Αφορμή για να εκφράσουμε την άποψη μας μάς έδωσαν οι Ευρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου όπου συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι. Δηλαδή αυτές που καθορίζουν και τα ποσοστά των κομμάτων και πιο θα έρθει πρώτο.

Το βόρειο μέρος της χώρας μας κατέχεται παρανόμως από το 1974 από τον βάρβαρο τουρκικό Αττίλα. Μέσα από το διεθνές έγκλημα της εθνοκάθαρσης, εξεδίωξε βίαια όλους του νόμιμους κατοίκους από τις πατρογονικές τους εστίες. Μετακίνησε όλο τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό, στην κατεχόμενη γη μας, στα σπίτια και περιουσίες μας. Οι Τουρκοκύπριοι, άσχετα αν είναι πλέον μια ισχνή μειοψηφία έναντι των Τούρκων εποίκων, με την εκάστοτε ηγεσία τους, εργάζονται όλοι από κοινού με την Τουρκία για διάλυση του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Της Κυπριακής Δημοκρατίας που έδωσε σε όλους αυτούς, χωρίς οποιαδήποτε κριτήρια, ευρωπαϊκές ταυτότητες και διαβατήρια, το οποίο ήταν μεγάλο σφάλμα από την στιγμή που οι Τουρκοκύπριοι επέλεξαν να παραμένουν πολίτες του κατοχικού μορφώματος. Έπρεπε να δώσει μόνο στους Τουρκοκύπριους που κατοικούσαν σε αμιγή τουρκοκυπριακά χωρία ή τουρκοκυπριακές συνοικίες σε πόλεις. Βέβαια κατά την άποψη μας πρώτα να εφαρμοζόταν κάτι παρόμοιο με το αμερικανικό σύστημα παραχώρησης υπηκοότητας όπου ο πολίτης ορκίζεται στο σύνταγμα και στην σημαία του κράτους. Αν γινόταν αυτή η σωστή μεθοδολογία, ούτε πρώην ούτε η νυν ηγεσία του κατοχικού μορφώματος θα ζητούσε ευρωπαϊκή ταυτότητα και διαβατήριο και πιθανόν ούτε οι απλοί Τουρκοκύπριοι θα ζητούσαν.

Τους Τουρκοκύπριους σφετεριστές των σπιτιών και περιουσιών μας η Κυπριακή Δημοκρατία τους πέρασε όλους αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο και από νέους μέχρι γέρους. Όποιος Τουρκοκύπριος κλείσει τα 18 εγγράφεται στον εκλογικό κατάλογο αυτόματα. Το οξύμωρο είναι ότι όλοι αυτοί ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν στις 20 Ιουλίου την εισβολή του βάρβαρου Αττίλα και συνοδοιπόροι μαζί με το κατοχικό μόρφωμα προσπαθούν να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία!

Δυστυχώς σε αυτές τις εκλογές, όπως και στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το Κράτος μας δίδαξε τον ρατσισμό και όχι την ισονομία και ισοτιμία που είναι υποχρέωση του προς τον κάθε νόμιμο πολίτη. Διότι ένας νόμιμος κάτοικος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν κλείσει τα 18 του χρόνια πρέπει να ακολουθήσει μιαν ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία για να εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Για αυτό τον λόγο πολλοί νέοι δεν εγγράφονται για να ψηφίσουν, υποβοηθώντας την αποχή. Αν δε ένας πολίτης κλείσει τα 25 και θέλει να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους είναι ολόκληρος Γολγοθάς η διαδικασία εγγραφής του.

Οι Τουρκοκύπριοι και έποικοι που τους έδωσαν ταυτότητα, εμφανίζονται στις ευρωεκλογές για μόνο μια μέρα και επηρεάζουν και το εκλογικό αποτέλεσμα, συνήθως υπέρ ενός κόμματος. Ταυτόχρονα το Κράτος γεμίζει την γραμμή αντιπαράταξης με κάλπες για να εξυπηρετήσει τους Τουρκοκύπριους για να μην ταλαιπωρούνται. Σε αντίθεση με τις κατεχόμενες κοινότητες μας, που σαν χατιρικώς, βάζει μια κάλπη σε κάθε πόλη και περίπου στο όπου λάχει. Με αποτέλεσμα οι εκτοπισμένοι που πρέπει να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές, δημάρχους κ.λ.π. να πρέπει να διανύσουν αποστάσεις μέχρι να βρούνε την κάλπη της κοινότητας τους. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση να ψηφίσουν για την κοινότητα τους, τις ρίζες τους.

Αφού το Κράτος μας εξυπηρετεί άψογα τον Τουρκοκύπριο Χασάν για να εξασκήσει το εκλογικό δικαίωμα που του έδωσε, γιατί να μην εξυπηρετεί και τον Γιάννη, τον εκτοπισμένο νόμιμο πολίτη του άψογα; Να τον γράφει και αυτόν αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο. Δεν πρέπει και αυτός να εξασκεί το δικαίωμα ψήφου του για την κατεχόμενη του κοινότητα με πιο πολλές κάλπες σε διάφορα σημεία πόλεων και κοινοτήτων όπου ζει ο Γιάννης και ο κάθε Γιάννης εκτοπισμένος;

*Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας