Η ανυπόφορη πλέον κατάσταση στο κυκλοφοριακό και η αναζήτηση εναλλακτικών, πιο ευέλικτων, οικονομικών και οικολογικών μέσων διακίνησης, έχει δει τη ζήτηση, και αντίστοιχα την προσφορά για ηλεκτρικά σκούτερ να εκτινάσσεται στα ύψη.
Το καλοκαίρι του 2022, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε δύο τροποποιήσεις στον περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων Νόμο, ενσωματώνοντας στη νέα νομοθεσία πρόνοιες που αφορούν τη χρήση των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας, γνωστών ως ηλεκτρικών σκούτερ ή e-scooters.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή, σκοπός του τροποποιητικού νομοσχεδίου ήταν «η νομοθετική ρύθμιση της διακίνησης με Συσκευές Προσωπικής Κινητικότητας σε ποδηλατόδρομους και ποδηλατολωρίδες ή σε πλατείες και πεζόδρομους που θα υποδειχθούν από τους Δήμους και τις Κοινότητες, καθώς και ο τρόπος διάθεσης και χρήσης των συσκευών αυτών».
Βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας προβλέπουν:
(α) ότι η χρήση της Συσκευής επιτρέπεται μόνο σε πρόσωπα ηλικίας 14 ετών και άνω.
(β) ότι δυνατότητα οδήγησης της Συσκευής υπάρχει μόνο σε δρόμο στον οποίο βρίσκεται αναρτημένο σήμα τροχαίας το οποίο καθορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα στα 30 χιλιόμετρα ανά ώρα ή/και σε οποιοδήποτε ποδηλατόδρομο, ποδηλατολωρίδα ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου ο οποίος προορίζεται να παρέχει τη δυνατότητα κοινής χρήσης του από ποδηλάτες και πεζούς και ο οποίος φέρει ειδικό προς τούτο σήμα τροχαίας, και μόνο όταν εκ κατασκευής, ή ύστερα από πιστοποιημένη ρύθμιση από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο του κατασκευαστή, η συσκευή δύναται να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα είκοσι (20) χιλιομέτρων ανά ώρα.
Απαγορεύεται η χρήση της συσκευής σε οποιαδήποτε πλατεία ή σε οποιοδήποτε πεζόδρομο, με εξαίρεση τους χώρους που καθορίζονται ως επιτρεπόμενοι χώροι διακίνησης δυνάμει απόφασης του οικείου δήμου ή κοινότητας. Δηλαδή, δεν επιτρέπεται να διακινούνται τα σκούτερ σε πλατείες ή πεζόδρομους εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η τοπική αρχή, η οποία θα τοποθετήσει και σχετική προς τούτο σήμανση και σε τέτοια περίπτωση η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα που θα μπορεί να αναπτύσσει σε αυτούς τους χώρους δεν θα είναι πέραν των δέκα (10) χιλιομέτρων ανά ώρα.
Κατά τη χρήση της Συσκευής, ο χρήστης πρέπει να φέρει κατάλληλα προσδεδεμένο προστατευτικό κράνος, ενώ μεταξύ της δύσης και ανατολής του ηλίου πρέπει να φέρει στην ενδυμασία του φωσφορίζοντα διακριτικά.
Απαγορεύεται η μεταφορά από τον χρήστη Συσκευής οποιουδήποτε προσώπου ως επιβάτη, εκτός εάν εκ κατασκευής προβλέπεται η μεταφορά επιβάτη και ο επιβάτης:
(α) είναι ηλικίας άνω των δώδεκα (12) ετών·
(β) είναι καθήμενος σε κάθισμα το οποίο προβλέπεται εκ κατασκευής για τον σκοπό αυτό και
(γ) φέρει κατάλληλα προσδεδεμένο προστατευτικό κράνος.
Απαγορεύεται η χρήση Συσκευής Προσωπικής Κινητικότητας από πρόσωπο σε οποιοδήποτε αυτοκινητόδρομο, ή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και, φυσικά, απαγορεύεται η χρήση Συσκευής Προσωπικής Κινητικότητας από πρόσωπο το οποίο βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών ουσιών.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί περαιτέρω ότι ο ιδιοκτήτης, χρήστης ή κατά νόμο υπεύθυνος για τη διαχείριση της Συσκευής Προσωπικής Κινητικότητας δεν υπόκειται σε υποχρέωση ασφάλισης ευθύνης έναντι τρίτου για τη χρήση της εν λόγω Συσκευής από τον ίδιο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
Αυτές είναι λοιπόν οι βασικές πρόνοιες που διέπουν τη χρήση των ηλεκτρικών σκούτερ. Η νομοθεσία προβλέπει και για τον ελάχιστο εξοπλισμό που πρέπει να φέρει μια Συσκευή, όπως σύστημα φρένων, φωτισμό, κουδούνι κτλ.
Καταλήγω με δύο σύντομα σχόλια. Τα ηλεκτρικά σκούτερ χωρίς αμφιβολία αποτελούν μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική μέθοδο διακίνησης που μειώνει σημαντικά τη ρύπανση του αέρα και του θορύβου, ενώ παράλληλα συνεισφέρει και στον περιορισμό της συνεχώς αυξανόμενης τροχαίας κίνησης. Ως εκ τούτου, η χρήση τους, ή η επέκταση της χρήσης τους, όχι μόνο θα έπρεπε να ενθαρρύνεται αλλά, επίσης (και κυρίως) να διευκολύνεται.
Η προσπάθεια της πολιτείας για ρύθμιση του πλαισίου χρήσης τους μέσω του καθορισμού νομοθετικής βάσης είναι μεν ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά είναι ένα βήμα ημιτελές αφού η ψήφιση της νομοθεσίας χωρίς τον, εκ των προτέρων ή, τουλάχιστον, ταυτόχρονο καθορισμό επαρκούς ασφαλούς οδικού δικτύου με όριο ταχύτητας 30 χλμ/ω, αντί να προωθεί τη χρήση των εναλλακτικών μέσων διακίνησης, με όλα τα θετικά που αυτή συνεπάγεται, καταλήγει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Στην παρεμπόδιση και εν τέλει στην αποτροπή χρήσης τους.
Οφείλουμε λοιπόν ως Πολιτεία να συνειδητοποιήσουμε ότι κατά τη διαδικασία ρύθμισης σημαντικών ζητημάτων που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της επίτευξης σημαντικών περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών στόχων, πρέπει να επιδεικνύουμε άμεσα και γρήγορα αντανακλαστικά. Ο Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου είπε ότι το «ποτέ» δεν είναι το αντίθετο του «αργά». Το αντίθετο του «αργά» είναι «πολύ αργά». Σπεύδατε λοιπόν πριν είναι πολύ αργά.