Τις τελευταίες βδομάδες επανήλθε στην επικαιρότητα το μεγάλο θέμα της ύπαρξης ελαττωματικών αερόσακων σε χιλιάδες αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Κύπρου. Για το θέμα υπάρχουν επίσημες και ανεπίσημες ανακοινώσεις, δημοσιογραφικά δημοσιεύματα που περιγράφουν και αναλύουν το πρόβλημα και τη διάρκεια του από την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε.

Διαβάζει κανείς κείμενα χιλιάδων λέξεων, που αναφέρονται με λεπτομέρειες  στο πρόβλημα. Πότε πρωτοπαρουσιάστηκε, πότε έγιναν ανακλήσεις αυτοκινήτων για αντικατάσταση των αερόσακων, πόσα χρόνια ταλαιπωρούν την αυτοκινητοβιομηχανία και τους αγωνιούντες αγοραστές και πολλά άλλα.

Τις τελευταίες βδομάδες είδα πολλά κείμενα και αναρτήσεις στα ΜΜΕ για το θέμα. ΄Εμαθα το όνομα της εταιρείας που κατασκεύασε τους ελαττωματικούς αερόσακους, τις εταιρείες που τους προμηθεύτηκαν, τα μοντέλα αυτοκινήτων στα οποία τοποθετήθηκαν και ακόμα στο τέλος και το έτος της πτώχευσης της εταιρείας.

΄Ομως για εμένα και τις χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αυτές οι πληροφορίες λίγη σημασία έχουν. Δεν μας ενδιαφέρει πόσα αυτοκίνητα ανακλήθηκαν, ούτε πότε πτώχευσε η εταιρεία που τους κατασκεύαζε. Κάθε φορά που διαβάζω ένα εκτενές δημοσίευμα για το θέμα, μια μόνο πληροφορία αναζητώ. Πώς μπορώ να μάθω αν οι αερόσακοι του αυτοκινήτου μου είναι ελαττωματικοί και επομένως επικίνδυνοι. Όμως την πληροφορία αυτή ακόμα δεν την βρήκα. Διάβασα πολλές φορές ότι μπορεί κάποιος να ψάξει σε διάφορες ιστοσελίδες, για να διαπιστώσει αν το αυτοκίνητό του είναι ανάμεσα στα επικίνδυνα. Έκανα αρκετές προσπάθειες στο διαδίκτυο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Και διερωτώμαι. Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών δεν έχει τρόπο να βρει αυτή την πληροφορία; ‘Εχει αυτή την πληροφορία και δεν την αποστέλλει στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες; Αν ένα αυτοκίνητο περάσει από έλεγχο Μ.Ο.Τ., ανακαλύπτει το συνεργείο, αν ο αερόσακος είναι ελαττωματικός και ακινητοποιεί το αυτοκίνητο; Μπορεί να βρει αυτή την πληροφορία;

Αν το Τμήμα Οδικών Μεταφορών χρειάζεται χρόνο για να ελέγξει όλα τα εγγεγραμμένα οχήματα, τότε ας μισθώσει μια ομάδα συνεργατών και να εντοπίσει όλα τα οχήματα που έχουν αυτούς τους αερόσακους και να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους, μέχρι να αντικαταστήσουν τους αερόσακους. Ας δημιουργήσει μια εφαρμογή, όπου να μπορεί κάποιος να βρει την πληροφορία για τους αερόσακους του οχήματός του.

Η Βουλή μπορεί να ψηφίσει νόμο, που να υποχρεώνει όλους τους εισαγωγείς καινούριων και μεταχειρισμένων οχημάτων, να εκδώσουν ανακοινώσεις με τους αριθμούς πλαισίου, όλων των οχημάτων που διέθεσαν στην αγορά με ελαττωματικούς αερόσακους.

Τέλος ζητώ από το τμήμα Οδικών Μεταφορών να δώσει στη δημοσιότητα μια αξιόπιστη ιστοσελίδα ή μια απλή εφαρμογή, όπου ο κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί σημειώνοντας τον αριθμό πλαισίου και τη μάρκα του αυτοκινήτου να παίρνει την απάντηση «Το αυτοκίνητό σας έχει ελαττωματικό αερόσακο» ή «ο αερόσακος του αυτοκινήτου σας δεν ανήκει στην ομάδα των ελαττωματικών».

Επιτέλους ας γίνει κάτι. Να σταματήσει αυτή η αδράνεια. Ακόμα κι αν δεν μπορούν να βρουν τις αναγκαίες πληροφορίες, τουλάχιστον να μας ενημερώσουν, λέγοντάς μας «Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε, αφήστε το στην τύχη ή στην ατυχία σας».

Εύχομαι η τύχη να είναι ευνοϊκή για όλους. Να μην χρειαστεί να ανοίξει ο αερόσακος του αυτοκινήτου τους. Και αν τον χρειαστούν να αποδειχτεί αξιόπιστος .