Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών είναι πάντα γεμάτα από ταλαιπωρημένους δικαιούχους, που προσέρχονται εκεί, επειδή δεν έχουν άλλην επιλογή. Το κείμενο αυτό έχει σκοπό να υποβάλει εισηγήσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι τραυματίες από δυστυχήματα ή σοβαρές περιπτώσεις που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση πρέπει να είναι οι κύριοι δικαιούχοι της εξυπηρέτησης των ΤΑΕΠ. Όμως στα ΤΑΕΠ, συνήθως, και ιδιαίτερα τις μη εργάσιμες ώρες προσέρχονται εκατοντάδες άλλοι, που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, που δεν παίρνει αναβολή ως την άλλη μέρα.
Εισήγηση μου είναι τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓΕΣΥ να λειτουργούν από το πρωί ως αργά το βράδυ, ως Τμήματα Πρώτων Βοηθειών για εξυπηρέτηση των δικαιούχων που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα. Μια ξαφνική αδιαθεσία ή ένα πόνο, μια ίωση, μια δηλητηρίαση, ή κάτι παρόμοιο. Τα τμήματα αυτά πρέπει να υπάγονται απ’ ευθείας στον ΟΑΥ. Ο ΟΑΥ πρέπει να ζητήσει από προσωπικούς γιατρούς, ιδιαίτερα από όσους έχουν ειδικότητα παθολογίας, να στελεχώσουν αυτά τα τμήματα, με την αμοιβή ενός Π.Ι. που έχει γραμμένους αρκετούς ασθενείς. Θα εργάζονται φυσικά με βάρδιες. Σε κάθε τμήμα θα εργάζονται γιατροί και νοσηλευτές, ανάλογα με τον πληθυσμό που θα εξυπηρετούν. Αυτά τα τμήματα θα λειτουργούν και ως κέντρα διαλογής, για παραπομπή στα ΤΑΕΠ.
Στα τμήματα αυτά θα προσέρχονται όσοι έχουν ανάγκη άμεσης εξέτασης. Δεν θα μπορούν φυσικά να επισκεφθούν τον προσωπικό τους γιατρό, επειδή θα είναι απασχολημένος με δικαιούχους που έχουν κλείσει ραντεβού ή θα είναι ώρα που τα ιατρεία είναι κλειστά.
Ο επί καθήκοντι γιατρός θα εξετάζει τον ασθενή και θα κάνει αξιολόγηση. Αν η περίπτωση είναι σοβαρή και χρειάζεται περισσότερες εξετάσεις, να του εκδίδει παραπεμπτικό για το ΤΑΕΠ της πόλης του. Θα μπορεί μάλιστα να καλεί ασθενοφόρο για την μεταφορά του. Αν είναι περίπτωση που χρειάζεται έναν ορό και παρακολούθηση ως το άλλο πρωί, να τον παραπέμπει σε νοσηλευτήριο ενδονοσοκομειακής περίθαλψης για τα σχετικά. Αν είναι ίωση ή άλλη παρόμοια περίπτωση ο γιατρός θα δίνει συνταγή φαρμάκων και ο ασθενής θα πηγαίνει σπίτι του. Αν ο ασθενής υποφέρει από περιστατικό, που χρειάζεται άμεση επέμβαση, όπως π.χ. οξεία σκωληκοειδίτιδα, θα τον παραπέμπει σε νοσοκομείο, όπου θα διανυκτερεύει και την άλλη μέρα να αποφασίσει ο ειδικός γιατρός για τα περαιτέρω.
Αυτά τα κέντρα πρώτων βοηθειών μπορούν να ενταχθούν σε ένα ιδιωτικό ή δημόσιο νοσηλευτήριο στην πτέρυγα των εξωτερικών ιατρείων, με ειδική συμφωνία. Θα είναι εύκολη περίπτωση, επειδή αυτά τα κέντρα δεν θα έχουν τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ΤΑΕΠ.
Φυσικά δεν κατέχω τη απόλυτη γνώση, ούτε και είμαι βέβαιος για τη λειτουργία αυτών των τμημάτων. Όμως το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει επί δοκιμαστικής βάσεως και να γίνει αξιολόγηση. Στη δοκιμαστική περίοδο μπορεί τα κέντρα να στελεχώσουν Π.Ι. με ειδική συμφωνία με τον ΟΑΥ.
Τα πλεονεκτήματα είναι κυρίως η αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ και η ταχύτερη εξέταση των όσων αντιμετωπίζουν πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Από την άλλη όλοι οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται καλύτερα και θα τυγχάνουν σχεδόν άμεσης ιατρικής φροντίδας.
Η καλύτερη αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων είναι η δοκιμή λύσεων και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Άλλωστε είναι κοινή παραδοχή, ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές στο ΓΕΣΥ.