Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη ειδική έκδοση «2025: Έτος Προκλήσεων και Ευκαιριών», η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επώνυμες απόψεις και κυκλοφόρησε με τον «Φιλελεύθερου» την Κυριακή 12/1. Δείτε εδώ όλα τα άρθρα σε ηλεκτρονική μορφή
Το 2024 μας αποχαιρετά μέσα σε συνθήκες αυξημένης αστάθειας λόγω των σοβαρών, γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Με τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή να συνεχίζονται και να δημιουργούν προκλήσεις που οφείλουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά.
Οικονομία
Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα και τις παγκόσμιες εξελίξεις η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανθεκτικότητας, αφού είχαμε 8 διαδοχικές αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας μέσα σε 20 μήνες με αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν πλέον την κυπριακή οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα «Α».
Σε μια περίοδο που οι περισσότερες οικονομίες της Ευρώπης παρουσιάζουν είτε ύφεση είτε υποτονικότητα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας (3,7%) είναι ο δεύτερος ψηλότερος στην Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 15ετίας, κάτω του 5% (4,8%) σε σύγκριση µε 6,5% όταν ανέλαβε η παρούσα διακυβέρνηση και 16% το 2013.
Ίσως όμως, το πιο σημαντικό επίτευγμα της κυπριακής οικονομίας είναι η σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο στο απόγειο της χρεοκοπίας μας, το 2015, είχε φτάσει το 118% του ΑΕΠ μας και το οποίο εάν όλα συνεχίσουν να κυλούν ομαλά, ενδέχεται να πάει κάτω από 60% ακόμα και εντός του 2025.
Όμως η θετική εικόνα της κυπριακής οικονομίας σίγουρα δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό, αφού υπάρχουν μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις και σημαντικά προβλήματα, με τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους ζωής, να πιέζουν τα κυπριακά νοικοκυριά και τις κυπριακές επιχειρήσεις.
Οι καλές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, σε συνδυασμό με την δημοσιονομική σταθερότητα επιτρέπουν περισσότερες δαπάνες να διοχετευθούν σε έργα υποδομής αλλά και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο ο προϋπολογισμός του 2025 στοχεύει στην ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη, έχοντας στο επίκεντρο του τη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους.
Κυπριακό
Στο Κυπριακό διανύουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο με σημαντικές εξελίξεις, αφού μετά από 7 χρόνια αδιέξοδου έχουμε επιτέλους κινητικότητα. Όταν ανέλαβε την Προεδρία ο Νίκος Χριστοδουλίδης πριν από 20 μήνες, παρέλαβε το κυπριακό σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο. Με μια Τουρκία να απαιτεί, ως προαπαιτούμενο, να αναγνωρίσουμε την «κυριαρχική ισότητα» του ψευδοκράτους, πριν καν να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο μαζί μας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προχώρησε αμέσως στην ανάληψη πρωτοβουλιών για, την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, τη διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με το κυπριακό και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου.
Την ίδια στιγμή που η Τουρκία καλλιεργούσε το αφήγημα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «εκλιπούσα» η Κύπρος πέτυχε τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, με την πρωτοβουλία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα η οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς.
Επιπρόσθετα, είχαμε την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο – η πρώτη μετά από 28 χρόνια και την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ που διανοίγει νέες προοπτικές για τη χώρα μας.
Είχαμε επίσης την εκλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας, για πρώτη φορά, ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ πετύχαμε τη διοργάνωση του MED9 στην χώρα μας, όπως επίσης και τη διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με το Κυπριακό στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου.
Όλα αυτά, δείχνουν πόσο έχει αναβαθμιστεί η χώρα μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Αυτή η αναβάθμιση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για το κυπριακό, αλλά για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Ως αποτέλεσμα αυτού του αναβαθμισμένου ρόλου, και παρά την αρνητική στάση της Άγκυρας, ο ΠτΔ κατάφερε, να πετύχει αρχικά τον διορισμό της κ. Ολκίν και στη συνέχεια την πραγματοποίηση της πρόσφατης τριμερής συνάντησης στη Νέα Υόρκη, αλλά και την επικείμενη πολυμερή διάσκεψη που θα συγκληθεί με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Και όλα αυτά, χωρίς, να γίνει αποδεκτή η προϋπόθεση της «ισότιμης κυριαρχίας» και χωρίς να χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε ένα ετεροβαρές κοινό ανακοινωθέν όπως γινόταν στο παρελθόν
Μπαίνοντας στη νέα χρονιά, σε μια περιοχή που κλονίζεται από δικτατορίες και τρομοκρατία, από πολέμους και συρράξεις, από αβεβαιότητα και καταστροφές,
Η χώρα μας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να έχουμε πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να τους προσφέρουμε αυτό που πραγματικά επιζητούν και αξίζουν. Ευημερία, ευτυχία και ειρήνη.