Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com
Οι προκλήσεις για τη δικαιοσύνη το 2024 συνδέονται με τις τρεις βασικές συνιστώσες, την αποτελεσματικότητα, την ανεξαρτησία και την ποιότητα, στις οποίες εμπεριέχονται και οι παθογένειες χρόνων αλλά ταυτόχρονα διαγράφονται οι λύσεις για τη ζητούμενη εύρυθμη λειτουργία του συστήματος απονομής της, που αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση του κράτους δικαίου, την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.
Οι προσπάθειες για διασφάλιση της αποτελεσματικής υλοποίησης των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω πρόοδος ως προς την ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης έχουν ιδιαίτερη σημασία, για να καταγραφούν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Η λειτουργία της νέας δικαστηριακής δομής της ανώτατης βαθμίδας τον περασμένο Ιούλιο αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης που βρίσκεται σε εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι θα επεκταθεί και στα πρωτόδικα δικαστήρια το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στον εκσυγχρονισμό συμβάλλει και η εφαρμογή των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως επίσης και η εισαγωγή της ενδιάμεσης λύσης του ijustice και τώρα του ejustice, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 15 Ιανουαρίου 2024.
Μένουν, όμως, πολλά ακόμα να γίνουν, ώστε η δικαιοσύνη να λειτουργεί αποδοτικά για τους λειτουργούς της, τους πολίτες, το κράτος και την οικονομία.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων (backlog), οι νέες υποθέσεις που συσσωρεύονται έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δικαιοσύνη.
Δεν είναι αρκετό η δικαιοσύνη να λειτουργεί σε καθεστώς ανεξαρτησίας και αμεροληψίας – Μια ανεξάρτητη αλλά αργοπορούσα δικαιοσύνη δεν επιτελεί την αποστολή της
Δεν αρκεί, επίσης, η ανάγνωση των απογοητευτικών στοιχείων για την Κύπρο στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης στις χώρες της ΕΕ.
Οι προκλήσεις είναι πολλές και σύνθετες και οι έχοντες την ευθύνη χρειάζεται να διαθέτουμε ετοιμότητα για υλοποίηση έργων, πέραν της αναγνώρισης των προβλημάτων.
Η μεγαλύτερη πρόκληση, θεωρώ ότι είναι οι εξαγγελίες να μετουσιώνονται σε πράξεις.
Ο τόπος μας έχει ανάγκη ένα σύγχρονο σύστημα απονομής δικαιοσύνης απόλυτα συμβατό με το σύγχρονο κράτος δικαίου.
Γι’ αυτό στις άμεσες και υψηλές προτεραιότητες της πολιτείας πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η κατάσταση στη δικαιοσύνη.
Παράλληλα, όπως έχω προαναφέρει, ο στενός και αποδεδειγμένος συσχετισμός της δικαιοσύνης με την οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να μας προβληματίζει για την παρουσία της χώρας μας στο χάρτη του επιχειρείν.
Η δικαιοσύνη πρέπει να συνυπολογίζεται ως μοχλός της ανάπτυξης.
Οι προκλήσεις το 2024 είναι μπροστά μας και η εύστοχη ανταπόκρισή μας σε αυτές με την προώθηση ολιστικών και ρεαλιστικών τομών θα καθορίσει και τις προοπτικές προόδου.
Για να μπορούμε, όμως, να δράσουμε αποτελεσματικά, προϋπόθεση είναι ο εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα σε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και με την κοινωνία. Ν’ ανακτήσουμε την πρόσηλωσή μας στην ενότητα θεωρίας και πράξης και να εργαστούμε για τα ακόλουθα:
– βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών σε όλα τα δικαστήρια
– παρακολούθηση των διαδικασιών για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Λευκωσίας
– πρόσληψη συνταξιούχων δικηγόρων και δικαστών για την εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων
– στελέχωση των Πρωτοκολλητείων με καταρτισμένο προσωπικό
– εισαγωγή και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην οργάνωση και λειτουργία της δικαιοσύνης
– επένδυση στη δικαστική εκπαίδευση και ενίσχυση της επαγγελματικής αρτιότητας των δικαστών λαμβάνοντας υπόψη και νέες κατευθύνσεις
– προώθηση του θεσμού της διαιτησίας και διαμεσολάβησης για την αποφόρτιση των δικαστηρίων
– λειτουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου
– υλοποίηση της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Διαχείρισης Δικαστηρίων
-προώθηση της δικαστικής εξειδίκευσης
– επένδυση στην καλλιέργεια κουλτούρας για γρήγορη και ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα
Ως ΠΔΣ θα ασκούμε όση περισσότερη πίεση μπορούμε προς όλες τις κατευθύνσεις για την υλοποίηση έργων. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε σε υποσχετικές προκηρύξεις.
Ως Συμβούλιο έχουμε ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, την Υπουργό Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συνταγματικό για συνέχιση και ενίσχυση του πλαισίου θετικής συνεργασίας μας και ήδη οι κοινές ομάδες εργασίας έχουν αρχίσει τη δραστηριοποίησή τους.
Η προσοχή μας είναι επικεντρωμένη στην οικοδόμηση ενός συστήματος δικαιοσύνης που θα διευκολύνει την εκτέλεση της αποστολής όλων όσοι την υπηρετούν, θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και κυρίως την πρόσβαση των πολιτών σε αυτή.
*Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου