Ευνούχοι ήταν οι θαλαμηπόλοι των χαρεμιών της Ανατολής από τους οποίους έχουν αναφερθεί οι «γενετήσιοι ανδρικοί αδένες».

Ευτυχώς, λοιπόν, που ο νεοσουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πολυτελές ανάκτορο του στην Άγκυρα δεν περιλαμβάνει και χαρέμι διαφορετικά θα υπήρχαν νεοκύπριοι και άλλοι ελληνόφωνοι χωρίς εθνική συνείδηση και ηθικούς φραγμούς που πρόθυμα θα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους ως ευνούχοι στα πλαίσια της «επαναπροσέγγισης».

Όταν την επομένη της ολοκλήρωσης της τουρκικής εισβολής, ο ούτω καλούμενος πρωθυπουργός της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, διακήρυττεν ότι «διά την Τουρκίαν το Κυπριακό είναι λυμένον επί του εδάφους και του χάρτη». Τι άλλο, λοιπόν, ήθελαν να ακούσουν εάν αγνοούσαν το σχέδιο Νιχάτ Ερίμ διά ανακατάληψη της Κύπρου και ενσωμάτωσή της στην Τουρκία;

Αλλά με τον νουν μας κάμνουμε μπαϊράμι…

Θέλουν τώρα «αμάν, αμάν» επανάληψη των συνομιλιών. Εδώ και 50 χρόνια μήτε συνομιλίες μήτε διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν παρά μόνον, ως επιτυχώς έγραψε ο μακαρίτης Άγγλος δημοσιογράφος, Ρόμπερτ Φισκ, στη δεκαετία του 1980 στην έγκριτη αγγλική εφημερίδα «Independent» «κουβέντες του καφενείου».

Ανενόχλητοι, λοιπόν, οι Τούρκοι εδραίωναν τα τετελεσμένα της εισβολής και δημιουργούσαν και νέα και εμείς κλαυθμυρίζαμε χωρίς κανείς να μας ακούσει και με διάφορους τρόπους επιβράβευαν την Τουρκία. «Δεν είναι εύκολες οι θύρες όταν η χρεία τες κουρταλεί», λέει ο Διονύσιος Σολωμός στον «Ύμνο στην Ελευθερία». Ειρήσθω εν παρόδω, «κουρταλώ» σημαίνει κτυπώ δυνατά την πόρτα χωρίς κανείς να ανταποκρίνεται.

Τώρα, οι Τούρκοι επανέρχονται ωριμότεροι, θέτουν ως όρους διά την επανάληψη των συνομιλιών «Κυριαρχικής Ισότητας», «Ισότιμο Διεθνές Καθεστώς», «Δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών» και άλλα πολλά.

Μάλιστα, δυνατόν και να ελπίζουν ότι θα βρουν ανταπόκριση αφού όσα λέγουν και διακηρύττουν ηχούν «στα ώτα μη ακουόντων» ελληνόφωνων πεμπτοφαλαγγιτών στη δική μας πλευρά εθνικώς ασπόνδυλων. Τέλος, διακηρύττουν ότι «ο τουρκικός στρατός (δηλαδή οι κατοχικές δυνάμεις) είναι θεμελιώδες στοιχείο της ειρήνης στην Κύπρο».

Παρά του ότι υπάρχουν ακόμη αφελείς και ανιστόρητοι περί «ιστορικού συμβιβασμού» όταν θεωρούν τη «Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) ως μόνη ρεαλιστική επιλογή επειδή επιδεικνύοντας πλήρη περιφρόνηση στην ετυμηγορία του κυπριακού λαού όταν με ποσοστό 76% καταψήφισε στο σχετικό δημοψήφισμα το βρετανοκαναδικής έμπνευσης «Σχέδιο Ανάν».

*Πρώην συνδικαλιστής