Head Treasury & Capital Markets, Private Banking and ESG στην AstroBank

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη ειδική έκδοση «2025: Έτος Προκλήσεων και Ευκαιριών», η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επώνυμες απόψεις και κυκλοφόρησε με τον «Φιλελεύθερου» την Κυριακή 12/1. Δείτε εδώ όλα τα άρθρα σε ηλεκτρονική μορφή

Τα τελευταία χρόνια έχουμε εισέλθει σε ένα περιβάλλον διαδοχικών κρίσεων που δημιουργεί πολυσύνθετες προκλήσεις οι οποίες απαιτούν ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα από τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, έχουν επιτείνει την οικονομική αβεβαιότητα, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας και στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, επηρεάζοντας άμεσα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και κατ’ επέκταση τις τράπεζες.

Σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις η κυπριακή οικονομία κατάφερε να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητά της και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Μάλιστα κατάφερε να επιτύχει αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που επιβεβαιώνεται από την αναβάθμισή της από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα ¨Α¨ μετά από 13 χρόνια και βεβαίως από τις θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Έχει επίσης σημειώσει την πιο ψηλή συσσώρευση δημοσιονομικού πλεονάσματος σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ μείωσε αρκετά το χρέος, το οποίο μέχρι το 2027 υπολογίζεται να είναι στο 60% του ΑΕΠ- γεγονός εξαιρετικά σημαντικό αν συνυπολογιστεί η ανάπτυξη και οι δημοσιονομικές προοπτικές.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση έχει καταφέρει επιτυχώς να διαχειριστεί το χρέος που στόχο είχε κυρίως να μειώσει το κίνδυνο αναχρηματοδότησης και παράλληλα κατάφερε να διατηρήσει ψηλά επίπεδα ρευστότητας στα ταμεία του κράτους,  προς αντιμετώπιση πιθανών εξωγενών πιέσεων.

Αυτές οι εκτιμήσεις σίγουρα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη νέα χρονιά. Παρόλα αυτά και το 2025 φέρνει νέες προκλήσεις ενώπιον μας. Μεγαλύτερο βαρίδι για την πρόοδο και τη σταθερότητα παραμένουν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πολιτική αστάθεια σε Γερμανία και Γαλλία η οποία μπορεί να μετατραπεί σε κρίση με κίνδυνο εξάπλωσης στην Ευρωζώνη. Στο κάδρο και οι επιπτώσεις των πολιτικών του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.

Σε πρόσφατη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας υπήρξε ομοφωνία ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται ενίσχυση από τις κυβερνήσεις και το εποπτικό πλαίσιο για να μπορέσουν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες οι οποίες εκτιμώνται στα €800 δισ. περίπου, ώστε η Ευρώπη να κλείσει το τεχνολογικό χάσμα και να ακολουθήσει στην καινοτομία τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις επιβάλλουν στις ευρωπαϊκές χώρες να λειτουργούν πλέον σαν μια ενιαία αγορά και τα χρηματοδοτικά προγράμματα να γίνονται σε ενιαίο επίπεδο, ώστε η ΕΕ να μην υστερεί σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας από την Κίνα και την Αμερική.

Για την ώρα όμως, οι τράπεζες παραμένουν η κύρια πηγή χρηματοδότησης της Ευρώπης καθώς η κεφαλαιαγορά υστερεί σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρά τις πρωτοβουλίες του Capital Markets Union / Savings and Investments Union, οι επενδυτικές ανάγκες είναι τεράστιες και μόνο η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών μπορεί να στηρίξει εγκαίρως τα μεγάλα ενεργειακά έργα αλλά και τις πολλές μικρές πρωτοβουλίες που απαιτούνται στον τομέα της καινοτομίας.

Είναι δεδομένο ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς και το ζητούμενο είναι να επιδεικνύουμε την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα, εν μέσω αβεβαιότητας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία η υιοθέτηση πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που έχουν ως γνώμονα τη βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη και που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις όποιες προκλήσεις και αναταράξεις, διατηρώντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Αυτός πρέπει να είναι ο σταθερός στόχος όλων των φορέων της κυπριακής οικονομίας.

Ας μη ξεχνάμε ότι οι αναβαθμίσεις έρχονται σαν αποτέλεσμα της συνεπούς κυβερνητικής πολιτικής που είναι αυστηρά προσηλωμένη στο τρίπτυχο της ανάπτυξης, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της κοινωνικής ευημερίας.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να εστιάσουμε σε τομείς που καθορίζουν τις εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι στο σήμερα αλλά και μελλοντικά. Τομείς όπως η καινοτομία, η πράσινη τεχνολογία και οι ψηφιακές λύσεις-η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και το blockchain – μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλίσουν βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος start-up επιχειρήσεων και να θωρακίσουμε την κυβερνοασφάλεια. Έχοντας ως πυξίδα μας την πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, καλούμαστε να διαφυλάξουμε τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας συνολικά. Παράλληλα, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ισχυρούς τους τομείς ανάπτυξης οι οποίοι παραμένουν οι σταθεροί αιμοδότες της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως είναι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η εκπαίδευση.

Ως AstroBank, έχουμε δεσμευτεί να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις μέσα από στρατηγικές που εστιάζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Κύριες προτεραιότητες μας είναι η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και ολοκλήρωση της απομάκρυνσης κινδύνων που έχουν κληροδοτηθεί, καθώς και η αύξηση εσόδων μέσω προϊόντων και υπηρεσιών μικρότερης έντασης κεφαλαίου και δανεισμού υψηλής ποιότητας.

Προέχει επίσης η αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της Τράπεζας μέσω ψηφιοποίησης, εξορθολογισμού των διαδικασιών και συνεχούς έλεγχου του κόστους καθώς και της διατήρησης επαρκούς ρευστότητας και κεφαλαιακών θέσεων. Η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στο επιχειρηματικό της πλάνο, το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα σημαντική λειτουργική αποτελεσματικότητα, ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών και βελτίωση της κερδοφορίας.

Προχωρούμε λοιπόν έχοντας ως γνώμονά μας τη διασφάλιση της οικονομικής ανθεκτικότητας, σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς.