Κάποιοι αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ δεν έχουν πάρει τα μηνύματα που τους έστειλε επανειλημμένα η βάση του κόμματος σε μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις, με αποτέλεσμα πέραν των 40 χιλιάδων ψηφοφόρων του κόμματος να το εγκαταλείψουν τα τελευταία 10 χρόνια. Ιδιαίτερα ηχηρό ήταν το μήνυμα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές κατά τις οποίες το ένα τέταρτο των συναγερμικών γύρισε την πλάτη στον πρόεδρο του κόμματος και ψήφισε από τον πρώτο γύρο το Νίκο Χριστοδουλίδη. Εξ’ ίσου ηχηρό ήταν το μήνυμα και στο δεύτερο γύρο, όπου, παρά την οργανωμένη εκστρατεία ηγετικών στελεχών υπέρ της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη, η συντριπτική πλειοψηφία των συναγερμικών ψήφισαν το Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ούτε και αυτό το μήνυμα φαίνεται ότι πήρε η ηγεσία του κόμματος και αποφάσισε να βρίσκεται στην αντιπολίτευση, τη στιγμή που η βάση θέλει να στηριχθεί η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Πάρα πολλοί συναγερμικοί είναι πυρ και μανία με την ηγεσία του κόμματος και προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίσουν υποψηφίους του ΔΗΣΥ στις ερχόμενες ευρωεκλογές και θα απέχουν, αν το κόμμα δεν βρεθεί στο πλευρό του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Αποδίδουν δε την μέχρι τώρα στάση ορισμένων ηγετικών στελεχών στο πικκάρισμα λόγω της ήττας του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ακόμα και η αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι θα ήταν ευχής έργο αν ο ΔΗΣΥ συμμετείχε στην κυβέρνηση, αντιμετωπίστηκε από κάποιους με ειρωνεία και ότι δήθεν δεν μπορεί να κυβερνήσει ή να παράξει έργο. 

Ας δούμε όμως την πραγματικότητα.

Το θέμα της ΑΤΑ βρισκόταν στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια, χωρίς να επιλύεται, παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικοί εταίροι, στο ανώτατο επίπεδο, υπέγραψαν μεταβατική συμφωνία με την αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου το 2017. Η συμφωνία αφορούσε τα έτη 2018, 2019 και 2020 και προνοούσε ότι ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιζόταν με στόχο την επίτευξη νέας ρύθμισης απόδοσης της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ κατά την εκπνοή της περιόδου αυτής συμφωνίας. Για τρία ολόκληρα χρόνια δεν υπήρξε νέα συμφωνία. Με τη νέα κυβέρνηση ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας ο Γιάννης Παναγιώτου και σε τρεις μήνες κατάφερε να συνάψει νέα συμφωνία.

Το θέμα των τετραμήνων ταλάνιζε την παιδεία του τόπου για αρκετό καιρό προκαλώντας κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης και αδικαιολόγητο άγχος σε μαθητές και γονείς. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η νέα υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, έλυσε το πρόβλημα, αφήνοντας όλους ικανοποιημένους.

Στο Μεταναστευτικό, η κυβέρνηση προχώρησε τάχιστα στην ετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου για τη σύσταση υφυπουργείου Μετανάστευσης. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέλαβε ουσιαστική δράση (όχι επίσκεψη στο Κόνγκο για το θεαθήναι). Οι επιστροφές μεταναστών στις χώρες τους έχουν αυξηθεί κατά 50% τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα μειώθηκαν οι αφίξεις επίσης κατά 50%. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των αιτήσεων που εξετάζονται για παραχώρηση πολιτικού ασύλου ή καθεστώς διεθνούς προστασίας έχει υπερδιπλασιαστεί και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Στο Προσφυγικό, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου άρχισε την κατεδάφιση επικίνδυνων προσφυγικών πολυκατοικιών και την ανέγερση καινούργιων, βάζοντας μπρος για την επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι πολίτες για πάρα πολλά χρόνια, ήταν η καθυστέρηση που παρατηρείτο στην καταβολή των συντάξεων και επιδομάτων. Χρειάζονταν έξι και πλέον μήνες για να καταβληθεί η πρώτη σύνταξη ή επίδομα στους δικαιούχους. Ο Γιάννης Παναγιώτου έλυσε και αυτό το πρόβλημα και ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από τη συνταξιοδότηση των δικαιούχων. 

Αυτά τα λίγα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση αποδίδει και επιλύει προβλήματα της καθημερινότητας. Έχουν επιλυθεί όλα; Όχι φυσικά. Εξ’ άλλου κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. Μπήκε όμως το νερό στο αυλάκι και ας ειρωνεύονται κάποιοι ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει μαζί του τον ΔΗΣΥ για να μπορέσει να παράξει έργο.

Τον ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, όμως, τον θέλει η μεγάλη πλειοψηφία της βάσης του κόμματος. Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει και τις προσπάθειές του για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στη βάση της φιλοσοφίας που προωθούν κάποιοι εραστές της λύσης να’ναι και ό,τι να’ναι. Όσο πιο σύντομα πάρει αυτό το μήνυμα η ηγεσία του ΔΗΣΥ, τόσο πιο εύκολα θα επαναφέρει τους συναγερμικούς ψηφοφόρους στο κόμμα. Διαφορετικά, θα ψάχνει το λάθος, αλλά θα είναι πολύ αργά.

*Δημοσιογράφος-Πολιτικός Επιστήμονας