναμένεται ότι θα εστιάσουν την προσπάθεια τους οι πολιτικές δυνάμεις για να αντλήσουν ψήφους στις προσεχείς εκλογές. Αν θα τα καταφέρουν αυτό θα φανεί στην κάλπη.

Για να προχωρήσει η εξασφάλιση του δικαιώματος του εκλέγειν στα 17 έτη θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση των νομοσχεδίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής φαίνεται εν πρώτοις να αντίκρυσαν με θετικό φακό τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Στην Ευρώπη, μέλος της οποίας είναι η Κύπρος, στις Ευρωεκλογές του 2024 δόθηκε το δικαίωμα της ψηφοφορίας σε εφήβους από το Βέλγιο και τη Γερμανία. Δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη έχουν επίσης στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Μάλτα.

Στα κομματικά γραφεία πήραν ήδη τις υπολογιστικές μηχανές προσπαθώντας να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς. Άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια και να μελετούν τρόπους για να προσεγγίσουν τη νέα γενιά να προσέλθει σε πρώτη φάση στις κάλπες και σε δεύτερη φάση να επιλέξει το δικό τους κομματικό σχηματισμό.

Στα ψηφοδέλτια αναμένεται να δούμε πολλά νεαρά πρόσωπα σε μια προσπάθεια των πολιτικών δυνάμεων να αντλήσουν ψήφους από τη νέα γενιά. Η ετυμηγορία των νέων όχι μόνο μπορεί να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα αλλά ενδεχομένως να φέρει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Προς το παρόν βλέπουμε τον τρόπο που οι πολιτικοί φλερτάρουν με τη νέα γενιά γνωρίζοντας ότι η ψήφος τους μετρά και μάλιστα πολύ.

Η ψήφος στους νέους ενδεχομένως να σηματοδοτήσει το τέλος ενός ιστορικού κύκλου που οικοδομήθηκε με βάση το κράτος του 1960. Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες από τα 17 έτη δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί ότι προκαλεί ρήξη με κατεστημένα και συμβάλει σημαντικά στην αλλαγή νοοτροπίας καθιστώντας τους νέους συνδιαμορφωτές και συνοδοιπόρους στην πορεία του εκσυγχρονισμού του κράτους στην οποία οι νέοι θα είναι πρωταγωνιστές παίρνοντας την τύχη τους στα δικά τους χέρια καθορίζοντας την πορεία για το μέλλον.

*Δημοσιογράφος / τέως διευθυντής Γραφείου Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας