Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com
Μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας και γεωπολιτικών αναταράξεων, η κυπριακή οικονομία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Οι διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων επηρέασαν δυσμενώς ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας του τόπου. Ωστόσο, λόγω του μικρού μεγέθους και της ευελιξίας που τη χαρακτηρίζει, η κυπριακή οικονομία κατάφερε να αντέξει τους κραδασμούς και να αποδείξει για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητά της. Οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που βλέπουν για το 2024 ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,9% και 2,5% αντίστοιχα είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Βεβαίως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι σοβαρές προκλήσεις παραμένουν. Η κυπριακή οικονομία επηρεάζεται εδώ και καιρό από τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις ως απότοκο της πανδημίας, οι οποίες ενισχύθηκαν στη συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανεβάζοντας κατά πολύ το κόστος ζωής και μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η νέα αναταραχή στη Μέση Ανατολή και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που προκαλεί, επιδεινώνουν περαιτέρω το οικονομικό κλίμα, την ώρα που οι εκτιμήσεις είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν και τη νέα χρονιά.
Μια από τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται σταθερά αντιμέτωπη η κυπριακή οικονομία είναι η ευθυγράμμιση με το πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων, επί του οποίου καλείται να κινηθεί. Υπό το φως των σημερινών δεδομένων, το κράτος καλείται πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έθεσε και παράλληλα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών αλλά και στήριξης της λειτουργίας των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Υγιές πλαίσιο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας
Ως ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας, ο ιδιωτικός τομέας αντιπροσωπεύει ένα πεδίο, στο οποίο οι κυβερνητικές πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν, με την ενεργοποίηση μηχανισμών ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ανάγκη διασφάλισης ενός σταθερού και υγιούς περιβάλλοντος ανάπτυξης των ιδιωτικών επενδύσεων και της κατανάλωσης, με μέριμνα για τις ειδικές παραμέτρους που προβληματίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο.
Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων λόγω του υψηλού ενεργειακού και εργατικού κόστους είναι ζητήματα, τα οποία απασχολούν έντονα τις επιχειρήσεις και πρέπει να ληφθούν υπόψη σε θεσμικό επίπεδο.
Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο μείζον ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, που έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για αρκετές επιχειρήσεις. Εδώ και καιρό δεν υπάρχουν εργαζόμενοι για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη στελέχωση πολλών επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την οικονομία γενικότερα. Την κατάσταση δυσχεραίνει η δυστοκία της πολιτείας να εγκύψει στο πρόβλημα μέσω της παραχώρησης στις επιχειρήσεις επιπλέον αδειών για ξένο εργατικό δυναμικό, την ώρα μάλιστα, που έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για μείωση του αριθμού αιτητών ασύλου, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται σε επιχειρήσεις του κλάδου. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα το θέμα της αδειοδότησης εργατών από τρίτες χώρες προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα στην τροφοδοσία και γενικότερα την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού
Καθοριστικής σημασίας πρόκληση τόσο για την κοινωνία όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι και η προσαρμογή στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Η κατανόηση των δυνατοτήτων και των προκλήσεων που δημιουργούν η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα, ενώ η επιτυχής αξιοποίησή των ψηφιακών εργαλείων θα κρίνει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητά τόσο των επιχειρήσεων όσο και της ίδιας της οικονομίας του τόπου. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Υπεραγορές Αλφαμέγα τοποθετούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο της λειτουργίας τους, έχοντας ψηφιοποιήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων τους και εφαρμόζοντας πλέον πιλοτικά και ορισμένες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.
Συμπερασματικά, το σύγχρονο περιβάλλον γεωπολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών ανακατατάξεων απαιτεί από το σύνολο της θεσμικής και επιχειρηματικής ζωής υψηλή προσαρμοστικότητα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά. Με κοινή επιδίωξη τη θωράκιση και προστασία της οικονομικής ζωής του τόπου, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα πιο θετικό αύριο, εφόσον τηρηθούν οι αναγκαίες παράμετροι προώθησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και εισακουστούν τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, μέσα από έναν ανοικτό και ισότιμο διάλογο με την Πολιτεία.
Διευθύνων Σύμβουλος των Υπεραγορών Αλφαμέγα