Η Κύπρος  αντιμετωπίζει τεράστια και τραγικά αδιέξοδα  στα ενεργειακά, τα οποία μεταφράζονται στο πανάκριβο ρεύμα που πληρώνουμε όλοι, με συνέπειες στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση στην οικονομία.  

Το όλο έργο της ηκλεκτρικής διασύνδεσης και πιο συγκεκριμένα του Great Sea Interconnector, θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής ενεργειακής στρατηγικής που να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους για παροχή, παραγωγή  και προμήθεια ενέργειας στους καταναλωτές. Μια μελέτη και ένας σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση, το φυσικό αέριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τον σχεδιασμό αυτό έχουμε καταθέσει θέσεις και απόψεις αλλά δυστυχώς ακόμα δεν την έχουμε δει από τους αρμόδιους.

Οι ευθύνες της διακυκυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ είναι ασήκωτες, αφού οδήγησε με τους χειρισμούς της τη χώρα σε αδιέξοδο στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής. Σοβαρές είναι και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, η οποία ναι μεν προσπαθεί να διαχειριστεί το ενεργειακό χάος που άφησε πίσω της η προηγούμενη, αλλά φαίνεται ότι λαμβάνει ή σε κάποιες περιπτώσεις αποφεύγει να λάβει, αποφάσεις, υπό το καθεστώς πανικού. Υπενθυμίζω, την προεκλογική φιέστα του Προεδρικού και του ΔΗΣΥ, το 2022, για τον Interconnector, και ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ήταν έτοιμη να συμφωνήσει στην υλοποίηση του έργου, ενώ παραμένουν άγνωστες και αδιευκρίνιστες πολλές καθοριστικές παράμετροι και χωρίς να διασφαλιστούν συγκεκριμένα δεδομένα και να διασκεδαστούν έυλογες ανησυχίες. Τα σπασμένα τους όμως, τα πληρώνει και πάλι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός που πληρώνει το δεύτερο ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη.

Μέσα από την όλη συζήτηση προκύπτουν ουσιώδη ερωτήματα, τα οποία χρήζουν σαφούς απάντησης πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση. Ποιο το τελικό κόστος του έργου; Είναι οικονομικά βιώσιμο; Ποιο το όφελος για τον Κύπριο καταναλωτή; Εισήχθηκαν ρήτρες για να αποφευχθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από μια και μόνο πηγή; Ποιος αναλαμβάνει το κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου, μιας ενδεχόμενης δηλαδή παράνομης ενέργειας της Τουρκίας;

Ο τερματισμός της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου, είναι προφανώς και αυτονόητα ένας εθνικός στόχος. Αυτό όμως που θα κρίνει, αν και πώς θα πρέπει να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, είναι οι όροι και το περιεχόμενό του.

Για το ΑΚΕΛ ήταν και είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία για το έργο πρέπει να διασφαλίζει συγκεκριμένες παραμέτρους. Να εγγυάται απτό όφελος για τον καταναλωτή, με ουσιαστική μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού. Να αξιολογηθεί συνολικά το έργο για το όφελος και τη βιωσιμότητά του, με οριστική εκτίμηση για το συνολικό κόστος. Να μπορεί να περατωθεί το έργο στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και σε περίπτωση εμποδίων να μην φορτωθεί το κόστος εξ ολοκλήρου η Κύπρος και ο κυπριακός λαός.

* Βουλευτής Λάρνακας ΑΚΕΛ