1. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τουμάζο Τσελεπή που επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι όσα δημοσιεύσαμε στον Φιλελεύθερο είναι τα πρακτικά που τηρούσαν τα Ηνωμένα Έθνη τις κρίσιμες ώρες στο Κραν Μοντάνα. Τα ονομάζει σημειώσεις διότι δεν είναι συμφωνημένα, μας γράφει, από όλες τις πλευρές. Ναι, δεν έχουν συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές και αποτελούν την καταγραφή των συζητήσεων από τα Ηνωμένα Έθνη. Συνεπώς είναι τα «πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών» και έτσι, ορθώς, τα παρουσιάσαμε όταν τα αποκαλύψαμε, ως «πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών». Τελεία και παύλα. Κάποιοι άλλοι, μάλιστα, φίλοι του κ. Τσελεπή, προσπάθησαν να το αμφισβητήσουν μέσα στο πανικό τους επειδή κατάρρεε το παραμύθι τους. Συνεπώς, δεν είναι απλώς σημειώσεις, αλλά τα «πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών». Τον διαβεβαιώ μάλιστα ότι η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών του περίφημου δείπνου είναι πιο καταπελτική για την ψεύδη εικόνα που από τότε μέχρι σήμερα πλασάρουν φίλοι και συνοδοιπόροι του μέσα από αφηγήματα και συγγράμματα. Τους συστήνω ελάχιστη υπομονή ακόμη.
2. Ευχαριστώ επίσης τον κ. Τουμάζο Τσελεπή που ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε παραποιήσαμε ή παρουσιάσαμε λανθασμένα οτιδήποτε αφορούσε τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, που αποκαλύψαμε στον Φιλελεύθερο. Αποστόμωσε έτσι και κάποιους άλλους που προσφάτως το ισχυρίστηκαν δημοσίως. Ευχαριστώ, επίσης, που αναγνωρίζει ότι αλλά είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου η ώρα 1.15μμ στο Γ.Γ. του ΟΗΕ ως τις κόκκινες γραμμές και τις επιδιώξεις της Τουρκίας για τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα (δηλαδή μετονομασία της συνθήκης Εγγυήσεων σε συνθήκη Εγκατάστασης με το μονομερές δικαίωμα επέμβασης σε ισχύ και ρήτρα επανεξέτασης σε 15 χρόνια) και άλλα ο Γενικός Γραμματέας λανθασμένα μετέφερε ως θέση της Τουρκίας επί του θέματος στον τέως Πρόεδρο Αναστασιάδη η ώρα 6.15 μ.μ. Ορθώς, δηλαδή, επισημάναμε και σχολιάσαμε το περιεχόμενο των πρακτικών με τον τρόπο που το σχολιάσαμε.
Ο κ. Τσελεπής παραδέχεται στην απαντητική επιστολή του ότι ΕΙΚΑΖΕΙ ότι μπορεί ανάμεσα στην 1.15 το μεσημέρι και στις 6.15 το απόγευμα ίσως ο Γενικός Γραμματέας να είχε και κάποια άλλη ενημέρωση από πλευράς του τούρκου ΥΠΕΞ. Δικαίωμα του να ΕΙΚΑΖΕΙ. Εμείς δεν δημοσιογραφούμε στην βάση εικασιών. Εμείς παρουσιάζουμε και σχολιάζουμε γεγονότα που αποδεικνύουμε. Δεν υπηρετούμε κανένα άλλο σκοπό από το να φέρουμε στο φως την αλήθεια. Δεν είμαστε μέλη κομμάτων και δεν κάνουμε πολιτικά παιγνίδια. Αλώστε και το πρακτικό των Ηνωμένων Εθνών του δείπνου της 6ης Ιουλίου αποδεικνύει περίτρανα ότι εμείς ορθώς παρουσιάσαμε τα έγγραφα.
3. Ευχαριστώ, τέλος, τον κ. Τουμάζο Τσελεπή που ξεκαθαρίζει ότι δεν αποκρύψαμε ούτε παραλείψαμε οποιοδήποτε απόσπασμα από τα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά από το πρακτικό του δείπνου. Το συμπέρασμα από την απλή ανάγνωση άλλωστε της μετάφρασης του πρακτικού στα ελληνικά, χωρίς τα δικά μας σχόλια, άλλα και η απλή ανάγνωση του αγγλικού κειμένου οδηγούν στο ίδιο ξεκάθαρο συμπέρασμα. Η Τουρκία επέμενε μέχρι τέλους σε μετονομασία της συνθήκης Εγγυήσεων σε συνθήκη Εφαρμογής με όλα τα δικαιώματα της αναλλοίωτα συμπεριλαμβανομένου του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης, με ρήτρα αναθεώρησης στα 15 χρόνια και εσαεί παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο σε αριθμό που να επανδρώνει μια βάση, δηλαδή περίπου δυο χιλιάδες στρατιώτες. Χωρίς, μάλιστα, στο περίφημο δείπνο σε καμία στιγμή να κατονομάσει την Μόρφου ως επιστρεφόμενη υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχή στο εδαφικό, ενώ ήγειρε την τελευταία στιγμή επιπλέον αξίωση όπως γίνει πρωτογενές δίκαιο για την Ε.Ε η λύση του κυπριακού.
Ο κ. Τουμάζος Τσελεπής παραβλέπει και παραλείπει επίσης και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Ότι στο λεγόμενο τραπέζι δυο, ο τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης κακώς ικανοποίησε όλες τις τουρκικές επιδιώξεις κάνοντας υποχωρήσεις που τού ζητήθηκαν από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο του. Δηλαδή:
Εκ περιτροπής προεδρία, αποτελεσματική συμμετοχή, δικαίωμα σε χρήστη να έχει τον πρώτο λόγο στις ελληνοκυπριακές περιουσίες που θα παρέμεναν σε περιοχές υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, καθώς και την «ισότιμη» αντιμετώπιση των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων στην Κύπρο με τις προτάσεις που κατέθεσε την προηγουμένη ημέρα στις 5 Ιουλίου, όταν είχε διευκρινιστεί το πλαίσιο του Γ.Γ.
Αυτή είναι η μονή αλήθεια την οποία εμείς αποδείξαμε με έγγραφα και όχι ΕΙΚΑΣΙΕΣ.
Και θα την αποδείξουμε ξανά, ελπίζουμε, πολύ σύντομα.
Κλείνουμε με την επανάληψη: ότι χαρακτηρίσαμε τις προτάσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίες, από τότε, απαράδεκτες. Αλλά οφείλουμε να πούμε ότι στο Κραν Μοντανά, δεν υπέκυψε στις πιέσεις ντόπιων και ξένων φίλων της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι το 2004, υποστήριξε με απίστευτο πάθος το πιο φιλοτουρκικό κείμενο που ετέθη ποτέ στο τραπέζι, το σχέδιο Ανάν.